Davis Kupa: Fucsovicsék Újbudán győznék le az ukránokat - a menetrend

A hosszú szünet után visszatérő Fucsovics Márton, valamint Balázs Attila játssza az egyest és a párost is hétvégén az ukránok elleni tenisz Davis Kupa-osztályozón.

Köves Gábor szövetségi kapitány elmondta, a meccsek hosszától függően menet közben változhat a felállás, de a mérkőzések lerövidülése miatt már nem kell egy-egy játékosnak 10-11 órát a pályán töltenie egy DK-párharcban.

 

- Úgy tervezem, hogy a legjobbak fognak szerepelni mindaddig, amíg éles a meccs. Az új szabályok és a két nyert szettre menő meccsek a papíron gyengébb csapatnak kedvezhetnek, mivel ha valaki jó formában van, és hoz egy szettet, akkor már csak egyre van szüksége a győzelemhez, és nem kell esetleg tartalékolni egy hosszabb csatára. A párharcok fizikális oldala eléggé visszaszorult. Már nincs olyan, hogy a kapitány malmozik másfél szettig, aztán ha úgy alakul, kitalál valamit - fejtette ki, hozzátéve, a magyarok mellett szól a hazai pályán túl az is, hogy ők választhattak számukra kedvező borítást.

 

- A hangulat remek a csapatban, együtt ebédelünk-vacsorázunk, nagy az összetartás. Marcival pedig olyan a kapcsolat, mintha el se ment volna - utalt arra, hogy Fucsovics Márton - aki a múlt hétvégén a "Válassz Sportot Újbudán" rendezvényén, a Davis Kupa-összecsapás helyszínén tartott bemutató edzést - tavaly februárban, a Belgiumban 3-1-ra elvesztett nyolcaddöntőben szerepelt legutóbb nemzeti színekben. 

 

Piros Zsombor sérülése viszont nem jött rendbe, így nem játszhat hétvégén az ukránok elleni tenisz Davis Kupa-osztályozón. Köves Gábor ellmondása szerint a világranglistán 365. helyezett játékos részleges bokaszalag-szakadást szenvedett a múlt heti, székesfehérvári versenyen, ezért nem léphet pályára. A szakvezető így Fucsovics Mártont (65. a világranglistán), Balázs Attilát (136.), Nagy Pétert (604.) és Borsos Gábort (1098.) nevezte a csapatba.

 

Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, az ellenfél 2-0-ra vezet: 1997-ben a Római Teniszakadémián és 2005-ben Donyeckben is 3-2-re győztek az ukránok. A 22 évvel ezelőtti, budapesti csatában a jelenlegi szövetségi kapitány Andrij Medvegyev az egyes és páros mérkőzését is megnyerte.

 

Az ukrán szakvezető Szerhij Sztahovszkij (147.), Ilja Marcsenko (371.), Eric Vanshelboim (713.) és Gyenyisz Molcsanov (páros 70.) játékára számít Budapesten. A játékosként Roland Garros-döntős kapitány kifejtette, hogy csak Olekszandr Dolgopolov hiányzik a keretből, aki súlyos sérülése miatt másfél éve harcképtelen, és csak jövőre térhet vissza. 

- Remek a szervezés és már az időjárás is. A magyarok erős csapatot alkotnak, de képesnek érzem magunkat arra, hogy hozzunk három meccset - mondta Medvegyev.

 

A DK-osztályozót szombaton és vasárnap 11 órától az újbudai Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban rendezik meg, salakon. Az első napon két egyéni, a másodikon egy páros és két egyéni mérkőzés lesz.

 

A párharc győztese marad a világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet. Idén, a Davis Kupa új lebonyolítási rendjének első évében a februári selejtezőben a magyarok - akik 2017-ben 21 év után kerültek vissza a világcsoportba - 5-0-ra kikaptak Németországtól Frankfurtban, így kényszerültek osztályozóra. (az MTI hírei alapján)

 

A menetrend

 

Szeptember 14. (szombat), 11:00

 

Balázs Attila – Szerhij Sztahovszkij

 

Fucsovics Márton – Ilja Marcsenko

 

 

Szeptember 15. (vasárnap), 11:00

 

Fucsovics Márton, Balázs Attila – Szerhij Sztahovszkij, Gyenyisz Molcsanov

 

Fucsovics Márton – Szerhij Sztahovszkij

 

Balázs Attila – Ilja Marcsenko

 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA