Régi-új olimpiai bajnok a BEAC-ban!

2016május0615:00

Nagyszabású rendezvénnyel készül az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) a magyar sport napjára. A május 6-i rendezvényen az egyetem köszönti a riói olimpiára készülő hallgatóit, és egyben megnyitja a klub történetét bemutató, „BEAC – Az elsők” című kiállítást. A BEAC ennek keretében rehabilitálja az 1956-ban olimpiát nyerő egykori kardvívóját, Hámori Jenőt, a klub elfeledett bajnokát.

Az emléknap apropóján egy sporttörténeti kiállítás nyílik, dr. Mezey Barna, az ELTE rektorának, dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárjának, dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkárának, illetve dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármesterének védnöksége alatt. Az eseményen dr. Hoffmann Tamás polgármester is köszönti az egybegyűlteket.

A BEAC 118 éves történelme során mindvégig a XI. kerülethez, Lágymányoshoz kötődött. 1901-től a mai Allee bevásárlóközpont helyén, a Mező utcai stadionban folyt pezsgő sportélet a BEAC-ban. 1977 óta pedig a mostani helyén, a Bogdánfy utcai sporttelepen sportolhatnak tovább az egyetemi és kerületi polgárok.

A kiállítás az egyetem és a klub közös történelmének legszebb, legérdekesebb pillanataiba nyújt betekintést, méltó módon megemlékezve kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről, megőrizve az általuk felépített közösség hagyományait és örökségét. A kiállítás egy hónapon át látható az Egyetemi Könyvtárban, nyáron a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, szeptembertől pedig az Etele Helytörténeti Gyűjteménynek köszönhetően, a XI. kerületi lakosok számára is megtekinthető lesz a kiállítás az Albertfalvai Közösségi Házban.

Az eseményen sor kerül Hámori Jenő, az 1956-os melbourne-i olimpián a magyar kardvívó csapat tagjaként aranyérmet szerző, a BEAC eddig elfeledett, hatodik olimpiai bajnokának rehabilitálására is. Hámori az olimpiai siker után az Amerikai Egyesült Államokba disszidált, az ekkor Budapesti Haladás néven működő klub ezért nem tartotta számon olimpiai bajnokaként. Hámori Jenő ünnepi beszéddel is köszönti az egybegyűlteket.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA