Táplálkozz okosan, avagy tippek a tudatosabb étkezéshez - Újbudai életmód-blog, 6. rész

A koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban különösen fontossá vált az otthoni mozgás, az egészséges étkezés és életmód, valamint az ehhez kapcsolódó témakörök. A kérdéskörben Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató indított életmód-blogot Újbuda polgárainak. Ezúttal a tudatos táplálkozás a téma!

 

A tudatosabb táplálkozás időszerű téma. Sokan vannak, akik „új életet” szeretnének kezdeni, a felszedett plusz kilóktól szívesen megszabadulnának. A fogyókúra azonban nem megoldás, hiszen csupán meghatározott ideig tart, közben sanyargatva a szervezetünket.

 

A tudatosabb táplálkozás ezzel szemben kíméletesebb, eredményesebb, és nem utolsó sorban végleges eredményt biztosít. A rossz táplálkozási szokások még az egészségesen összeállított étkezések eredményeit is szabotálhatják. A tudatosabb táplálkozás ezeknek a rossz szokásoknak a megszüntetését célozza meg.

 

Íme, néhány tipp a tudatosabb táplálkozás megvalósításához:

 

1. Rágd meg alaposan a falatokat és koncentrálj!

 

A több rágás segít abban, hogy kevesebbet együnk. Az alaposabb rágás jobb emésztést is eredményez. A tudatosabb étkezés legegyszerűbb praktikája, ha jó alaposan megrágunk minden falatot. Állítólag falatonként minimum 25 rágás szükséges. A számolás lelassít, segít az evésre koncentrálásban. Koncentráljunk az ízekre, illatokra és az étel textúrájára!

 

2. Asztalhoz ülve egyél, tányérból és evőeszközökkel!

 

Üljünk asztalhoz, terítsünk meg magunknak, tányérról és evőeszközzel együnk! Ez a szokás is támogat minket abban, hogy tudatosítsuk mit, és mennyit eszünk. A dobozból, kézből, papírzacskóból evés kedvez a túlevésnek, a felületes rágásnak, és annak, hogy szinte úgy együnk, hogy nem is tudjuk, mit veszünk magunkhoz. Az ételek belapátolása helyett az evőeszközök használata azt is eredményezi, hogy jobban érezzük és élvezzük az ételek ízét, illatát és állagát. Lassítja és tudatosabbá teszi étkezéseinket, ha a falatok között letesszük a kezünkből az evőeszközöket.

 

3. Iktasd ki a zavaró tényezőket!

 

Minden, ami eltereli a figyelmünket az étkezésről, megnehezíti a tudatos táplálkozást. Evés közben ne nézzünk TV-t, ne játszunk a telefonunkkal, ne hallgassunk hangos zenét és ne „trécseljünk”! Persze az étkezés társas tevékenység is, mégis jó hatású ez a szokás. Legalább az evés első néhány percében maradjunk csendben, és az evésre koncentráljunk!

 

A tudatosabb étkezés az önszeretet egy módja, hiszen ezzel önmagunk felé is kiterjesztjük a megbecsülést és odafigyelést. Természetesen kell némi idő ahhoz, hogy a rossz szokásoktól megszabadulva kialakítsuk a jó szokásokat.

 

Kitartásunknak rengeteg előnye lesz: kevesebbet eszünk majd, jobban élvezzük az ételeket, és felismerjük az egyes ételek szervezetünkre gyakorolt hatását. Kezdjük apránként és gyakoroljunk szorgalmasan!

 

NÉMETH NÓRA

Az Életmód-blog eddigi epizódjai:

1. rész: Tégy magadért és az egészségedért!
2. rész: Idd magad egészségesre!
3. rész: A XXI. század csodája, a D-vitamin
4. rész: "Jó reggelt, Újbuda!" - ébresztő és átmozgató edzés videón
5. rész: "Otthon is mozgasd meg magad!" - haladó kardióedzés videón

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA