Interjú Kocsis Sándorral, az Újbuda Sportjáért Kft. ügyvezetőjével

Egy olyan, pontrendszeren alapuló támogatási rendszert dolgozunk ki, amely három pilléren alapszik: a normatív, a működési és az eredményességi támogatáson. Ennek a rendszernek a segítségével előre kiszámíthatóvá válik a támogatás összege.

Az előző két ciklusban az Önkormányzat elsősorban az élsportot, azon belül is az Újbuda Torna Clubot finanszírozta. Az új koncepció szerint hogyan változik meg a kerületi sporttámogatás?

A jövőben szakítani kívánunk ezzel a gyakorlattal. Arra törekszünk, hogy a sportfinanszírozás egy, az adófizetők által is átlátható módon működő, ellenőrizhető cég keretein belül jöjjön létre. De a hangsúlyok is áttevődnek: amíg a múltban a fő hangsúly az élsport támogatásán volt, mostantól a gyermek-, ifjúsági és diáksportot támogatjuk kiemelten. Elérendő célnak tekintem, hogy megvalósuljon az alulról építkezés, tehát hogy az általános iskolák tanulói a testnevelésórák során ismerkedjenek meg a sportági alapokkal, hogy utána megvalósulhasson a valódi kiválasztás lehetősége. Rendkívül fontosnak tartom még a lakossági tömeg- és szabadidősport, valamint a nyugdíjasok és a sérültek sportolási lehetőségeinek elősegítését is.

Milyen eszközökkel kívánja elérni a finanszírozás átláthatóságát?
Elsősorban az objektivitás és a kiszámíthatóság eszközeivel. Egy olyan, pontrendszeren alapuló támogatási rendszert dolgozunk ki, amely három pilléren alapszik: a normatív, a működési és az eredményességi támogatáson. Ennek a rendszernek a segítségével előre kiszámíthatóvá válik a támogatás összege mind a verseny- és utánpótlás, mind az ifjúsági, mind a szabadidősport esetében.

Ön diplomás szakedző, aki a Testnevelési Egyetemen oktatott. Hogyan tudná megfogalmazni a sporttal, a testedzéssel kapcsolatos ars poétikáját?
A testnevelés és a sport részterületei az óvodai neveléstől a versenysportig egymással összefüggő és kölcsönhatásban álló egészet képeznek. Bármelyik részterület fejlesztése vagy elhanyagolása jelentősen kihat a testkultúra egészére. Az ifjúság egészségi, erőnléti állapota a jövő társadalmának egyik meghatározó tényezője. A hatékonyan támogatott és motivált iskolai testnevelés és diáksport képezheti csak azt a meghatározó alapot, melyre a sporttevékenység többi területe épülhet. Az iskolai éveket követően a felnőtt lakosság egészségmegőrzésében meghatározó szerepet tölthet be a rendszeresen végzett szabadidős sporttevékenység, mely a munkaképesség megtartásán és javításán kívül az önmegvalósítás, szórakozás, a közösségi tevékenység és vitalitás egyik fontos eszköze. Ezért a lakosság széles rétegei számára kell biztosítani az alapvető sportolási és rekreációs lehetőségeket.

Forrás: Újbuda

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA