"A sport megtanít arra, hogy tervezzem a jövőt, tervezzem az utamat" - interjú dr. László Imre polgármesterrel

Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere is részt vett a tizedik alkalommal megrendezett "Válassz Sportot Újbudán!" rendezvényén. Újbuda városvezetője a gyermekek sportolásának fontosságáról, illetve a rendezvény hosszú távú és legfontosabb céljairól is nyilatkozott honlapunknak. 

A polgármester úr a "Válassz Sportot Újbudán" rendezvényét megnyitó beszédében kiemelte, hogy nemcsak élettani, vagy egészségbeli fontosságú a sport a gyermekek életében. Mi az, amit igazán megtanulhat egy fiatal, egy gyermek, amikor elkezd sportolni? 

- Először is megtanulja, hogy egy közösségben, egy csapatban alkalmazkodnia kell. Az, hogy a közösségben történnek olyan dolgok, amikor a siker érdekében egy kicsit a saját céljait háttérbe kell szorítani. Ez alapvetően a csapatsportágakra jellemző, kézilabda, labdarúgás és még sorolhatnánk. Ez az egyik nagyon fontos dolog. A másik, hogy a sportolás nagyon hasznos időtöltés, ezt ne vitassuk, mert ez természetes, egy axióma. A sport emellett nagyon sok mindenre megtanít, ami az élet szempontjából konvertálható, méghozzá nagyon jól konvertálható., Be kell vallanom őszintén, hogy az én életemben is meghatározó volt abban, hogy nagyon sok mindent el tudjak érni. Nagyon fontos a tervezhetőség a sport esetében, hogy pontosan tudnom kell mindenkor, hogy mit csinálok, és miért csinálom: ha tudom mondjuk, hogy november 13-án lesz egy versenyem, akkor felépítem annak a munkának a tervét, amit annak érdekében kell elvégeznem, hogy ott a legeredményesebben tudjak szerepelni.

 

Tehát a sport megtanít arra, hogy tervezzem a jövőt, tervezzem az utamat, és mindez aztán el fog vezetni oda egy idő után, hogy ez konvertálódik és visszajön az eredményekben is. A sport ráadásul megtanít a kudarc elviselésére is, arra, hogy az esetleges sikertelenséget is fel tudjuk dolgozni és a hasznunkra tudjuk fordítani.

 

Emellett a sport persze az egészséget is egyértelműen szolgálja, ami nem szorul különösebb magyarázatra.

 

Az Ön által felsoroltakhoz vezető úton egy első lépés lehet egy most kilátogató gyermeknek az, hogy kiválaszt, vagy legalábbis kipróbál egy neki tetsző sportágat. Meg lehet fogalmazni egy ilyen rendezvény fontosságát sportvezetőként, orvosként és polgármesterként?

- Jó értelemben véve ez a rendezvény “a csábítás színtere”. Megmutatnak sok mindent, sok szép, színes és érdekes dolgot. Több olyan embert, akikre fel tudnak nézni a gyermekek az eredmények és a nemzetközi szereplés alapján. Ezzel behívják a gyermekeket a sport világába, akik elkezdenek érdeklődni, megtetszik nekik valami, és ki is próbálják a sportágakat. És innentől kezdve nagy valószínűséggel elindulnak azon az úton, amiről a korábbiakban beszéltünk.

 

A kerület szempontjából miért fontos, hogy minél több gyermek sportoljon?

- Egyszerű a válasz rá: minél több egészséges ember van, annál boldogabb, annál kiegyensúlyozottabb egy közösség. Nekünk elemi érdekünk, hogy mondjuk az időskorúak esetében az egészségügyi ellátás legyen egy olyan színvonalon, ami orvosolhatja a problémákat, de ugyanilyen fontos, hogy kitoljuk életévekben azt a határt, amit egészségben, jó érzéssel el tudunk tölteni, azaz a megelőzés is kiemelt feladatunk.

 

Hogyan látja, ebben a megelőzésben Újbudán - az egyik legsportosabb kerületben - rendelkezésre áll minden?

- A XI. kerület lélekszámban a legnagyobb kerülete a fővárosnak és véleményem szerint adottak a lehetőségek nagyon sok mindenben. Tudok például olyan sportágakat mondani, ahol magyar viszonylatban is az élen vagyunk. Mondhatom a vízilabdát, a jégkorongozókat, de szintén az élvonalban vannak a BEAC és a MAFC kosárlabdázói, a Kelen SC női labdarúgói. De említhetem a Barcelona labdarúgó-bázisát is, ami szintén itt működik. Nagyon sok dolog van tehát, ami abba az irányba mutat, hogy a kerület lakói igénylik is, hogy legyen aktív sportélet, másrészt pedig a színterek is megvannak ahhoz, hogy ezt a feladatot meg tudjuk oldani.

  

DG

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA