Megjelent az "Én is BEACOS vagyok" interjúkötet

Az interjúkötetben 11 ikonikus közszereplő és sportoló beszél pályájáról, sikereiről és az egyetemi sportklubnál eltöltött éveiről: történeteik példát adnak küzdeni akarásból, kitartásból és elhivatottságból, miközben bemutatják a BEAC elmúlt 70 évét is.

A 123 éves Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) a magyar sportélet meghatározó szereplője. Az egyik legrégebbi hazai sportegyesületként a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet mind a közösségi, mind az élsport népszerűsítésére. Tevékenységét és a sport iránti elkötelezettségét olimpiai, világ- és Európa-bajnokok mellett a közéletben kiemelkedően teljesítő személyiségek sora is bizonyítja, akik generációról generációra veszik át a stafétát, és őrzik tovább az Egyesület szellemiségét.

 

A sportklub még a 2018-as jubileumi évben interjúsorozatot készített "Én is BEAC-os vagyok" címmel. A sorozatban Balogh Judit „Bubu” 223-szoros válogatott kosárlabdázó, Dömölky Lídia világbajnok tőrvívó, Hámori Jenő olimpiai bajnok, Marosi József olimpiai ezüstérmes tőröző is visszaemlékezett a BEAC-ban eltöltött, meghatározó éveire. Meszólalt Erdődy Gábor egyetemi tanár, az ELTE korábbi rektorhelyettese, Horkay Ferenc egyetemi tanár, szívsebész, Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora, Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus és Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke. A BEAC-os örökséget tovább vivő, ma aktív versenyzőket Csere Gáspár hosszútávfutó, az ELTE jelenlegi futónagykövete képviselte.

 

 

Az ünnepélyes könyvbemutatón. Balról: Csere Gáspár, Mihályfi László, Dömölky Lídia, Klinghammer István, Balogh Judit, Solt Pál, Horkay Ferenc, Sárfalvi Péter, Szabó László, Simon Gábor. Hátsó sor: Dénes Tamás, Hamar Imre, Scheuer Gyula. (Fotó: Baló Tímea - ELTE Online)

 

Az Egyesület az interjúkat – az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával, az MSÚSZ Nagy Béla Programjának keretében – könyvvé fűzte össze, amely ily módon a BEAC történetének több mint 70 évét mutatja be e sokoldalú és nagyszerű emberek személyes történetein keresztül. A beszélgetéseket Dajka Balázs, Gabay Balázs és Varró Annamária készítették, a kötetet Gorácz Anikó szerkesztette és 500 példányban nyomtatták ki, fekete-fehér és színes fotókkal.

  

Az elkészült kiadványt november 29-én az ELTE BTK-n mutatták be, a BEAC 2021-es tisztújító közgyűlése alkalmából. 

  

"Eötvös Loránd bizonyára büszke lenne, ha látná, milyen nagyszerű eredményeket ért el 123 éve alatt az általa alapított sportegyesület” – hangsúlyozta Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte a BEAC családias légkörét is.

  

Dénes Tamás, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a BEAC sportolói közül többen is részt vettek a sportújságírásban, ami nagyban hozzájárul a sportolás és az egészséges életmód népszerűsítéséhez.

  

A kötetet bemutató Simon Gábor arról beszélt, hogy az interjúalanyok minden időben a BEAC „Erényt és bátorságot” jelmondata szellemében építették és éltették tovább a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubot.

 

- E sportolók és sportvezetők arról vallottak, hogy milyen volt és milyen még mai is e nagy múltú sportklub és egyben szellemi közösség tagja lenni – mondta a BEAC igazgatója. – Bár különböző generációkhoz tartoznak és eltér egymástól sportáguk, karrierjük és életútjuk is, összeköti őket a sport iránti szenvedély és elhivatottság, amelynek színtere hosszabb-rövidebb ideig a BEAC volt.

  

A köszöntők után a könyvben szereplők laudációja következett, Horkay Ferencet oklevéllel tüntették ki életművéért és a BEAC-hoz való hűségéért, majd kötetlen beszélgetésre került sor a jelenlévőkkel, akik dedikálták is a megjelent kiadványt.

  

A rendezvényt Fazekas Erzsébet, a Sport TV műsorvezetője moderálta.

  

Az interjúkötet megvásárolható a BEAC webshopjában, itt!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA