Újbuda 8 éves kiválósága a negyeddöntőig jutott a vb-n

Barcza Bende a negyeddöntőig jutott az Ifjúsági gó-világbajnokságon és ő lett az első magyar, aki a 12 éves korosztályban a legjobb 8-ba került - mindössze 8 évesen.

Augusztus 1-én kezdődött a 37. Ifjúsági gó-világbajnokság (WYGC), ahol Barcza Bende, mint 2022. évi U12-es Európa-bajnok szerzett kvalifikációt. A szervezők a Covid-járvány miatt idén az online rendezés mellett döntöttek.

 

A meghívásos versenyre két korcsoportban, a 12 és 16 éven aluliak közt került sor. Ázsia legjobbjai mellett Európa mindkét korcsoportba 6-6 főt, Amerika 2-2 versenyzőt küldhetett. A csütörtökig tartó csoportküzdelmek után Barcza Bendén kívül hat ázsiai és egy kanadai versenyző maradt talpon a junior korosztályban. A magyar versenyző a csoportjában legyőzte cseh ellenfelét és kikapott a tajvanitól, ami után körbeverés alakult ki. Mivel a seniorok között nem jutott a top 8-ba a kontinensünkről senki, a kieséses szakaszban egyedül ő képviselte Európát.

 

Barcza a negyeddöntőben a japán Yanagihara Sakival találkozott a Fox go-szerveren. Saki insei*, idén februárban egy párharcon múlt, hogy nem ő lett 11 évesen a legfiatalabb professzionális japán gó játékos. Barcza jól játszott, a tisztes helytállás sikerült, de a mérkőzést Saki nyerte, így ő jutott a legjobb 4 közé.

 

 


 

Mi az a gó?

 

Eredete:

 

A gó kínai eredetű, több ezer éves stratégiai táblás játék, 40 millióan űzik világszerte. A négy szellemi olimpiai sport egyike, mely a sakk, a dáma és a bridzs közül a legtöbb variációs lehetőséggel rendelkezik. Egy versenyparti legalább 2-3 óra teljes koncentrációt igényel. Hagyományosan a legerősebb játékosok Japán, Korea, Kína versenyzői.

 

Ifjúsági vb:

 

Az egyik legrégebbi, hagyományosan megrendezett nemzetközi verseny az Ifjúsági gó-világbajnokság (WYGC), a világ utánpótlásának bemutatkozó szemléje. Későbbi felnőtt világbajnokok gyakran itt tűntek fel először, köztük a legendás Lee Sedol is, akinek párharca a Google mesterséges intelligenciájával annak kifejlesztésében kulcsszerepet játszott.  Az erről készült film a gó világán túl is rengeteg embert megérintett. 

 

*Insei:

 

Japánban a gó nemzeti sport, sok gyerek már 4-5 éves korában aktív versenyző, sokszor speciális iskolákban, profi játékosok felügyelete alatt tanulnak. Bende még csak ismerkedett a sportággal, amikor ellenfele már mester szinten játszott. Az insei-ek japán diákok, akik a speciális gó iskolákban azért tanulják a gót, hogy professzionális versenyzőkké váljanak. Évente válogatóversenyeket tartanak, ezeken csak a legjobb néhány tanítvány érheti el ezt a státuszt. Idén csak egy mérkőzésen múlt, hogy nem Yanagihara Saki lett 11 évesen a legfiatalabb professzionális gó játékos.

 


 

Barcza Bende alig több mint 1,5 éve ismerkedett meg a góval, ám tavasszal, Csehországban a 12 éves korosztályban minden idők legfiatalabbjaként már ő lett az Európa-bajnok. Múlt heti teljesítményével ugyancsak az első magyar, aki a 12 éves korosztályban az Ifjúsági világbajnokságon a legjobb 8-ba jutott, itt is a legtöbb versenyzőnél jóval fiatalabban, 8 évesen vett részt a versenyen. Két hete emellett első lett a Seygo Európa-kupasorozat második állomásán Romániában, így a sorozat összesített pontversenyét is ő vezeti.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA