Vízilabda: A spanyolok legyőzésével vb-csoportelső a férfi válogatott

A magyar férfi vízilabda-válogatott 13-11-re legyőzte a spanyolokat a kvangdzsui világbajnokság második csoportkörében. Mivel Új-Zéland 8-8-as döntetlent játszott Dél-Afrikával, Märcz Tamás együttese a zárófordulótól függetlenül csoportelső lett, így közvetlenül a negyeddöntőben folytatja szereplését.

A legutóbbi, hazai rendezésű vb-n ezüstérmes magyarok az Új-Zéland felett aratott húszgólos (24-4) győzelemmel rajtoltak, ugyanakkor óriási veszteséget szenvedtek, hiszen az olimpiai és világbajnok Varga Dénes, a világ egyik legjobb játékosa, akit többek között az idei Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében a legértékesebbnek választottak a Ferencváros sikerét követően, ujjtörést szenvedett a lövő kezén, és várhatóan ezen a világbajnokságon már nem ugorhat medencébe.

 

Märcz Tamás az első mérkőzésen Kardos Gergely világligából „hozott” eltiltása miatt számolhatott egyel kevesebb emberrel, most pedig kényszerűségből kellett változtatnia a taktikán. Varga Dénes bekötött kézzel hallgatta a himnuszokat, és nem is ugrott be a vízbe, hanem leült a kispadra. A két csapat nemrégiben találkozott egymással: június 19-én a belgrádi világliga szuperdöntőben a magyarok ötméteresekkel diadalmaskodtak. 

 

Jól kezdett a magyar válogatott, emberhátrányban lövésig sem engedte a spanyolokat, majd a megúszásból rögtön Jansik Szilárd lőtt a hálóba. Ezt egyből a második spanyol fór követte, ami viszont Nagy Viktor kezei között halt el, Angyal Dániel pedig már a második magyar akciógólt szerezte. A spanyolok szépítettek, majd három és fél perc után jött az első magyar előny is, de kihasználatlanul maradt, a rivális pedig kis szerencsével egyenlített. Jansik második találatával – gyönyörű emberelőnyös figura végén – újra a magyar csapat került előnybe, amelyet Manhercz Krisztián (A-Híd OSC-Újbuda) növelt fórból. A negyed vége előtt a spanyolok ötméterest rontottak.

 

A spanyolok 64 másodperc alatt egalizáltak – akcióból és egy ötméteresből –, a túloldalon viszont Bátori Bence talált be, ahogyan a rivális is fórból. Vámos Márton találatával léptek el újra a magyarok, az ellenfél pedig immáron a harmadik ötöséből egyenlített. A másik oldalon Sedlmayer Tamás emberelőnyben lőtt a hálóba, majd Vámos szerzett gyönyörűen labdát, Zalánki Gergő pedig ki is használta a lehetőséget. A Hárai Balázs (A-Híd OSC-Újbuda) által kiharcolt fórt Sedlmayer villámgyorsan értékesítette, így a mérkőzés során először hárommal lépett meg a magyar válogatott, a spanyolok pedig kapust cseréltek.

 

A nagyszünet utáni első magyar fór kimaradt, de a spanyolok sem tudtak túljárni Nagy eszén létszámfölényben. A negyed felénél újra előnybe került a magyar csapat, Märcz Tamás pedig időt kért a fontosnak tűnő pillanatban. A nyögvenyelősre sikerült akció kis híján duplán rosszul sült el, ugyanis a kimaradt fórt spanyol ziccer követte, de Nagy gyönyörűen megnyúlva hárította az ejtést. A négygólos különbség megszerzésére gyorsan jött az újabb esély, amivel viszont ezúttal Zalánki már élni tudott, sőt, a Ferencváros új szerzeménye nem sokkal később 11-6-ra módosította az eredményt. Hat másodperccel a negyed vége előtt egy „időhúzó” támadás végén az egyedül elől maradó Hárainak tették be a labdát, ő pedig egy fantasztikus csavarással lőtt a hálóba.

 

A zárófelvonásban a spanyolok gyors három góllal egy pillanatra ráijesztettek a magyarokra, de Manhercz gyönyörű ejtése mindent lezárt. (az MTI híre alapján)

 

Férfi vízilabda, világbajnokság:

 

Magyarország-Spanyolország 13-11 (4-2, 5-4, 3-0, 1-5)

 

Gólszerzők: Zalánki 3, Jansik Sz., Sedlmayer, Manhercz 2-2, Angyal, Bátori, Vámos, Hárai 1-1

 


Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint a magyar férfi vízilabda-válogatott nagyszerű teljesítményt nyújtott, ugyanakkor a várható negyeddöntőt megelőző hat napban még tovább kell "húzni" felfelé az együttes formáját.

 

"Ugyanazokat a taktikai elemeket játszottuk, mint amiket Dumi (Varga Dénes) kiválása előtt is gyakoroltunk. Azt tudtuk, hogy ez egy fárasztóbb meccs lesz, ráadásul már Új-Zéland ellen is látszott, hogy sokkal nehezebb tíz emberrel végigjátszani egy találkozót" – nyilatkozta a 45. születésnapját ünneplő szakember. "Mindenki egy picit többet vállal, Dumi hiányában egyel előrébb kellett lépnünk. Azért a csapatkapitányunkat nem vesztettük el, ott van velünk" – tette hozzá annak kapcsán, hogy az olimpiai és világbajnok klasszis ujjtörés miatt elképzelhető, hogy az egész tornát csak a kispadról követheti végig.

 

A spanyolok elleni összecsapással kapcsolatban Märcz Tamás megjegyezte, a három negyeden keresztül tartó kiváló védekezés hozta meg a sikert: "azokat a lövőket hagytuk ott, akiket mi szerettünk volna, elől pedig élesek voltunk. Elbizonytalanítottuk őket, és kivettük azokat a klasszisaikat, akik el tudnak dönteni mérkőzéseket". Hozzátette, a negyedik negyedben elkövettek egy-két taktikai hibát, amit a spanyolok gyors lefordulásos gólokkal büntettek, ugyanakkor fizikailag nem őrlődtek fel.

 

"Hat nap múlva újra egy nagyon fontos mérkőzés lesz, amelyen ismét a topon kell majd lennünk, de nem félek a folytatástól. Tudtuk, hogy ha ezt behúzzuk, akkor a rendelkezésre álló időben még feljebb tudjuk húzni a formánkat medencés és tornatermi edzésekkel, hogy még jobb állapotba kerüljünk. Minden lehetőséget, edzést, videózást megragadunk ennek érdekében" – mondta.

 

Ugyan a dél-afrikaiak elleni csoportmérkőzés még hátravan, de papírforma alapján ott nem lehet problémája a magyaroknak, a hat nap múlva sorra kerülő negyeddöntőben pedig jó eséllyel az A csoport második helyezettjével, az olimpiai bajnok Szerbia, Montenegró vagy Görögország legjobbjaival kerülhetnek szembe.

 

"Mindegy, hogy melyik csapat jön, nagyon erős lesz, hogy úgy mondjam, az a halál oldal, mi pedig játszunk akár a halállal is."

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA