Jönnek a világ legjobbjai!

Budapest egyetlen nemzetközi szabványoknak megfelelő, világverseny rendezésére alkalmas minigolfpályáját Újbudán, a Mérnök utcai Sporttelepen avatták fel 2007-ben. A Magyar Minigolf Országos Sportági Szakszövetség és a GBR Consulting Kft. közösen pályázott a világszervezetnél (World Minigolf Sport Federation), és elnyerte a 2008. évi Ifjúsági Világbajnokság rendezési jogát.


Az előfutárnak számító Nemzetek Kupáját május 10-11-én, a vb-t augusztus 6-9-éig rendezik a Mérnök utcában, a DETECT Minigolf Központban.

- Hazánkban, fővárosunkban sokan még nem ismerik a minigolf valódi, sportbéli értékét, és így maga a sportág képviselői sem kapják meg az őket megillető tiszteletet, elismerést. A magyar közélet és a sportot kedvelő közönség ezúttal kiváló alkalmat kap arra, hogy pótolja ezen hiányosságát, hiszen Budapest első kelet-európai helyszínként ad otthont a Minigolf Világszövetség Ifjúsági Nemzetek Kupája és világbajnokság versenyeinek - írta a versenyt üdvözlő köszöntőjében Molnár Gyula polgármester.

 

A minigolf az elmúlt évtizedek alatt igazi sportággá fejlődött, szakszövetsége és nemzeti bajnoksága van, és a versenyzők mellett a szabadidejükben minigolfozók száma is egyre nagyobb. Molnár Gyula - aki a bajnokság fővédnöke - büszke arra, hogy Újbuda is hozzájárul a minigolf tömegsporttá és élsporttá válásához.

 

A 13-19 éves korosztálynak szóló Ifjúsági Nemzetek Kupáját minden évben az aktuális világ- vagy Európa-bajnokság előversenyeként rendezik meg, ugyanazon a helyszínen. Idén nyolc nemzet (Ausztria, Csehország, Finnország, Németország, Magyarország, Svájc, Svédország és Szlovákia) csapatai versengenek majd egymással. Az események nemzetközi szabvány szerint tizennyolc eternit- és tizennyolc filcgolfpályán zajlanak.

 

A Nemzetek Kupájában a részt vevő országok négyfős csapatai küzdenek egymással, de díjazzák majd a legjobb eredményt elérő egyéni és a legjobb gyermekversenyzőket is. A megmérettetés előtt két hivatalos edzésnap áll a játékosok rendelkezésére, hogy megismerjék a pályát és kidolgozzák a különböző pályabeütési stratégiákat. A csapatokat az országok közötti aktuális ranglista alapján sorolják két közel azonos erősségű csoportba, és a mérkőzés első napján a csoportküzdelmek zajlanak. A versenyzők hat kört teljesítenek, utána a két legtöbb pontot elért csapat a másnapi elődöntőbe kerül, míg a harmadik és negyedik helyezettek az 5-8. helyért játszhatnak.

 

Május 8-án, csütörtökön már egész nap tartanak a hivatalos edzések a DETECT Magyar Minigolf Központban, este lesz a zártkörű sorsolás. Másnap tovább folynak az edzések, majd szombaton rendezik meg a kvalifikációs köröket. A nagy megmérettetés május 11-én, vasárnap indul: reggel 8 órától „repülőrajttal” folytatódnak a kvalifikációs körök, déltől rendezik az elődöntőket, azaz kezdődik a mérkőzés az 5-8. helyért. Délután pedig indul a mérkőzés a 3. helyért, majd a döntő. A versenyek ideje alatt a létesítménybe a belépés díjtalan. A verseny eredményhirdetéssel és éremátadó ceremóniával zárul, itt díjazzák majd a legjobb egyéni játékosokat is. Este hivatalos záróünnepséget és bankettet rendeznek.

 

A verseny megrendezése óriási lépést jelenthet a magyarországi minigolf történelmében és a nemzetközi porondon egyaránt. A világverseny nélkülözhetetlen utánpótlás-nevelés szempontjából, és jó eszközül szolgál a sportág népszerűsítésére is. A szervezők remélik, mind többen kapnak kedvet ahhoz, hogy csatlakozzanak a minigolfot szabadidősportként vagy családi programként művelők köréhez, netán az igazolt versenyzők számát gyarapítsák.

 

A világbajnokságot ugyanezen a helyszínen rendezik meg augusztusban, és a szervezők nemcsak izgalmas versengést ígérnek, hanem számtalan, nagyközönségnek szóló sporttal és egészséggel kapcsolatos kísérőprogramot is, ahol az egész család jól érezheti magát.

 

- rose - (2008. 04. 28.)

 

 

Kapcsolódó tartalmak: 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA