Jelentős és zöld modernizáció a Nyéki Imre Uszodában - már termelnek a napelemek

Már termelnek a napelemek a Nyéki Imre Uszodában, havonta mintegy 1 millió forint rezsiköltséget takarít meg az épület tetejére telepített 152 darab napelem, amit tavaly, még a napelemprogram lezárulta előtt sikerült megpályáznia a létesítménynek, illetve az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft.-nek.

A 152 korszerű napelem a lehető legtöbb napenergiát gyűjti be, hogy a Nyéki Imre Uszodában megújuló és környezetbarát villamosenergiával lássák el a különböző berendezéseket. A megtermelt energiát egy 50 kW teljesítményű inverter vezérlésével használják fel a létesítményben - az esetlegesen megmaradt energia visszatáplálását a hálózatba pedig automatikusan vezérli a készülék.

 

A napelemek telepítése ráadásul nem csak az uszodában, vagy Újbudán érezteti hatását, hiszen az egész fővárost tekintve csökkenti a légszennyezettséget és a károsanyag-kibocsátás mértékét.

 

A jelentős mérföldkőnek számító energiamodernizációs lépés részleteiről az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. ügyvezetője, Simon Károly és az uszoda műszaki üzemeltetés vezetője, Tóth Zoltán tájékoztatta a XI. kerület pogármesterét, Dr. László Imrét és Bakai-Nagy Zita alpolgármestert is az uszoda előterében tartott rövid prezentáció során.

 

- A villamosenergia-felhasználásunk 10 százalékát biztosítja ez a napelemes rendszer, ami azt jelenti, hogy a havi, jelenleg 10 millió forintos, villamosenergia-költségünknek a 10%-át innen tudjuk fedezni. Havi szinten mintegy 2 tonna szén elégetését is meg tudjuk spórolni ezzel az energiaelőállítással - sorolta a beruházás pénzügyi, illetve környezetvédelmi előnyeit a sport kft. vezetője, Simon Károly az Újbuda Tv-nek.

Mivel az uszodát üzemeltető Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. már 2020-ban elindította a beruházást, a létesítmény a kerületi uszodák között a leggyorsabban tudott energiaprofilt váltani. Az energiaárak megtízszereződése miatt ma igencsak megéri napelemet használni, hiszen pár évvel ezelőtt a beruházás tervezett 15 éves megtérülési ideje mára 2,5 évre csökkent. Mivel a létesítmény rengeteg áramot használ, a zöldenergia 100 százalékban hasznosul.

 

- Tavaly fontos célunk volt, hogy semmit ne kelljen bezárnunk, tehát próbáltuk úgy alakítani a működéseket, mind a sportlétesítmények, mind a kulturális, mind az óvodai és egyéb létesítményeink terén, és hogy ne kelljen őket bezárni. Elindult emiatt egy olyan folyamat is, hogy a sportlétesítményeinkre napelemeket szerelünk föl. Jelentős energiafelhasználó minden sportlétesítmény, így a Nyéki Uszoda is, ahol most már elindult a napelemes rendszer működtetése, és hamarosan el fog készülni a Gabányi László Sportcsarnoknak is a napelemek felszerelése, és beindul ott is a megújuló energia termelése - mondta Bakai-Nagy Zita alpolgármester. 

 

Újbuda első embere, Dr. László Imre is megerősítette, jó döntés volt, hogy a rezsiválság kirobbanásakor nem zárták be a létesítményeket.

 

- Nem azzal indultunk, hogy bejelentjük, hogy akkor bezárjuk az uszodákat, mert az energiafelhasználás szempontjából tophelyen vannak, vagy bezárjuk a múzeumot, a művelődési házakat, mert nincs most szükség rájuk, majd tavasszal, amikor melegebb lesz az idő. Hanem azt mondtuk, hogy reálisan, korrekten hozzáállva, tervezve úgy ítéljük meg, hogy ezt meg tudjuk oldani, és én nagyon örülök annak, hogy ez így is alakult.

 

A kerület vezetői hangsúlyozták, minden önkormányzati fenntartású létesítményben elősegítik az energiafelhasználás csökkentését, de az óvodafelújítások során is az energetikai fejlesztések kerülnek a középpontba.

 

A Nyéki Imre Uszoda korszerűsítése a légtechnika és a vízgépészet megújításával folytatódik a nyáron. A Kondorosi úti létesítménybe járók és az érdeklődők pedig mostantól egy QR-kód leolvasás után a mobiljukon, illetve egy kihelyezett monitoron kísérhetik figyelemmel, éppen mennyi energiát termelnek a napelemek.

 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA