Válassz Sportot Újbudán: "Tovább kell folytatnunk ezt a szép hagyományt" - interjúk

Dr. Simicskó István kormánybiztos és dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere nyilatkozott az ismét nagy sikerrel megrendezett kerületi sportesemény, a "Válassz Sportot Újbudán" apropóján honlapunknak.

Dr. Simicskó István kormánybiztos, a XI. kerület parlamenti képviselője, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is nyilatkozott honlapunknak a szeptember 7-én, immáron kilencedik alkalommal megrendezésre került „Válassz Sportot Újbudán” kapcsán.


 

Kilencedik éve tart már a „Válassz Sportot Újbudán” rendezvény-sorozata. Mik a legfontosabb tanulságok, eredmények?

 

- A legfontosabb az, hogy folyamatosan meg kell tartani ezt a rendezvényt, ami nagyban hozzájárul a sport, a rendszeres mozgás népszerűsítéséhez. Nagyon fontos, hogy az itt is megjelenő sportágakat és lehetőségeiket támogassuk, akár a minőségi sportoláshoz szükséges pályák, létesítmények, körülmények megteremtésével. Számunkra különösen fontos, hogy az oktatási, nevelési intézményekben, akár az óvodai, akár az iskolai sporthoz is meglegyenek a szükséges feltételek. Később pedig nyilván az a cél, hogy a gyerekek, fiatalok akár egyesületi szinten sportoljanak, tegyék ezt rendszeresen és értsék is meg, miért fontos, hogy a rendszeres mozgás az életük részévé váljon. Mostanra kialakult egy sportágrendszer a kerületben, a nagy utánpótlás-nevelő egyesületek kiváló eredményekkel is rendelkeznek. Akik pedig a versenysportban nem feltétlenül tudnak részt venni, azok számára is sok lehetőséget teremtettünk már a sportágak kipróbálására. Ezeket a lehetőségeket kell tovább fejleszteni, bővíteni, akár a vizes sportok és a vizes felületek tekintetében, hogy ne csak az élsportolók, az igazolt játékosok tudjanak érvényesülni a kiemelt sportágakban – mondta Hoffmann Tamás.

 

Egy önkormányzati ciklus végéhez közeledve: mik azok a célok, amik már megvalósultak a sport terén és melyek azok, amelyek még megvalósulásra várnak?

 

- Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ez már a második önkormányzati, polgármesteri ciklusom vége lesz. Rendkívülinek tartom az eredményeket, és ebben semmiféle nagyképűség nincs.

 

Rengeteget fejlődött a kerület a sport terén, mind a minőségi sport lehetőségeinek terén – ahol jelentős létesítményfejlesztések, korszerűsítések mentek végbe, a körülményeket, de a darabszámot tekintve is –, és a tömegsport, az iskolai sport terén is, több sportág közül lehet választani.

 

Itt említhetem a tornaterem-felújítási programot, amelynek keretében például a MAFC vagy a BEAC – két kiváló utánpótlás-edzőkkel rendelkező klub - kosárlabdát fog oktatni. Újbudán sokkal többen tudnak úszni járni, jóval többen, mint a kötelezően előírt létszám. Rengeteg gyereket vonz a vízilabda és a jégkorong is a kerületben. Minden városrészben lehetőség van már a kültéri sportolásra, a szabadidősportokra is, helyben, a lakóhelyükön megtalálhatják az újbudai lakosok a szolgáltatásokat. Azokra is kell koncentrálnunk, akik nem feltétlenül a versenysportba akarnak bekerülni, hanem csak rendszeresen mozogni akarnak – ehhez még kellenek a létesítmények, ez egy nagyon fontos célunk a jövőre nézve.

 

El lehet már mondani, hogy a sportfejlesztések mellett már az immáron kilencedik évben megrendezésre kerülő "Válassz Sportot Újbudán" eredményei is látszanak már a kerületben?

 

- Természetesen. Ez egy folyamat: alapvetően közép- vagy hosszútávon lehet kimondani, hogy az egészség megőrzésében, megtartásában, egy minőségibb élet kialakításában, a testi-lelki egészség, egyensúly és harmónia megteremtésében a sport segítséget nyújt. Az biztos, hogy ha csak a számokat nézem, akkor három éves államtitkárságom idején 150 ezerrel nőtt a sportoló, igazolt fiatalok száma. 2010-ben nagyjából 200 ezer volt az igazolt sportolók száma, ma már meghaladja az 500 ezret. Ez egy nagyon jó dolog, és ebben számos kormányzati és önkormányzati döntés is benne volt, illetve a futókör-építések és a létesítmény-felújítások mellett az ilyen rendezvények is nagymértékben hozzájárulnak a fejlődéshez.

 

A "Válassz Sportot Újbudán" rendezvényén odavisszük a kínálatot, a sportpalettát az emberek elé, közel 50 különböző sportágat próbálhatnak ki a gyerekek. Itt mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző sportágat, vagy azt, amelyben a legügyesebb.

 

Ez pedig hosszú távon a magyar versenysport eredményességét vagy előrelépését is segítheti. És az emberi kapcsolatokat, viszonyokat, az értékrendünket is tovább javíthatjuk ezáltal, a gyermekeinket a fair play szellemében zajló kompetencia-nevelés által jobb emberekké tehetjük ebben a gyorsan változó, rohanó és globalizált világban. Amely világban nehéz megtartani az egyedit, a lokális, helyi értékeket, ebben is nagy segítséget jelentenek és hasznosak az ilyen rendezvények – válaszolt Dr. Simicskó István a sport.ujbuda.hu-nak.

 

A sporttámogatásoknak, vagy akár a TAO adta lehetőségeknek köszönhetően sok pénz áramlott az elmúlt években a sportba, akár a fejlesztésekre, akár az utánpótlásra. Miért éri meg leginkább támogatni a sportot? Van olyan két-három kulcsszó, kulcsfogalom, ami által ezt meg lehet fogalmazni?

 

- Elsőként mindenképpen az egészség. Lelki és fizikai értelemben is, a sportnak a gyógyító vagy a preventív hatása is megkérdőjelezhetetlen. A rendszeresség is egy ilyen fogalom. A sportra nevelni, a választás lehetőségét megadni a gyerekeknek, ez a legjobb befektetés. Ott van Oxford és Cambridge példája: az 5-6 legrangosabb képzést nyújtó egyetem között ott szerepel ez a két angliai intézmény. És mi a fő tevékenység a tanulás mellett? Az evezés, a sport. A versenyek, az edzések jelentik az elfoglaltságot a diákoknak az oktatás után, tradicionális módon. Jó lenne majd nálunk is oda eljutni a felsőoktatásban is, ahová az általános és középiskolák esetében is eljutottunk, ahol már rendszeres a mindennapos testnevelés-oktatás. Ösztönözni kell a gyereket, de a fiatalokat is a sportolásra, a tanulás is jobban megy a rendszeres mozgás mellett.

 

Újbudát hogyan látják külső szemmel, a sport terén azok az emberek, akikkel nap mint nap találkozik más településeken, városrészekben?

 

- Mások is látják, milyen komoly fejlődésen ment át a kerület és sportélete. Ezt a rendezvényt is sokan kedvelik, nem véletlenük tudósítanak róla akár országos szinten is a különböző televíziók, lapok, internetes portálok. Ez egy sportos kerület, Budapesten nálunk van a legtöbb futókör és szabadtéri fitneszpark például. Kiválóak a lehetőségeink, Hat egyetem székhelye is Újbudán van, itt van a MAFC, a BEAC, az OSC – végre a vízilabda is új otthont kapott a Nyéki Imre Uszodában –, a Kelen FC sok-sok gyerekkel, de a kézilabda- és küzdősport-lehetőségek is megvannak, és kiemelkedőek is. Ez egy dinamikusan fejlődő kerület, amely pontosan tudja, hogyan lehet megszólítani az embereket a sport által. Most is látható, többezer család választotta a rendezvényt szombati programjaként. Tovább kell folytatnunk ezt a szép hagyományt.

 

 

- DG -

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA