"Vannak elérendő célok még előttünk" - interjú dr. Hoffmann Tamás polgármesterrel

Újbuda első emberével a "Válassz Sportot Újbudán" rendezvényen beszélgettünk sportról, gyerekekről, a mozgás fontosságáról és a kerületi létesítmény-helyzetről.

Nyolcadik évéhez érkezett a "Válassz Sportot Újbudán". Miért gondolta úgy a kerület vezetése a kezdetektől fogva, hogy igenis érdemes támogatni ezt a rendezvény-sorozatot?

- Mindenképpen támogatni akartuk és szerettük volna fenntartani ezt a rendezvényt, a kérdés az volt, hogy mekkorára tudja majd kinőni magát idővel? Azt, hogy ennyire népszerű lesz majd, nem feltétlenül gondolta senki, de nagyon sokan szeretnek sportolni, én magam is sportoló voltam, ezért a kezdetektől fogva megvolt az az elhatározásunk, hogy amennyire lehet, a kerületi sportéletet felfejlesszük. Adta és adja magát, hogy nagyon sok iskola van a kerületben, középiskolák és egyetemek is, egy komplex és rengeteg szereplős rendszert lehet így Újbudán felépíteni a sportban.

 

De ott volt az a cél is az elejétől fogva, hogy aki nem versenysportoló, vagy egyesületi sportoló akar lenni, egyszerűen csak mozogni akar, annak is megteremtsük a lehetőségeket rá. Hogy az itteni emberek normális, sőt, minőségi körülmények között mozoghassanak.

 

Fontos volt az is, hogy minden korosztálynak, a gyermekektől az idősebbekig legyenek meg azokhoz a mozgásformákhoz a feltételek, amelyek nyilván megfelelnek az életkori sajátosságoknak. Épp ezért kell a mozgást már a legkisebbekkel is megszerettetni, így jött létre a „Válassz Sportot Újbudán!” vagy az „Ovi Olimpia” is. Szerettük volna bővíteni a kínálatot is a klasszikus újbudai sportágak, a labdarúgás, a kosárlabda vagy az úszás mellett, ma már ott a vízilabda, a jégkorong és egyre több és több sportolási lehetőség mindenki számára. Ezzel együtt a létesítmények is megújultak, ez is egy nagyon fontos feladat volt - válaszolt dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere honlapunknak.

 

 

Miért éppen Újbuda az, ahol ennyire kiemelkedő módon pezsgő a sportélet, például a gyerekek körében? Ide is rengetegen jöttek el. Hagyomány, hozzáállás, mi van a háttérben?

- Én és a kerület vezetése is elkötelezett a sport irányába, ez az alapvető hozzáállás is fontos szerintem. Az, hogy a gyerekek rendszeresen mozognak, pozitívan kihat az iskolai teljesítményükre, a tanulmányaikra is, jó elfoglaltságot ad és a mai legnagyobb kihívásokra, például a túlzott mobiltelefon-használattal szemben is ellenpontot képez. Nem csak egy program, de a szülőknek is biztonságot ad, hiszen tudhatja, hogy a gyermek jó helyen, jó kezekben van, nem mellesleg az egészséges életmódhoz járul hozzá nagymértékben.

 

Újbudán a sport iránt elkötelezett emberek munkája a diákolimpiai részvételben is tetten érhető, de az egyesületi, igazolt játékosok száma is növekszik. Nagyon nagy szerepe van ebben a pedagógusok munkájának is, akik értik azt, miért kell nagy hangsúlyt fektetni a sportra is.

 

Ahogy Ön is említette, a kerület vezetése évről évre kiemelt területként tekint a helyi sportéletre és az ahhoz köthető intézmények, létesítmények fejlesztésére. Hogyan áll most ez a projekt, mennyire elégedettek az eredményeivel?

- Egyet ki kell hangsúlyozni, mert ez nagyon fontos: mi, a kerület vezetése kihasználjuk azokat a lehetőségeket, amelyeket a kormányzat teremt meg a számunkra. Hiszen hiába vagyunk egy tehetősebb önkormányzat, saját erőből ilyen mértékű felújításokat nem tudnánk elvégezni. Ha nem lenne a társasági adó (TAO) adta lehetőség, akkor azért ez egy jóval lassabb folyamat lenne, nem újulhatott volna meg, nem bővíthettük volna például pár év alatt a Nyéki Imre Uszodát, a Gabányi László Sportcsarnokot sem építhettük volna újra, de jelenleg is zajlik két nagy iskolai tornacsarnok felújítása is. De így vehettük meg a "Válassz Sporton Újbudán!" rendezvénynek is otthont adó Sport11-et is. Nyilván vannak további terveink, mindig vannak olyan lehetőségek, amelyeket ki lehet használni, de ma elmondható, hogy van egy nagyon jó sportolási lehetőség a kerületben és egy nagyon jó nevelőegyesületi környezet is Újbudán. De azokért is tenni kell, akik nem a versenysport szintjén akarnak mozogni, a nekik szóló lehetőségeket is tovább kell bővíteni az elkövetkezendő években. Legyen meg a megfelelő víz- és jégfelület, lehessen még több helyen focizni, vagy akár röplabdázni, de szeretnének az öttusa vagy a vívás körülményein is javítani a kerületben.

 

Tehát nem dőlhetünk hátra, vannak elérendő célok még előttünk.

DG

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA