Világkupa-győztes a férfi vízilabda-válogatott

Märcz Tamás csapata - soraiban két újbudai pólóssal, Kovács Gergővel és a 4 gólos Manhercz Krisztiánnal - sima, 10-4-es győzelmet aratott Ausztrália ellen, így 1979, 1995 és 1999 után negyedszer nyerte meg a Világkupát!

A csoportból történt továbbjutás után sorra vette az újabb akadályokat a magyar válogatott, a negyeddöntőben magabiztosan, 10-8-ra verve az Egyesült Államokat, majd a legjobb négy között óriási csatában fektette két vállra nagy riválisát, Szerbiát is (12-11).

 

A berlini fináléban az az Ausztrália várt a mieinkre, amelyet a csoportban csak nagy nehézségek árán győzött le a magyar válogatott 9-8-ra.

 

Ezúttal viszont jóval simább lett a magyar siker: első két negyed után "robbantott" a Märcz-csapat, amely az A-Híd OSC-Újbuda játékosa, Manhercz Krisztián vezérletével hatgólos előnyt harcolt ki. Az ausztrálok csak emberelőnyből tudtak a magyar kapuba találni, akcióból egyszer sem, Kardos nagyszerű védésekkel lett a döntő legjobbja.

 

A fiatal magyar válogatott végül 10-4-re győzött a Világkupa-döntőben és 19 év után, története során negyedszer nyerte meg a rangos trófeát. 

 

Férfi vízilabda, Világkupa, döntő:

 

Magyarország - Ausztrália 10-4

 

Magyarország: Kardos – Manhercz K. 4, Pásztor 2, Jansik D., Német T., Kovács G., Zalánki 2. Csere: Jansik Sz., Mezei, Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

 

Märcz Tamás a vlv.hu-nak nyilatkozott: - Az elején azért eléggé összefeszültünk az ausztrálokkal és nem lehetett tudni, hogy ki indul meg jobban az első gólok után. Aztán egyre inkább azt éreztem, hogy nem nagyon tudnak áthatolni a védekezésünkön, miközben az az egészséges lazaság, lezserség, ami eddig jellemezte a fiúkat támadásban, továbbra is megvan. Látható volt tehát, hogy nem lesz baj a gólhatékonysággal. (...) Amikor a fiúkra néztem, láttam, hogy itt vannak fejben, koncentráltak, ezt most nem fogják kiengedni a kezükből. Persze ez nem mindig ilyen egyszerű, nagyon sokat tettek azért, hogy ez így összeálljon. Sokat és szépen dolgoztak ma is a vízben meg az elmúlt hetekben is hogy csapattá formálódjanak és ma mindenki láthatta, hogy ez sikerült. Szépen összhangban voltak mind a parton, mind a vízben, ami segítette az eredményességet. (...) Nagyon örülök a győzelemnek, de mégis azt mondom: mögöttünk van egy olyan Európa-bajnokság, amelynek nyomán az volt a fejemben, hogy ne kezdjünk el most ünnepelni. Örömmel "bedobatom" magam a vízbe, ha még nagyobb célt érünk el, most ez legyen a fiúk öröme.

 

Nyertünk egy nagyon fontos és szép tornát. És ebben a mondatban az a legfontosabb szó, hogy nyertünk...

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA