Jótanácsok a jobb emésztésért! - Újbudai életmód-blog, 10. rész

A 10. részéhez ért Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató által indított életmód-blog, amely az otthoni mozgás, az egészséges étkezés és életmód, valamint az ehhez kapcsolódó témakörök terén nyújt tanácsokat. Egy újabb, sokakat érintő kérdés, a megfelelő emésztés ezúttal a központi téma, érdemes elolvasni!

A jobb emésztés mindenki számára jobb életminőséget eredményez. A szervezetünk működésére alapvető befolyást gyakorol az emésztőrendszerünk állapota. Amíg az emésztőrendszerünket nem sikerül egyensúlyba hoznunk, addig számíthatunk arra, hogy az egészségi problémáink sem szűnnek meg. 

 

Néhány alapszabály betartásával gyorsan jobbá tehetjük az emésztésünket, és így sokkal jobban érezzük majd magunkat a bőrünkben. Komolyabb probléma esetén természetesen inkább forduljunk orvoshoz, de a következő javaslatokat sem árt megfogadni:

 
1. Igyunk sok vizet!

 
A jobb emésztéshez, és a megfelelő bélműködéshez nélkülözhetetlen a víz fogyasztása. Sokan, akik székrekedéssel küzdenek, egyszerűen csak túl kevés vizet isznak. Evés közben azonban ne igyunk sokat, mert azzal hígítjuk az emésztőenzimeket, és ezáltal csökkentjük az emésztés hatékonyságát. A tiszta, jó minőségű víz ivásán van a hangsúly, mert ez az, ami hidratál és méregtelenít.

 
Kezdjük a napot legalább 3 dl langyos citromos vízzel, majd óránként igyunk meg 2-2,5 dl vizet. Lefekvés előtt közvetlenül viszont ismét csak ne igyunk sokat, mert ezzel a munkára fogjuk a vesénket és megzavarja a pihenésünket.

 
2. Rágjuk meg alaposan az ételt!

 
A legtöbben nem rágjuk meg alaposan az ételt. A szánkba vett falat rágásával az emésztőenzimek kiválasztása is megindul. Alaposan, pépesre kell rágni a falatot, hogy az emésztés maradéktalanul megtörténhessen, és megelőzzük a kellemetlen gázképződést.

 

3. Együnk elegendő rostot, friss és színes ételeket!

 
A jobb emésztéshez, az egészséges emésztőrendszerhez nélkülözhetetlenek a rostok, amelyek a növényi sejtek vázanyagát alkotják. A rostokat nem tudjuk ugyan megemészteni, de a bélbaktériumok felhasználják őket. Kerüljük a túl sok főtt, finomított ételt!

 
Friss, és minél színesebb alapanyagokból készítsd az ételeidet. A zöldségek és a gyümölcsök a színüket növényi összetevőknek, a fitotápanyagoknak köszönhetik. Ezek gyulladáscsökkentő és gyógyító hatással rendelkeznek, és tartalmazzák az egészséges, jó emésztéshez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is.

 
4. Együnk változatosan!

 
A legtöbben egyoldalúan sok gabonát, krumplit, és tejterméket fogyasztunk, pedig ezek az élelmiszerek sokaknál emésztési problémákat okoznak. A jobb emésztés érdekében bátran próbáljunk ki inkább új fogásokat, ismeretlen ízeket, különleges fűszereket!

 
5. Adjuk meg a módját az evésnek!

 
Soha ne együnk kapkodva, mert ez megzavarja az emésztést. A gyorsan befalt ételt nem rágjuk meg eléggé, és ha még közben a munkán vagy a gondjaidon is jár az agyunk, akkor nem fog a javunkra válni a táplálék. Lassan, nyugodtan együnk, élvezzünk minden falatot, és az ízeket!

 
9. Derítsük ki az ételintoleranciáinkat!

 
Ha odafigyelünk a testünk jelzéseire, lehet, hogy észrevesszük, hogy bizonyos ételek után rosszul érezzük magunkat. Felfúvódunk, böfögünk, székrekedésünk vagy éppen hasmenésünk van, vagy minden ok nélkül rosszkedvűek leszünk. Tegyünk egy próbát, és derítsük ki, mik okozzák a tüneteinket, hogy a kiváltó okot célozva meg tudjuk szüntetni ezeket!

 

NÉMETH NÓRA

 

 

 

 


Az Életmód-blog eddigi epizódjai:

 

1. rész: Tégy magadért és az egészségedért!

 

2. rész: Idd magad egészségesre!

 

3. rész: A XXI. század csodája, a D-vitamin

 

4. rész: "Jó reggelt, Újbuda!" - ébresztő és átmozgató edzés videón

 

5. rész: "Otthon is mozgasd meg magad!" - haladó kardióedzés videón

 

6. rész: Táplálkozz okosan, avagy tippek a tudatosabb étkezéshez

 

7. rész: Alacsony intenzitású edzés otthonra videón

 

8. rész: Éljünk és mozogjunk tudatosan!

 

9. rész: Nem csak az idősek problémája: Otthon elvégezhető gerinctorna videón

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA