OSC-Újbuda: "Magasan túlteljesítette a csapat azt, amit vártunk tőle" - szezonértékelő

A Nyéki Imre Uszodában megtartott sajtótájékoztatón értékelte a nemrég lezárult klubszezont az OSC-Újbuda vezetése és támogatói. Bemutatták az új igazolásokat is. 

Az OSC-Újbuda férfi vízilabdacsapata az Eurokupában és az OB I-es bajnokságban is a második helyen végzett, ezzel magasan túlteljesítette a várakozásokat. Az alábbiakban a szezonzáró sajtótájékoztatón elhangzottak kivonata olvasható.

 

Az újbudai csapat kedden bemutatta két új szerzeményét: Vigvári Vince és Aranyi Máté személyében a jövő meghatározó vízilabdázóit szerződtette az UVSE-től. Az OSC a fiatal kapus, Varga Salamon felnőttcsapatba kerülését is bejelentette, ő az utánpótlásból csatlakozik az első kerethez.

 

Hárai Balázs csapatkapitány azt emelte ki, hogy nagyon jó az összhang a csapat és a klubvezetés között, továbbá, hogy Cseh Sándor szakmai igazgatóként is sokat tett a játékosok fejlődéséért.

 

Vigvári Vince elmondta, tavaly ősszel keresték meg az OSC-től azzal, hogy igazoljon hozzájuk, de csak tavasszal hozta meg a döntést, miután biztatónak találta, amit a klubnál látott. A centerposzton szereplő Aranyi Máté bevallotta, 14 év után nem volt könnyű elhagynia az UVSE-t, de azért tette meg, mert úgy érzi, hogy az OSC-nél minden feltétel adott ahhoz - amit volt edzője, a néhai Benedek Tibor mindig is mondott neki -, hogy megkomolyodjon.

 

Nem az OSC-ben folytatja viszont pályafutását az eddigi csapatkapitány és magyar válogatott Erdélyi Balázs, míg Tóth Kristófnak betegsége miatt abba kellett hagynia a sportolást.


   

Cseh Sándor, az OSC-Újbuda szakmai igazgatója

 

Az idény tanulságairól:

 

- Tavaly, amikor elindult a bajnokság, és a célokat kialakítottuk, ugye a legjobb négy közé kerülés volt a cél a bajnokságban. Tudtuk, hogy a covid miatt szűkített Bajnokok Ligájába nagyon nehéz lesz bekerülni, úgy voltunk vele, hogy ha tudunk, kerüljünk be, de ha Eurokupában szereplünk ezzel a fiatal csapattal, az sem probléma, ott is a négy közé jutás volt a cél. Alapvetően a legfontosabb, amit mondanék, hogy nagyon rossz másodiknak lenni. Ugye mindig azt szokták mondani, egy döntőt elveszíteni akár még rosszabb is, mint mondjuk megnyerni egy bronzérmet. És azért itt nagyon sokan vagyunk a csapatnál, akik szeretnének nyerni, szeretnek nyerni. Mégis, ha megnézzük azt, hogy ez a csapat nem azért indult el, hogy megnyerje a magyar bajnokságot, hogy bármit is megnyerjen, nem óvatoskodás volt a legjobb négy közé várni ezt a csapatot. Egész egyszerűen azt láttuk, hogy van három válogatott játékosunk, és vannak olyan játékosok, akik vagy nem játszottak az elmúlt években, vagy még nagyon fiatalok, és bár tehetségesek, de nem játszottak még az első négy között, és láttuk azt, hogy milyenek az ellenfelek, akkor alapvetően a négy közé jutás tűnt a realitásnak.

 

Magasan túlteljesítette a csapat azt, amit vártunk tőle, eredményben is, és azt gondolom, hogy játékban is.

 

A jövő év céljairól:

 

- Nagyon sok helyen most arról beszélnének, hogy akkor próbáljunk meg egy picit előrelépni, próbáljuk meg az ötmétereseket belőni, azt az egy gólt belőni, és nyerni valamit, vagy ugyanígy döntőket játszani. Én azt gondolom, az látszik, hogy a csapat soha nem ment be önbizalom nélkül a vízbe, és mindig nyerni akart. Ez ezentúl is így lesz. De a realitásokat mindig nagyon fontos szem előtt tartani. Tudjuk azt, hogy milyen csapat lesz Ferencvárosnál, Szolnokon, a Vasasnál, vagy a BVSC-nél. Egész egyszerűen az a legfontosabb cél a jövő évet nézve, hogy újra harcban legyen és bekerüljön a csapat a négy közé. Természetesen éremért szeretne játszani az OSC jövőre is, de nem az a legfontosabb, nem úgy megyünk bele a nyárba, nem úgy megyünk bele a jövő évbe, hogy na, most akkor megint döntő, és akkor próbáljuk meg megnyerni, mert nem ez a lényeg, nem ezért kell dolgozni hét közben. Felraktunk egy mércét, mindenki meg akarja verni majd az OSC-t. Biztos, hogy lesznek nehézségek: a játékosoknál, csapatszinten, edzőszinten, a legfontosabb, hogy ezekkel megbirkózzunk. Nyilván ugyanezt a fajta szakmai munkát szeretnénk folytatni.

 

A játékosoknak egyénileg kell folyamatosan fejlődniük, hogy ezáltal minél jobb csapat lehessünk, hiszen mi csak magyar játékosokkal játszunk, itt nincsen lehetőség arra, hogy egy-egy hiányposztot egy-egy sztárral oldjuk meg. Itt az idősebb magyar játékosoknak kell szintet tartanunk, a fiataloknak pedig folyamatosan fejlődniük kell. Érmeket szeretne szerezni az OSC jövőre, de nagyon kemény csata lesz a négy közé kerülésért.

 

Ha majd az élet úgy hozza és odakerülünk esetleg megint a döntőbe, az idei tapasztalatokat lehet majd kamatoztatni. Nagyon szépen köszönöm a játékosoknak! Ami történt, azért nekünk is egy nagyon nagy dolog, egy meglepetés volt, hiszen három válogatott játékossal kezdtük el a szezont, és öt válogatott játékosunk került be végül az olimpiai keretbe, sőt, azt gondolom, hogy még volt egy-két olyan játékos, aki akár be is kerülhetett volna. Varga Dániel vezetőedzőtől mindent megkaptam, amiért őt idehoztuk.

 

Két fontos távozóról

 

- Tudjuk, hogy egy picikét átalakul a keret. Én nagyon szeretném megköszönni Erdélyi Balázsnak az idei szezonját, amit csapatkapitányként, de leginkább a vízben tett a csapatért. Reméljük nem fog ilyen jól játszani, mint idén tavasszal, de természetesen neki is nagyon sok jót kívánunk, főleg a nyárra, az olimpiai felkészüléshez. Tóth Kristófnak pedig a legjobb egészséget tudjuk kívánni, és bár nem játszott, de egy nagyon szimpatikus embert ismertünk meg az ő személyében.


Varga Dániel, az OSC-Újbuda vezetőedzője:

- Egy évvel ezelőtt, amikor itt ültem, úgy kezdtem, hogy megköszöntem a megelőlegezett bizalmat a vezetőknek. A támogatóknak, hogy abban a helyzetből, amiben akkor volt az OSC, sikerült összerántani egy ilyen színvonalú csapatot, stábot és egyáltalán háttértámogatást.  Természetesen egy komoly beszélgetés előzte meg azt, hogy én abba a szituációba belekerültem, de akkor még nem tudtuk, mi vár ránk. Most pedig már nem a bizalmat kell megköszönnöm, hanem az elismerést. Egyetértek Cseh Sándorral abban, hogy az első év bizonyos értelemben könnyebb, bár megvolt ennek is a nehézsége.

 

Sok mindenben más lesz ez a szezon: az, hogy olimpia van, az, hogy junior-vb van, azt jelenti, hogy öt-hat-nyolc játékosomat szeptember közepén látom legközelebb, a csapatépítésnek így más dinamikája lesz, pedig az előző szezonban az nekünk nagyon jó volt, hogy együtt tudtunk készülni. De akkor majd ehhez fogunk alkalmazkodni.

Fetter Balázs, a MOL Nyrt. szponzorációs igazgatója

 

- Tavaly körülbelül ebben az időszakban indult az együttműködésünk, akkor elég nagy volt a baj. Hozzáteszem, méltatlanul, mert hogy ez a csapat tavaly is megérdemelt volna már egy nagy szponzort. Az volt a felvetés, hogy nézzük meg az első évet és én azt gondolom, hogy ez a két ezüstérem önmagában is komoly eredmény. Nehezen indult az év, volt egy kivárás a részünkről. Ha egy színmagyar csapat, akár a hazai bajnokságban, akár a nemzetközi porondon ennyire komolyan tudja képviselni az országot, az mindenképpen elismerésre méltó. Ez nekünk egy nagyon tetsző dolog és a jövőben is megtesszük, amit lehet. Ami szintén egy nagyon vonzó dolog számunkra, hogy itt működik az utánpótlásból felnőttcsapatba emelése a játékosoknak, egy szuper jó dolog, hogy van egy olyan egyesület Magyarországon, amely nem feltétlenül külföldiekben gondolkodik, hanem megpróbálja megoldani ezt hazai keretek között. És nekünk fontos az is, hogy a kerület életében szervesen részt tudjunk venni, hogy szerepet tudjunk vállalni.

 

Ennél jobb helyre szerintem nehéz lenne pénzt tenni, merthogy van egy komoly utánpótlás, meg van egy komoly sikerrel elérő felnőttcsapat is.

Bakai-Nagy Zita, Újbuda alpolgármestere

 

- Először is köszönetet mondanék és gratulálni szeretnék a csapatnak, az edzőknek is, mindannyiótoknak. Újbudának nagyon nagy büszkeségei vagytok. Arról, hogy második hely, szerintem nem kell beszélni. Gondolom, hogy úgy éltétek meg, hogy jobb lett volna az arany, de én azt hiszem, hogy csodát tettetek.

 

Az OSC-vel történő együttműködésünk nem csak azt jelenti, hogy itt vannak a kerületünkben, ebben az uszodában edzenek és versenyeznek, hanem maga a társadalmi felelősségvállalás is jól látszik az önkormányzat és a vízilabda-csapat kapcsolatában.

 

Bekapcsolódtak karácsonykor a gyűjtésünkbe, hogy rászorulóknak segítsenek. Tehát nem csak versenyeznek itt, hanem átérzik azt, hogy milyen egy kerület életében részt venni. És ez nekünk nagyon fontos. És ezért is szeretnénk őket továbbra is támogatni, segíteni, amiben tudunk a saját helyzetünkhöz mérten, és bármikor fordulhatnak hozzánk, mi segíteni is fogunk nekik!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA