Idd magad egészségesre! - Újbudai életmód-blog, 2. rész

A koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban különösen fontossá vált az otthoni mozgás, az egészséges étkezés és életmód, valamint az ehhez kapcsolódó témakörök. A kérdéskörben Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató indít életmód-blogot Újbuda polgárainak. Itt a 2. rész, amely a folyadékfogyasztás fontosságát és előnyeit boncolgatja.

Tégy magadért és az egészségedért! - az Újbudai életmód-blog 1. része itt!

Egy felnőtt ember testtömegének mintegy 60 százaléka víz, legtöbb sejtünk (a zsírsejteket kivéve) legfőbb alkotója. Így érthető, miért létfontosságú, hogy a rendszeres étkezésen túl az állandó folyadékfogyasztásra is elegendő figyelmet fordítsunk.

 

Már 1-2%-os veszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése.

 

Különböző mértékben, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, míg csontjaink 22%-a víz. Minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra.

 

Vízszükségletünk is számos tényezőtől függ, mint az életkortól, a testtömegtől, az egészségi állapottól, az időjárástól, illetve a fizikai igénybevételtől. Közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál egy felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter vízre van szükségük, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,6-2,1 liternyi mennyiségre életkoruktól függően. Fizikai megerőltetés (edzés, fizikai munka) esetén, hőségben, speciális állapotokban – pl. terhesség, szoptatás idején –, vagy betegség (pl. lázas állapot, hányás, hasmenés) ideje alatt akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk, így ilyen esetekben különösen figyeljünk a folyamatos vízfogyasztásra.

 

A folyadék pótlásának legideálisabb forrása a víz (bármilyen ivóvíz minőségű víz, forrásvíz vagy ásványvíz). Könnyen hozzáférhető, energiamentes, fogyasztásával pótoljuk a szükséges folyadékmennyiséget.

 

A Daily Mail újságírónője folytonos, migrénes fejfájásra panaszkodott. Ez adta neki az ötletet, hogy napi 3 liter vizet megigyon 30 napon keresztül. A tapasztalatairól szóló újságcikk nagy port kavart pár évvel ezelőtt. A „kihívás” eredménye sokkal megdöbbentőbb volt, mint amire számított, legalább 10 évvel fiatalabbnak nézett ki a kúra után, és a közérzete is jobb lett.

 

Sokan csinálták meg azóta a 30 napos kúrát és az eredmények egyöntetűen pozitívak lettek: szebb és feszesebb lett a bőrük, javult a közérzetük, az emésztésük, az energiaszintjük növekedett, és az alvásuk minősége is javult. Eredményeik motiválta őket a további folytatásra, hogy sokkal több vizet fogyasszanak a jövőben is.

 

Minden kerületi polgárunknak javasoljuk a „30 napos kihívás” megkezdését már MA (!), és ehhez segítségül tippeket is adunk. Ki ne akarna szebb és feszesebb lenni? Jobban aludni és energikus lenni? Ehhez nem is kell többet tenni, mint vizet inni! Bízunk benne, hogy nemtől és korosztálytól függetlenül sokan csatlakoznak hozzánk egy minőségibb élet reményében.

 

És akkor jöjjenek a tippek!

 

• napi kb. 8 pohár ivóvízzel vagy jó minőségű ásványvízzel biztosíthatjuk a szervezetünk számára szükséges vízmennyiséget

 

• segítség, ha alkalomhoz kötjük 1-1 pohár elfogyasztását, pl.: reggeli, kávészünet, 1-1 tanóra vagy megbeszélés kezdete

 

• célszerű 1 palack vizet magunk mellett vagy az íróasztalunkon tartani

 

• ha nem jut eszünkbe magunktól, hogy igyunk, akkor mobiltelefonos applikációval vagy bármilyen egyéb trükkel emlékeztethetjük magunkat

 

• könnyebbség, ha többen kezdjük el a „kihívást”, így emlékeztetni tudjuk egymást a folyadékpótlásra

 

• a mozgásban gazdag életmód kényszeríti szervezetünket az ivásra, mivel a veszteséget pótolni kell, így törekedjünk életmódunkat aktívabbá tenni!

 

Több amerikai orvos is arról számolt be, hogy a koronavírusos betegeiknél súlyos véralvadási problémák léptek fel. Kiderült, hasonló dologra figyeltek fel olasz és kínai kollégáik is. Az Egyesült Államokban több orvos is arról számolt be, hogy a betegek között van, akinél vérrögök alakultak ki a testében. A beszámolók összesítése után kiderült, a betegek 20-30-40 százalékánál fordult elő ilyesmi. Amikor a szervezet küzd egy vírus ellen, a túlzott védekezésben felemésztheti a véralvadási faktorokat, ez pedig vagy vérzéshez, vagy vérrögképződéshez vezethet. Természetes úton, vérhígító készítmények nélkül a leghatásosabb módszer a vérünk hígítására, ha minél több vizet fogyasztunk. Napjainkban ennél nagyobb motiváció talán nem is szükséges.

 

A legfontosabb tehát, hogy: igyunk, igyunk és igyunk!

 

NÉMETH NÓRA

 

Tégy magadért és az egészségedért! - az Újbudai életmód-blog 1. része itt!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA