"Ép testben ép lélek" - interjú dr. Simicskó Istvánnal

Állandó védnöke, sőt résztvevője is a "Válassz Sportot Újbudán!" rendezvénynek dr. Simicskó István, a XI. kerület országgyűlési képviselője, aki a sport nevelő és jellemformáló erejéről, újbudai jelentőségéről is beszélt honlapunknak.

Évről évre itt van, sportol, beszélget a résztevőkkel és az egyesületek képviselőivel. Miért fontos a "Válassz Sportot Újbudán" személy szerint Simicskó Istvánnak?

- Még sportszakállamtitkár voltam, amikor elkezdtük támogatni dr. Hoffmann Tamás polgármester úrral együtt ezt a programot. Szerintem segíteni kell a gyerekeket, hogy hozzájussanak a sportágakhoz, hogy kipróbálhassák, melyekben ügyesebbek, tehetségesebbek. Kiváló alkalom ez a rendezvény arra is, hogy a különböző sportágak mellett helyi egyesületekkel is találkozhassanak a gyerekek. Emellett igazi családi programot jelent, egy ünnepi alkalomnak is mondhatjuk. Minden tanév elején megrendezzük, bemutatjuk a különböző sportágakat és azt látom, hogy az újbudai emberek, gyerekek szeretik a sportot, tehetségesek is abban.

 

A sporton keresztül válhatunk sportoló és sportszerű nemzetté. A sportnak nagyon fontos erénye a fizikai állóképesség megerősítése mellett, hogy a szellemet, a lelket is erősíti, egyensúlyban tartja, fontos emberi jellemformáló tényező is. Fair play, küzdőképesség, helytállás, kitartás - mind meg lehet tanulni a sporton keresztül. Ezen keresztül egy erős társadalmat tudunk felépíteni, fontos hatása van a mindennapi életünkre is.

 

Helyi szinten, de országosan is közösségépítő hatása is van, ha mindenki sportolna, sportszerűen élne, akkor még minőségibb közösséget tudnánk kialakítani. Ennek a lehetősége adott ezen a rendezvényen is.

 

Miért ennyire mozgalmas, lüktető a sportélet Újbudán?

- Hála Istennek a legnagyobb lélekszámú kerület vagyunk, mintegy 150 ezer ember él Újbudán, kiváló iskoláink vannak, sportiskolánk, hat egyetemünk és olyan patinás egyesületeink, mint például a BEAC, az OSC, vagy a MAFC, amelyek mind itt vannak a kerületben. A vízilabdától kezdve a karatén, vagy a dzsúdón át az asztaliteniszig mindenféle sportág a rendelkezésünkre áll, de láthattuk itt, a "Válassz Sporton Újbudán!" rendezvényén is, hogy például egy rock and roll tánccsoport is mennyi gyermeket képes megmozgatni. Nagyon örülök ennek, ezt kell folytatni, lehetőséget kell adni a gyerekeknek a mozgásra. A létesítményekben is fejlődtünk, a legtöbb futókörünk is nekünk van a kerületek közül. A polgármester úr és én is sportoló, sportbarát emberek vagyunk és egy kiváló csapat, az Újbuda Sportjáért munkatársai nagy munkát végeznek. Azt látom, hogy évről évre ide is egyre többen jönnek, ide, az új helyszínre, a Sport11-be is.

 

(Fotók: facebook.com/istvan.simicsko)

 

Évtizedek óta a sportban él. Volt olyan sportág, amellyel még nem találkozott eddig, olyan, amelyet itt ismert, kedvelt meg?

- A teqball biztosan ilyen, azt kifejezetten itt ismertem meg. Vannak olyan, nekem kuriózumot jelentő sportágak, amelyeket még nem volt bátorságom sem kipróbálni, lásd a búvárkodást, amely láthatóan a gyerekek nagy kedvence itt is. Testnevelés-tagozatra jártam gyerekként, évtizedek óta sportolok, de ez idő alatt rengeteg új sportág jelent meg, akár különleges labdajátékok, nemrég ismertem meg például a footgolfot is. A harcművészeteket viszont jól ismerem, azokat gyakoroltam is jó ideig, jó látni, hogy itt is szép számban jelen vannak.

 

Harcművészként és a Honvédelmi Sportszövetség elnökeként mit tud tanácsolni a jövő újbudai, illetve magyar sportnemzedékének, miért kezdjenek el egyáltalán sportolni, mivel lehet ösztönözni őket?

- A legjobb ösztönzés a tanári, szülői, testvéri példamutatás, de nyilván mindenkinek megvan a feladata, az önkormányzatnak, a kormánynak, az államnak, hogy lehetőséget, méltó körülményeket, eszközöket, támogatást biztosítson a számukra. És persze ilyen rendezvényeket, versenyeket, ahol kipróbálhatják magukat a gyermekek és megfelelő szabályok mellett meg is küzdhetnek egymással, akár egyénileg, akár csapatban. Juvenalis mondta azt, amelyet sokan idéznek: "Ép testben ép lélek", de ő úgy fogalmazott valójában, hogy "kívánatos lenne, hogy ép testben ép lélek lakozzon" - azaz mind a lelket, mind a testet edzeni kell a sportágakon keresztül, amelyek a Jóisten ajándékai.

 

Az emberben pedig benne van a küzdelem, a versengés vágya, amely már a gyermekeken is látszódik. Ha a sportba tereljük ezt a küzdeni vágyást, akkor egy egészséges versengést tudunk kialakítani - ezért fontos nevelési és jellemformáló eszköz is a sport. És ezen keresztül eljuthatunk oda, hogy a gyermekeinknél valóban ép lélek lakozzon az ép testben.

 

DG

 

TOVÁBB: "Vannak elérendő célok még előttünk" - interjú dr. Hoffmann Tamás polgármesterrel

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA