Főszerepben az alvás! - Újbudai életmód-blog, 12. rész

A 12. részéhez ért Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató által indított életmód-blog. Egy újabb fontos téma, az elegendő és minőségi alvás fontossága került ezúttal a fókuszba.

Az alvás az ember természetes pihenőállapota, amely a regenerációját szolgálja. A testmozgás és a külső ingerekre adott reakciók csökkenése jellemzi. Alvás alatt fokozódik a sejtosztódás, a sejtelhalás üteme mérséklődik. Az alvásigény az életkor előrehaladtával csökken. A National Sleep Foundation közleménye szerint a tizenévesek alvásigénye napi 9 óra, a felnőtteké 7-9 óra.

 

Az alváshiány következményei

 

Az alváshiány következményeként olyanokkal kell számolnunk, mint a fáradtság, az immunrendszer ellenálló képességének csökkenése, a stressz kezelésének nehézségei. A kevés alvás következményeként bőrünk idő előtt kezd el öregedni, és regenerálódási képessége is jelentősen csökken.

 

Az alvás mennyisége és minősége hatással van a kilóinkra is, mivel negatívan hat a bélrendszerünkben található mikroorganizmusokra, ezzel együtt az emésztés megfelelő működésére. Egyenesen hat az elhízásra, ha emésztésünk nem működik helyesen. Az alváshiány következtében kialakuló helytelen emésztési folyamatok negatív irányba befolyásolják a hormonháztartás működését is, ami még tovább generálja az elhízás folyamatát. Ha valaki eleget alszik mind mennyiségben, mind minőségben, akkor az segíthet a felesleges kilók leküzdésében.

 

Az alvás azonban nem csak a túlsúlyosoknak fontos!

 

A túl kevés alvás ugyanis nem csak a kilóinkra van hatással, hanem sok más következménnyel kell számolnunk, mint például a szív- és keringési rendellenességek kialakulásával, a cukorbetegséggel, a rákos elváltozásokkal. Ha túl keveset alszunk (napi 7,5 óránál kevesebbet), akkor az aktiválja azokat a hormonokat, amelyek étvágyunk növekedéséért felelősek.

 

A rendszertelen és kevés alvás hozzájárul az agysejtek pusztulásához, ami olyan károsodásokat jelent az agyban, melyeket később már nem lehet visszafordítani. Emellett megnő a stroke kockázata is, főleg azoknál, akiknek nincs más egészségkárosodásuk. Az alváshiány negatívan befolyásolja a csontsűrűséget, vagyis a kevés alvás akár csontritkuláshoz is vezethet.

 

Természetesen egy-két kevés alvással töltött éjszaka még nem vezet elhízáshoz, vagy egészségkárosodáshoz, csupán a rendszeres alváshiány. Fontos, hogy ha tehetjük feküdjünk le időben, és aludjunk legalább 8 órát! Este már keveset üljünk képernyő előtt, inkább olvassunk, hallgassunk lágy, megnyugtató zenét, és hangolódjunk rá az alvásra!

 

NÉMETH NÓRA

 


Az Életmód-blog eddigi epizódjai:

 

1. rész: Tégy magadért és az egészségedért!

 

2. rész: Idd magad egészségesre!

 

3. rész: A XXI. század csodája, a D-vitamin

 

4. rész: "Jó reggelt, Újbuda!" - ébresztő és átmozgató edzés videón

 

5. rész: "Otthon is mozgasd meg magad!" - haladó kardióedzés videón

 

6. rész: Táplálkozz okosan, avagy tippek a tudatosabb étkezéshez

 

7. rész: Alacsony intenzitású edzés otthonra videón

 

8. rész: Éljünk és mozogjunk tudatosan!

 

9. rész: Nem csak az idősek problémája: Otthon elvégezhető gerinctorna videón

 

10. rész: Jótanácsok a jobb emésztésért!

 

11. rész: 10 perces torna az ülőmunkát végzőknek - videóval!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA