Minigolf nemcsak piciknek

Egy ütő, de sok labda.

Újbudán múlt év májusában adták át a fővárosban egyedülálló, nemzetközi szabályok mentén kialakított, világverseny rendezésére alkalmas Minigolfpályát, idén áprilisban pedig egy mobil pályát avattak fel a Mérnök utcai sporttelepen. A Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetség elnyerte a 2008 évi Ifjúsági Világbajnokság rendezési jogát, így az előfutárnak számító Nemzetek Kupáját május 11-én és 12-én tartják meg, a világbajnokságra pedig augusztus elején kerül sor.

Újhelyi Sándor, a Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetségének elnöke mindenkinek ajánlja a sportot, hiszen a minigolfot egyénileg, csoportosan is, és akár családdal is lehet játszani, másik pozitívuma, hogy nem igényel nagy fizikai felkészülést, erőnlétet. Előnye viszont, hogy a koncentrálóképességet fejleszti, fegyelmezetté teszi az embert. Egyéb sportágak kiegészítősportjaként is lehet űzni - nem is beszélve arról, hogy az ember a szabadlevegőn mozog.

A sportág a XX. század első felében indult hódító útjára az Egyesült államokból, az 1930-as években eljutott Európába is, azóta egyre népszerűbb. Alapvetően a golfból nőtte ki magát, eredetileg a téli időszakban adott lehetőséget az utolsó, lyukra célzó mozdulat, az úgynevezett "green"-en való beütés gyakorlásához. A sportág elsősorban a skandináv országokban terjedt el, főleg Svédországban, ahol a minigolf az elsőszámú legnépszerűbb szabadidő sporttevékenység, de Németországban is nagyon kedvelt, itt 15 ezer igazolt versenyzőt tartanak számon.

A "nagy" golftól nemcsak méretekben különbözik a minigolf, hanem szabályrendszerében is eltér. Az egyik fontos különbség például, hogy a nagy golfban sok ütővel ütik a labdát, de egyet, itt pedig egy ütővel ütnek sok sokféle labdát. A választás függ hőmérséklettől, pályatulajdonságoktól, a labda pattanási magasságától, hiszen bizonyos akadályok leküzdése adott labdákkal sokkal egyszerűbb. A világ élvonalában játszó versenyzőknél minimálisan 350-500 darabos készlet szokott lenni - mesélte a szövetség elnöke.

Ebben a szakágban nemcsak labdából van sokféle, de több pályatípus is létezik. A minigolfot lehet eternit-miniatűr viszonylag rövid, vagy hosszabb filc vagy beton pályán űzni - gondoljunk csak bele, hogy így hány variációs lehetőség is létezik a labda-időjárás-pálya tekintetében?

A mostoha létesítménykörülmények ellenére a szövetség összes junior játékosa benne van a világranglista első 70 játékosában. Felnőttek tekintetében Pálinkás Csabára a legbüszkébb a szövetség, aki junior létére két évben is a felnőtt Világ- és Európabajnokságon bekerült a rájátszásba. Pálinkás Csaba egyébként junior Európabajnok ezüstérmes versenyző.

A májusi Nemzetek Kupája kimondottan felmérő verseny lesz, ahová azok a csapatok jönnek el, amelyek a világversenyen is indulni fognak. Ennek a találkozónak az a célja, hogy az edzők és a játékosok felmérjék, bemérjék, úgymond "beüssék" a pályát, így az augusztusi világbajnokságon még jobb eredményt érjenek majd el.

A sportág egyébként egyre népszerűbb hazánkban. Az új pályával és a nemzetközi versenyek szervezésével szakszövetségnek az a célja, hogy a minigolfot minél több emberrel megismertesse és a sportágat népszerűsítse hazánkban. Ebben Újbudának és ennek a két pályának fontos szerepe van - tette hozzá a Újhelyi Sándor.

A szövetség egy junior fiútól mindenképpen jó eredményt vár a világversenyen, ami egy ilyen megmérettetés során elsősorban a rájátszásban való bekerülést jelenti, illetve csapatban szeretnének az első nyolcban benne lenni. Mind a Nemzetek Kupájáról, mind a 2008-as Ifjúsági Világbajnokságról hírt adunk majd a kerületi médiában.

Huszák Nina - Újbuda TV (2008. 04. 28.)

 

Kapcsolódó link: sport.ujbuda.hu


Kapcsolódó cikkek:

Jönnek a világ legjobbjai! (2008. 04. 28.)

 

Kapcsolódó tartalmak: 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA