Komoly múltú szakember a Kelen SC-nél: "Szeretném megmutatni, hogy kicsiben is lehet kiválóan dolgozni"

A Kelen SC fejlesztési koordinátora lett a korábban a Puskás Akadémiánál, a Ferencvárosnál és Diósgyőrben is szakmai igazgatóként dolgozó ifj. Tajti József.

A magyar labdarúgásban közel harminc évnyi tapasztalatot gyűjtő ifjabb Tajti József kivétel nélkül mindegyik utánpótlás-korosztálynál edzősködött és a felnőtt futballban is vállalt már felelős szerepeket.

 

Volt például az MLSZ edzőképzésének instruktora is, később pedig szintén a szövetség alkalmazottjaként a Kárpát-medencei Akadémia Rendszer szakmai igazgatója. Időközben nemzetközi tapasztalatot is szerzett, hiszen öt gyermeke közül a barcelonai La Masián nevelkedett Mátyást Spanyolországba elkísérve, szakmai utakon elemezte az Ibériai-félszigeten működő utánpótlás nevelési modelleket.

 

A Kelen SC új fejlesztési koodinátora elárulta, miért éppen a XI. kerületi klubnál vállalt ezúttal szerepet.

 

- Volt személyes beszélgetés Harmati Tamással és Andreas van den Akerrel is, illetve persze végigböngésztem a klub honlapját is, ahol azért elég sok információ megtalálható arról, hogy mit is képvisel a Kelen. Ezután jó pár napot töltöttem a pályák mellett is, néztem a gyakorlatban megvalósuló edzéseket, figyeltem a kommunikáció milyenségét a gyerekekkel, ráláttam az edzések felépítettségére, és a különböző színekkel jelölt csapatokra is, és ezek alapján az jött le, hogy amit a klub megfogalmazott elvárásként magával szemben, azt a gyakorlatban teljesíti. Ez egyébként egyáltalán nem általános eset itt Magyarországon, én személy szerint több olyannal találkoztam, ahol nem azonos az elmélet és a gyakorlat, mint olyannal, ahol igen - mondta a kelensc.hu-nak Tajti, aki néhány részletet elárulta a leendő feladatairól is.

 

Fejlesztési koordinátorként érkeztem ide, aminek elsődleges része, hogy az edzéseket és a meccseket járva akcióközeli tapasztalatot és videóra vett anyagokat gyűjtsek a klub munkásságáról, és a megismerteket kiértékelve segítségére legyek az utánpótlás edzőknek. Ennek sportszakmai és pedagógiai részei is lesznek az én részemről, illetve azoktól a külsős szakemberektől, akiket sikerül megnyernem ahhoz, hogy tudásukkal segítsék a Kelen edzőit egy-egy alkalommal. Emellett a működési modellt is úgy fejlesztjük, hogy az ugyan pár plusz kötelezettséget ró az edzőkre, ugyanakkor olyan rendszert ad a kezükbe, amivel a saját munkájuk minőségét is visszakövethetik, értékelhetik és fejleszthetik. Fontos ez nagyon, mert akkor jó a gyereknek, akkor tud érték lenni számára a foci, ha jó edző keze alatt dolgozhat. Szerencsére itt ehhez jó az alapanyag, vannak klubcélok, és így mindig is volt működési keret – ebből még akár valami nagyon jó is kisülhet - tette hozzá.

 

Ami pedig a klub jövőjét és filozófiáját illeti, Tajti válaszolt arra a felvetésre is. hogy érkezése egyben előrevetíti-e azt is, hogy a Kelen SC piaci alapon működő nevelőegyesületté válik?

 

– Nem hiszen, hogy az én érkezésem lenne a katalizátora ennek, vagy hogy emiatt hívtak volna ide, ráadásul valóban elég kiforrott itt a klubfilozófia, és nem is áll távol ettől a működési modelltől. Itt igazából Harmati Tamás lehetőséget látott abban, hogy csatlakozzak a Kelenhez, és én is megcsömörlöttem már bizonyos dolgoktól, amikhez képest motiváló, hogy önazonosabb szakmai közegben dolgozhatok. Szeretném azt megmutatni, hogy kicsiben is lehet kiválóan dolgozni, és hogy egy helyi klub is tud értéket teremteni. Nem fogunk tudni az akadémiákkal versengeni, hiszen értelemszerűen a legjobb játékosokat elfogják vinni, de mindig fogunk tudni újabb és újabb tehetségeket képezni, akik jó szakmai alapokkal rendelkeznek ahhoz, hogy a nagy kluboknál is helyt álljanak és könnyen továbbképezhetőek legyenek. Nagyon tetszik az elnök úr kitűzése, hogy azon a legmagasabb szinten kell kiszolgálni ezt a közösséget, amire képes – ez pedig itt egy NB I-es női, és egy NB III-as férfi felnőtt csapatot jelent, amely idővel akár az NB II-be is eljuthat. Ez megintcsak egy olyan tétel a klubfilozófiában, amitől egyáltalán nem áll messze a valóság, ugyanakkor viszont utat mutat a munkához és elvárásként deifniálja a fejlődést. Így aztán megvan a lehetőség arra, hogy olyan jó híre legyen a klubnak, hogy messzebbről is jönnek majd a tehetségek, akik épp azért érkeznek majd hozzánk, mert a képességeikhez illő versenyeztetési lehetőséget, és a céljaik elérését jól segítő közeget tudunk nekik biztosítani, egyúttal esélyt arra, hogy a nálunk tanultak segítségével a legnagyobb klubokhoz is eljuthassanak.

 

TOVÁBB: A teljes interjú itt elolvasható!

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA