Sikeres őszi idény a nemzeti bajnokság harmadik vonalában

Az Újbuda TC felnőtt és a hozzá kapcsolódó utánpótlás labdarúgó csapatai, ez utóbbi az U-16-os és U-19-es korosztály, immár második évadjukat töltik a nemzeti bajnokság harmadik vonalában, az NB III-ban. Az első év igen komoly, Alföld-csoportbeli próbatételei, a sikeres bennmaradás, a „megkapaszkodás" után, mondjuk ki bátran, parádésat produkáltak az újbudai fiatalok 2009 őszén.

Nyáron egyébként az MLSZ döntéshozói némileg átszervezték a hat területi, NB III-as csoportot, illetve csökkentették 16-ról 14-re a csoportlétszámot. Augusztustól a számunkra földrajzilag is szerencsésebb Duna-csoportba kerültünk. Ez utazásban kedvezőbb számunkra, bár egyesek a csoport nehézségére hívták fel a figyelmet. De hát tudjuk, évről-évre változnak az erőviszonyok, minden csapat alakul. Így a mienk is.

De nézzük az újbudai focistákat, mi történt velük ősszel. A tél küszöbén a felnőtt csapat - kilenc győzelemmel - a második helyen, az U-19-es gárda a 6. helyen, míg a legfiatalabbak, az U-16-os életkorúak szintén a második helyen várják a márciusi folytatást. Pestiesen szólva erre azt mondják, hogy "nem semmi". A történet része még, hogy a két utánpótlás korosztály az MLSZ kiemelt utánpótlás bajnokságában is szépen helytáll.

Hogy mi történt az elmúlt egy-másfél évben, hogy ilyen jó szintre jutottunk el? A felnőtt csapat láthatóan összerázódott, az Alföld-csoportbeli komoly megmérettetés és egy igen alapos nyári edzőtábor megedzette a csapatot, amely után a Duna-csoportban már bravúrokra is képes volt. Kis szerencsével még őszi bajnok is lehetett volna a csapat.


Kenyó Zoltán szakosztályvezető úgy fogalmazott a Duna-csoportot illetően, hogy "nem könnyebb, mint az előző évi csoport". Alapvető újdonság, hogy a gyors játék mellett nagyobb szerepet kapott a technikai tudás és a kreativitás. Ebben mi igazán jók vagyunk.

A felnőtt csapat az Újpest FC B csapata mögött áll jelenleg a bajnokságban, egy karnyújtásnyira az NB II-be való feljutástól. De maradjunk a realitások talaján, mert jelenleg a nemzeti bajnokság harmadik vonalában való stabil jelenlétünket kell kiépíteni. Szerencsére adott háttérként a kőérberki Sportmax1 létesítménye a műfüves nagy- és kispályával és más eszközeivel, a sportcsarnokkal, uszodával, kondicionáló teremmel.

Emellett ott van a kelenvölgyi sporttelepen, 2006 tavaszán, pályázati támogatásból megvalósult műfüves nagypálya is. Röviden térjünk még ki egy kétéves szakmai kapcsolatra, mely nyáron ért véget. 2007 nyarától egyesületünket - mind a mai napig - Vác-Újbuda LTC néven, az NB II-ben szereplő gárda és Verebes József mesteredző kapcsán is emlegetik. Közben az újbudai labdarúgás saját lábra állt.

A szakmai fúzió fontos két tanulóév volt számunkra, a tapasztalatokat most már az NB III-ban kamatoztatjuk. Több olyan meghatározó felnőtt játékosunk van, aki megjárta az NB II igen kemény iskoláját és félszáznál is több bajnokival dicsekedhet. Közülük Margitics Andor az U-21-es válogatottba is meghívást kapott. A Duna-válogatottba pedig három játékosunkat, Margitics Andor mellett Kövesdi Milánt és Horváth Leventét hívták meg. Ezek mind az újbudai szakmai munka sikerei, elismerései.

De hogyan fog telni a következő néhány hónap? Egyrészt pihenéssel, főként teremtornákkal: így például a debreceni Focisuli meghívásának is eleget teszünk, majd a Sportmax1-ben mi rendezünk tornát még ebben az évben. Egy rövid szusszanás után jön a téli alapozás, jó néhány edzőmérkőzéssel megtöltve, majd a tavaszi idény. Egyszóval, újbudai labdarúgóink szépen haladnak felfelé, az edzői csapat egyre eredményesebb munkát végez, mely szép reményekre adhat okot 2010-ben.

Hajrá Újbuda!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA