Tégy magadért és az egészségedért! - Újbudai életmód-blog, 1. rész

A koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban különösen fontossá vált az otthoni mozgás, az egészséges étkezés és életmód, valamint az ehhez kapcsolódó témakörök. A kérdéskörben Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató indít életmód-blogot Újbuda polgárainak. A kerület lakói mostantól rendszeresen olvashatnak arról, miért fontos, hogy ebben a speciális helyzetben is odafigyeljen mindenki saját magára, családtagjaira és arra, hogy akár az otthoni, zártabb körülmények között is jusson idő és energia a megfelelő életvitelre. Elsőként az egészséges életmód alapelveiről lesz szó.

AZ EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD ALAPELVEI

 

Az egészséges életmód kialakítása egy folyamat eredményeként jön létre, nem pedig egyik napról a másikra megy.

 

Az hogy mitől érezzük jól vagy rosszul magunkat, sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk. Sokat tehetünk magunkért, a jóllétünkért, a boldogságunkért, és ezáltal szűkebb-tágabb környezetünkért is.

 

E folyamatban több tényező is szerepet játszik, melyek együttesen a testi-lelki harmónia megteremtését szolgálják.

 

A Covid-19 vírus beköszöntével sokszor kerülhettünk mélypontra. Ilyenkor nehéz elképzelni, hogy miként is tudnánk egészségesen táplálkozni, mozogni, vagy akár a pihenésre gondolni. Pedig sokszor az öngondoskodás teszi lehetővé, hogy egyáltalán kibírjuk a napot.

 

1. Táplálkozás

 

A táplálkozás nem élvezeti forrás! A táplálkozásunk döntő mértékben hat a szervezetünk működésére, célja a test karbantartása és az egészség megőrzése. Minden étel és ital, amit elfogyasztunk befolyásolja a testünkben zajló folyamatokat, ezért az ételek kiválasztásánál nem az étel finomsága, élvezetessége az elsődleges szempont, hanem, hogy mennyire szolgálja testünk egészségét.

 

Tegyük fel magunknak nap végén a következő kérdéseket:

 

• Mikor és mit ettünk ma?

 

• Mikor és mit ittunk ma?

 

• Ettünk vagy ittunk olyat, amit nem kellett volna valamilyen betegségünk miatt?

 

• Ettünk vagy ittunk olyat, ami javítja valamilyen betegségünk tüneteit?

 

2. Mozgás

 

Az emberi szervezet mozgásra van tervezve. Sokan azt hiszik, hogy nincs idejük rendszeresen sportolni, pedig elég, ha aktív életet élnek, és naponta végeznek olyan mozgásformát, amiben örömüket lelik. A rendszeres végzett mozgás jót tesz a testi-lelki egészségünknek, javítja az állóképességünket, a teljesítőképességünket, általa kitartóbbá válunk.

 

Létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából, döntő szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában. Fontos, hogy átmozgassuk a testünket, legyen akár szó társas tornáról, kertészkedésről, vagy némi sétáról, a lényeg, hogy ne kötelező feladatnak éljük meg, hanem élvezzük.

 

Tegyük fel magunknak nap végén a következő kérdéseket:

 

• Voltunk-e ma a friss levegőn?

 

• Végeztünk-e valamilyen számunkra élvezetes mozgásformát?

 

3. Pihenés és alvás

 

A pihenés a napi ritmus része. Mindannyiunknak szüksége van a munka utáni pihenésre. Amennyiben olyan munkát végzünk, ami által fel tudunk töltődni, akkor is fontos, hogy a cselekvést pihenés kövesse. Szükség van olyan időszakra, amikor elengedjük magunkat, lazítunk és relaxálunk.

 

A pihenés lehet aktív kikapcsolódás is, mint például: a séta, kirándulás. Fontos, hogy mindenki megtalálja a saját ritmusát és a számára megfelelő pihenési módot. A pihenés és az alvás hiánya kihat a teljesítményünkre, hangulatunkra és hatással van még a táplálkozási szokásainkra is. Sokan úgy találják, hogy nem engedhetik meg maguknak a pihenést, amíg a dolgukat el nem végezték, de ne azért pihenjünk, mert utólag megérdemeltük. A pihenést nem kell kiérdemelni, a rendszeres pihenésre szükségünk van!

 

Tegyük fel magunknak nap végén a következő kérdéseket:

 

• Hogyan aludtunk?

 

• Kipihentük magunkat?

 

• Napközben iktattunk-e be rövid szüneteket?

 

4. Lelki egyensúly és stresszkezelés

 

Az élet tele van problémákkal, nehéz így jól éreznünk magunkat. A „jelenben levés”, a hálanapló, a meditáció, és más rítusok könnyíthetnek a pillanatnyi állapotunkon, de a bajokat nem oldják meg! Érdemes az aggodalmak mélyére ásni, felszínre hozni, és szembenézni velük, ha kell szakember segítségével.

 

A lelki egyensúly nagyon fontos feltétele az egészség megőrzésének. A harmónia megteremtéséhez belső munkára van szükség, amely során önismeretre teszünk szert.

 

Tegyük fel magunknak nap végén a következő kérdéseket:

 

• Aggodalmaskodtunk-e ma?

 

• Van-e hatókörünk a probléma megoldására?

 

• Milyen múltbéli sérelem nyomja a lelkünket?

 

• Ki, vagy mi tudna segíteni, hogy megszabaduljunk a nyomástól, rossz gondolatoktól?

  

5. Környezet és környezeti szennyeződések

 

Levegő

 

Minden élőlények szüksége van levegőre. A jó minőségű levegő jó hatással van a szervezetünkre. Szükségünk van rá az energia előállításához, a bevitt táplálék elégetéséhez. Levegő nélkül mindössze pár percig vagyunk képesek életben maradni.

 

Hangulatunkat javítani tudjuk a légzés tudatos irányításával. A tudatos légzés segít a koncentrációban, és csökkenti a stressz lehetséges káros hatásait is.

 

Víz

 

„Az vagy, amit megiszol!” Mivel az emberi test 60 százaléka víz, ezért nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű és minőségű vizet fogyasszunk. Egészségünk megőrzése szempontjából, a fizikai teljesítőképességünk megtartásához, az ideális testsúly eléréséhez és megőrzéséhez a víz létfontosságú. A víz hozzájárul szinte minden kémiai folyamathoz, ami a testben végbe megy.

 

Napfény

 

„A napfény maga az élet.” Az élet alapvető mozgatórugója, ritmust ad, és mérhetővé teszi az időt. Nélkülözhetetlen a növények oxigéntermeléséhez és az emberi szervezetben képződő vitaminok beépüléséhez. A napfény tartós hiánya betegségekhez vezethet, mivel befolyásolja a fizikai és lelki állapotunkat. Immunerősítő és fertőtlenítő hatású, valamint fontos szerepe van az emberi szervezet D-vitamin termelésében.

 

Környezeti szennyeződések

 

Nem is gondolnánk, hogy rossz közérzetünknek köze lehet bizonyos környezeti ártalmakhoz, pedig így van. Életünket nagyban befolyásolja az, hogy milyen tisztítószereket, kozmetikumokat használunk.

 

Fontos a rend az otthonunkban, viszont a festékek, a falakról belélegzett penész, a bútorokból kipárolgó vegyületek mind ártalmasak egészségünkre. A műanyag vegyületek, klóros tisztítószerek, a szintetikus-, és tartósítószereket tartalmazó kozmetikumok a bőrünkön keresztül felszívódva hatalmas kárt okozhatnak hormonjaink egyensúlyában. A hormonműködésünk pedig nagyban meghatározza közérzetünk milyenségét.

 

Tegyük fel magunknak nap végén a következő kérdéseket:

 

• Voltunk-e ma a szabad levegőn?

 

• Ért-e minket napfény az elmúlt időben?

 

• Fogyasztottunk-e elegendő mennyiségű és minőségű vizet?

 

• Milyen tisztítószereket és kozmetikumokat használunk?

 

Az egészséges életmód alapelveire vonatkozó kérdések megválaszolására szakítsunk néha időt. Nem könnyű a belső munka, viszont elengedhetetlen testi és lelki egészségünk megőrzéséhez. Még jobb, ha a válaszokat le is írjuk (esetleg naplót vezetünk), hogy később vissza tudjuk olvasni válaszainkat.

 

Az öngondoskodás kifizetődő, és nagyon tanulságos lehet mindenki számára.

 

NÉMETH NÓRA

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA