10 perces torna az ülőmunkát végzőknek! - Újbudai életmód-blog, 11. rész

A 11. részéhez ért Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató által indított életmód-blog. Egy újabb, valóban sokakat érintő kérdés, az ülőmunkát végzők egészsége ezúttal a központi téma. És egy videón bemutatásra kerül az is, hogyan tegyünk a derék-, hát- vagy épp a nyakfájás ellen mindössze 10 perc alatt!

Az emberi test nem inaktivitásra és nem is egyoldalú statikus terhelésre lett megalkotva. Belénk van kódolva a mozgás: kezdve a csúszással, mászással, gurulással, majd emeléssel és az egyenetlen talajon való sétával, stb.

 

Amikor statikus munkát végzünk (naponta akár 8-10 órát az irodában a számítógép előtt ülünk), az nagy hatással van a gerincünkre, nyakunkra és a vállainkra. A hosszútávú üléssel az izmaink folyamatos terhelést kapnak, bemerevednek, ezért rossz tartást és később fájdalmat okozhatnak. Az ülés a legkártékonyabb testhelyzet. Egyoldalú, statikus terheléssel jár, ami derék-, hát-, és nyaki fájdalommal járhat. Napi néhány perc mozgással azonban mindezt megelőzhetjük.

 

Csekély aktivitás is számít, ha óránként 5 percre felállunk és sétálunk egy keveset, megmozgatjuk mellé a karjainkat és elvégzünk pár fejkörzést, azzal már jelentősen hozzájárulunk ahhoz, hogy kevesebb negatív hatás érje a testünket.

 

Az irodai torna az ülőmunka negatív hatásait igyekszik ellensúlyozni. Minimalizálja a károkat és deformitásokat, amiket ez a fajta munkavégzés okozhat. Mindenkinek kötelező(nek kellene lennie), aki naponta legalább 4 órát ül a monitor előtt!

 

Ezen kívül sétáljunk, amikor csak lehet! Ne szálljunk autóba, amikor a közeli boltba megyünk, vagy parkoljunk kicsit messzebb a munkahelyünkről és gyalogoljunk többet! Ha pedig óránként a szemünket is be tudnánk csukni pár percre és a légzésünkre is figyelnénk, az fantasztikus lenne!

 

NÉMETH NÓRA

 


Az Életmód-blog eddigi epizódjai:

 

1. rész: Tégy magadért és az egészségedért!

 

2. rész: Idd magad egészségesre!

 

3. rész: A XXI. század csodája, a D-vitamin

 

4. rész: "Jó reggelt, Újbuda!" - ébresztő és átmozgató edzés videón

 

5. rész: "Otthon is mozgasd meg magad!" - haladó kardióedzés videón

 

6. rész: Táplálkozz okosan, avagy tippek a tudatosabb étkezéshez

 

7. rész: Alacsony intenzitású edzés otthonra videón

 

8. rész: Éljünk és mozogjunk tudatosan!

 

9. rész: Nem csak az idősek problémája: Otthon elvégezhető gerinctorna videón

 

10. rész: Jótanácsok a jobb emésztésért!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA