Éljünk és mozogjunk tudatosan! - Újbudai életmód-blog, 8. rész

A koronavírus-járvány miatti nehéz időszakban különösen fontossá vált az otthoni mozgás, az egészséges étkezés és életmód, valamint az ehhez kapcsolódó témakörök. A kérdéskörben Németh Nóra, az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, sportszervező, kosárlabda és erőnléti edző, életmód és táplálkozási tanácsadó, illetve sportjóga-oktató indított életmód-blogot Újbuda polgárainak. Ezúttal a tudatos életmód és a tudatos mozgás a téma.

Az önfejlesztés manapság nagy divat, a média minden területén hangoztatja, hogy „ismerjük meg jobban önmagunkat”, és „legyünk tudatosabbak”! Ez azonban a Mi döntésünk, amit csak akkor tudunk meghozni, és akkor válunk tőle elégedetté, ha igazán szívből ezt akarjuk. Igazi hozzájárulás, amikor önmagunk maradhatunk, és nem az, akinek mások látni szeretnének minket. Amikor érezzük, hogy jól döntöttünk, tágabb lesz körülöttünk a tér, és megemelkedik az energiaszintünk. A változás az élet velejárója, nem kell félnünk tőle, mert sok jót hozhat nekünk. A bevezetés után talán megérett benned is a gondolat, hogy változtass életmódodon és tegyél egészségedért!

 

A túl sok munka, az egésznapos ülés, a stressz, a mozgásszegény életmód, a rendszertelen és össze-vissza étkezés, a minőségi ételek hiánya, a magas vérnyomás/koleszterinszint/vércukorszint, a fejfájás-, és hátfájás, a nem minőségi alvás, az emésztési problémák és túlsúly, a fáradtság, a hangulatzavarok, a lendület-, és életkedv hiánya mind-mind arra utalnak, hogy eddig „nem jól éltünk”. Jó esetben még nem alakult ki szervi problémánk, egyenlőre „csak” jeleznek a szervek, hogy ideje változtatni. Nem érdemes megvárni azt a pontot, amikor már az orvosunk kötelez életmódváltásra minket!

 

Íme, néhány hasznos tanács, hogy hogyan is kezdjünk bele, lépésről-lépésre:

 

· Ne mindent egyszerre akarjunk megváltoztatni!

 

Túl sok, túl bonyolult és túl fárasztó minden nap megvonni magunktól a megszokott ételeket. Érdemes lassan, fokozatosan beiktatni a számunkra új dolgokat, és megfigyelni a testünkre-lelkünkre gyakorolt hatásukat. Így minden új dolognak a pozitív hatásait hasznosítjuk majd.

 

· Írjuk le céljainkat!

 

Határozzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni! Írjuk le, hogy miket tervezünk tenni céljaink elérése érdekében, min tervezünk változtatni: evés, ivás, mozgás, pihenés, stb.

 

· Vezessünk étkezési naplót!

 

Minden nap, étkezésekre lebontva írjuk le, hogy miket ettünk. Ez a módszer segít csökkenteni az ételbevitelt. Az ételek mellé leírhatjuk, hogy hogyan éreztük magunkat az elfogyasztásukat követően, hogyan hatottak ránk, energiánkra, közérzetünkre, emésztésünkre, stb.

 

· Szakítsunk időt az étkezésekre!

 

Próbáljunk meg nyugodt körülmények között étkezni, lassan és az ételre koncentrálva. Nézzük meg az ételeket, a színeket és érezzük az ízeket! Így kevesebb étel is elég ahhoz, hogy jól lakjunk.

 

· Csökkentsük a stressz az életünkben!

 

Este, lefekvés előtt már kerüljük a TV nézést, a számítógépet, a telefont, és helyette inkább hallgassunk nyugodt zenét! Próbáljunk meg 11 óra előtt aludni menni, de mindenképp éjfél előtt. Töltsük minél több időt a szabadban, és meditáljunk!

 

· Vizualizáljunk és jutalmazzuk meg magunkat!

 

Képzeljük el magunkat minél gyakrabban, ahogy már elértük célunkat. Tudatosítsuk magunkban, hogy egészségesek, erősek, rugalmasak vagyunk, kirobbanunk az energiától, mosolygunk és boldogok vagyunk! Amikor úgy érezzük jól haladunk a célunk elérésében, iktassunk be egy kényeztető masszázst, engedélyezzünk magunknak egy szeletet a kedvenc sütinkből, vagy ami éppen jól esik.

 

· Kezdjünk el (újra) sportolni!

 

A lakosság közel 40%-a nem végez elegendő testmozgást. A mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás hazánkat Európa legelhízottabb nemzetévé tette. A mozgás mindenkinek és mindenre jó! Minden fejben dől el! Kezdjünk kis lépésekkel: lift vagy mozgólépcső helyett lépcsőzzünk, a bevásárlóközpont bejáratához parkoljunk minél messzebb, vagy szálljunk le a tömegközlekedési eszközről egy megállóval korábban és sétáljunk! Járjunk autó helyett bringával vagy gyalog dolgozni! A közös sportolás motiváló: vigyünk magunkkal egy barátot/családtagot, vagy csatlakozzunk egy klubhoz, mert együtt minden könnyebb, legalábbis elkezdeni mindenképp :) 

 

NÉMETH NÓRA

  

Az Életmód-blog eddigi epizódjai:

 

1. rész: Tégy magadért és az egészségedért!

 

2. rész: Idd magad egészségesre!

 

3. rész: A XXI. század csodája, a D-vitamin

 

4. rész: "Jó reggelt, Újbuda!" - ébresztő és átmozgató edzés videón

 

5. rész: "Otthon is mozgasd meg magad!" - haladó kardióedzés videón

 

6. rész: Táplálkozz okosan, avagy tippek a tudatosabb étkezéshez

 

7. rész:  Alacsony intenzitású edzés otthonra videón

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA