Vízilabdában is legyőztük a horvátokat, Magyarország az EK-győztes!

A magyar férfi vízilabda-válogatott nyerte az Európa Kupa zágrábi nyolcas döntőjét: Märcz Tamás együttese a vasárnapi fináléban a házigazda és világbajnoki címvédő horvátokat győzte le 10-8-ra.

Hárai Balázs sérülése nem jött rendbe, így akárcsak az Olaszország elleni elődöntőben, ezúttal is Német Toni volt Märcz Tamás szövetségi kapitány egyetlen centere. A kapuban ezúttal Nagy Viktor kapott lehetőséget.

 

A világbajnok kapus remekül kezdett, hiszen előbb emberelőnyben hárított, utána pedig kifogta Loren Fatovic ötméteresét, míg a túloldalon Angyal Dániel centerből szerzett vezetést. A horvát egyenlítés után az olaszok ellen győztes gólt szerző Manhercz Krisztián talált be. A házigazdák fórból egalizáltak.

 

Az OSC 22 éves játékosa a második felvonásban kétszer is bevette a világklasszis Marko Bijac kapuját. Ettől Bátori Bence is felbátorodott, góljának köszönhetően pedig kettővel elment a magyar válogatott (5-3).

 

A nagyszünet után nagy lehetőséget szalasztott el a magyar válogatott: Vámos Márton ötméterest rontott. A háromgólos különbség így sem kellett sokat várni, Kovács Gergő bombázott a hálóba. A közte négyért emberelőnyben támadhatott a magyar csapat, de a bejátszás rossz volt, az ellentámadásból pedig ötöst kaptak a házigazdák, Maro Jokovic pedig már nem hibázott. Nem sokkal ezután Vámos javított egy bombával, majd egy távoli horvát találat után Német harcolt ki egy kiállítást, amelyet ő maga szinte azonnal gólra váltott.

 

A záró felvonás elején Nagy Viktor többször is hárított emberhátrányban, így a horvátok "csak" két gólra jöttek fel, mielőtt Erdélyi Balázs bepofozott egy kipattanót (9-6). A vendéglátók Fatovic góljával zárkóztak, de nehéz helyzetbe kerültek, mivel a Bátorit megütő Javier Garcia Gadea, valamint Luka Luncar fegyelmezetlensége miatt hátrányba kerültek, amit Zalánki Gergő ki is használt. A horvátoknak a hátralevő időben már nem volt esélyük az egyenlítésre.

 

A találkozót követően a mérkőzés legjobbjának járó elismerést Nagy Viktor vehette át, míg Varga Dénest a torna legértékesebb játékosának választották.

 

A FINA tájékoztatása szerint a belgrádi világliga szuperdöntőben a magyarok a japánokkal, a kanadaiakkal és a spanyolokkal szerepelnek majd azonos csoportban, míg a másik négyesben a házigazda szerbeken kívül az ausztrálok, a horvátok és a kazahok találkoznak egymással. (MTI)

 

Märcz Tamás, szövetségi kapitány: - Két évvel ezelőtt Horvátország ellen világbajnoki döntőt veszítettünk Budapesten, és bár nem ugyanazon eseményen, de most sikerült nekik visszavágnunk. Ha már eljutottunk a döntőbe, és ha már ennyit harcoltunk érte két napon át, szerettünk volna minden akadályozó körülménytől eltekintve száz százalékot nyújtani és alkalmazkodni az új szabályokhoz. Nagyon örülök, hogy ez ilyen jól sikerült, borzasztóan erős horvát válogatottat győztünk le és hódítottuk el a kupát. Ez a nyolc csapat, aki itt volt Zágrábban, kétségkívül a sportág krémje jelen pillanatban, őket sikerült magunk mögé utasítanunk, ami nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a legjobbak a világon, de ezen a tornán valami nagyon jól működött. A jól dolgokat szeretnénk átmenteni és megtartani, a hibákat pedig kijavítani és folytatni ezt a rendkívül pozitív sorozatot. (waterpolo.hu)

 

Férfi vízilabda Európa Kupa, döntő:

Magyarország - Horvátország 10-8 (2-2, 3-1, 3-2, 2-3)

A magyar gólszerzők: Manhercz 3, Angyal, Vámos, Német, Kovács G., Bátori, Erdélyi, Zalánki

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA