Örömteli és megható pillanatokban bővelkedett az idei Válassz Sportot Újbudán rendezvény

Ragyogó napfény, óriási forgatag, boldog gyermekarcok és kitartóan sorban álló szülők. Az idei volt a legsikeresebb a Válassz Sportot Újbudán rendezvények közül.

Óriási érdeklődés övezte a hatodik Válassz Sportot Újbudán! rendezvényt, amelyre az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. szervezésében került sor a Kopaszi-gáton szeptember 10-én. Már a reggeli órákban megtelt a Lágymányosi öböl és a nap folyamán minden eddigi rekordot megdöntött a látogatók száma. Bár minden korosztály jelen volt, a legkisebbek élvezték a legönfeledtebben a színes programokat. Az eseményt Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője, és Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg. – Mindenkinek megvan a maga sportága, amelyben a legtehetségesebb, a legtöbbet tudja kihozni magából. Csak segíteni kell a választást! – hangsúlyozta Simicskó István, aki szerint Újbudán rengeteg kiváló egyesület működik, mintegy 70 sportklub. A nap folyamán, pedig közel 40 különböző sportágat próbálhattak ki a gyerekek, ami véleménye szerint már önmagában nagy dolog. Hoffmann Tamás polgármester szerint sikerült elérni az egykor kitűzött célt. Hiszen nem csak a Válassz Sportot Újbudán szeptemberi rendezvényén egyre több évről-évre a látogató, hanem a diákolimpián részt vevők száma is folyamatosan emelkedik, és egyre többen köteleződnek el egyesületek mellett. Míg 2011-ben 4200 újbudai gyermek sportolt egyesületi keretek között, ez a szám 2015-re 7200 fölé emelkedett.

  

Igazi példaképekkel is találkozhattak a gyerekek. Hiszen az idei év legnagyobb szenzációja az az olimpiai élménybeszámoló volt, amelyen a nemrégiben Rióból hazatért sztár sportolóktól hallhattuk, melyek voltak a legszebb és a legküzdelmesebb pillanataik. A vendégek közt szerepelt többek között Szász Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Szabó Gabriella háromszoros olimpiai aranyérmes kajakozó valamint Zalánki Gergő, a férfi vízilabda-válogatott tagja, de Hajdú B. István szakkommentátor sziporkáit is hallhatta a közönség. A foci-Eb és az olimpia évében mindig több szülőben és gyermekben fogalmazódik meg a sportolás iránti igény, de az az őszinte rajongás, amivel Szász Emesét fogadták a vívó sátornál, még a sokat megélt sztársportolót is meglepte. Meghatottan tapasztalta, hogy a legkisebbek is felismerik, gratulálnak, ölelgetik, kérdezgetik, fotózkodnak vele. Arról is mesélt, hogy mit élt át abban a pillanatban, amikor sikerült beteljesítenie álmát, és megszerezte az olimpiai arany érmet. – Egy szó járt az eszemben: Megérte! Megérte, hogy kisgyerek korom óta mindent a háttérbe szorítottam, hogy olimpiai bajnok lehessek és sikeres vívó. A kudarcok, a sérülések kapcsán is csak ugyanez járt a fejemben: Megérte! – mondta Szász Emese.

  

Szabó Gabriella arról mesélt, hogy az ő idejében a szüleinek még sokkal nehezebb dolga volt a sportágválasztással, hiszen el kellett látogatni külön egy-egy egyesületbe, és az edzéseket végigpróbálgatni. 7 évesen próbálta ki először a kajakozást, de akkor még nem igazán találta a helyét. 9 évesen kezdte újra 19 másik vele egykorúval, és akkor viszont elsőre beleszeretett a sportágba. Arra a bizonyos verőfényes szeptemberi napra még ma is pontosan emlékszik. Elmondása szerint a kajak-kenuban az a csodálatos, hogy az első pár év a barátságokról és a kalandokról szól. A munka nagy része csak később kezdődik. Az első riói arany megszerzésével kapcsolatban arról mesélt, mekkora feszültség szabadult fel benne, amikor a verseny előtt gyengélkedő Kozák Danutával célba értek. – Nagyon jól viseltem idén ezt az olimpiát, nagyon magabiztosan és felszabadultan érkeztem, és a hétfői sokkhatás - amit a Danán láttam - a célban kiszabadult belőlem. A négyesben szerzett arany már becsületbeli ügy volt, hiszen kirobbanó formában érkeztünk mindannyian. Alig vártuk, hogy indulhassunk – mondta az olimpikon.

  

A színpadokon egész nap fergeteges sportbemutatók váltották egymást. Idén is a Rock&Magic SE pörgős, flitteres táncprodukciói sikerültek a leglátványosabbra, de volt még RG, hip hop, Fit KID, aerobik, jóga és modern tánc. A különböző küzdősportok bemutatói szintén nagyon népszerűek voltak, és sok nézőt vonzottak. Láthattunk formagyakorlatokat, páros küzdelmet, valamint komoly koncentrációt igénylő deszka és cserép törést. A kisszínpadra szervezett aerobikba, gerinc és kondi tornába a közönség is bekapcsolódhatott. Együtt lendültek zenére a kezek és a lábak. Egyszerre mozgott minden korosztály az óvodástól, a nyugdíjasig.

  

Két neves, nagy múltú egyesület az A-Híd OSC Újbuda vízilabda csapata és a MAFC NB1 kosarasai utánpótlás játékosaikkal együtt álltak a nagyszínpadra. Az OSC idén a bajnoki cím megszerzéséért száll harcba. A MAFC célkitűzései között a tíz közé jutás szerepel, illetve az, hogy szeretne fiatal, magyar, tehetséges játékosokat beépíteni a legmagasabb osztályba. Rövid bemutatkozást követően ügyességi vetélkedőn mérték össze adottságaikat az utánpótlás játékosok, és ezúttal a felnőtt játékosok szurkoltak nekik. A közönség pedig kosaras és vízilabdás nyereményekért szállt versenybe. Bemutatkozott még többek között a délután folyamán a színpadon a BEAC atlétika ifjú olimpikonjával, Csere Gáspár hosszútávfutóval, a Lágymányosi Spari, a BEAC kosárlabda, Uniqa Team Újbuda SE, a Megathlon SE, a Kelen SC és a Star Sportakadémia.

  

Az egyesületi sátrak között csak úgy hömpölygött a tömeg. Bár a szülők számára néha megterhelő volt a sorban állás, gyermekeik csillogó szeme, lelkes ujjongása mindenért kárpótolta őket. Megható volt a különböző egyesületek edzőinek a hozzáállása. Elképesztő szeretettel, gyengédséggel, odafigyeléssel és szívet melengető játékossággal, humorral terelgették a gyerekeket az általuk képviselt sportág felé. Idén is népszerű volt a kisgyerekek körében a vívás, a különböző küzdősportok egyesületeinek sátrai, a síelés, az öttusázók lövészetre és futásra épülő versenye, de olyan különlegességeket is előszeretettel próbáltak ki a gyerekek, mint a búvárkodás, az érintős rögbi, a curling vagy az inkább látványos bátorságpróbának nevezhető rekeszépítő verseny.

  

A nap zárásaként két sztárvendég Juhos Zsófi, a TV2 Ének Iskolája 3. évfolyamának győztese, a 2015-ös Kaunus Talent Jazz kategóriájának győztese, valamint Balogh Soma, a TV2 Kismenők tehetséggondozó műsor döntőse, a legütősebb Kismenő szórakoztatta a közönséget népszerű rock és pop zenei átdolgozásokkal.

  

Kocsis Sándor az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint az óriási érdeklődésre tekintettel a tervek szerint jövőre is folyatódik a már megkezdett hagyomány. A cég csapata mindent megtesz azért, hogy ugyanilyen színvonalas rendezvény keretében minél több fiatalnak legyen lehetősége megismerkedni a népszerű és a kevéssé ismert sportágakkal. A szülőknek és a gyerekeknek igyekeznek minden szükséges információt megadni ahhoz, hogy az újbudai fiatalok megtalálják a számukra ideális kerületi egyesületet. A http://sport.ujbuda.hu/ oldal egész évben számtalan hasznos információval segíti a tájékozódást.

  

HAJRÁ ÚJBUDA!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA