Jobban bírta a végét a Jászberény

A MAFC jelentős hátrányt dolgozott le, de ez felőrölte a csapatot a végjátékra.

JP Auto-Jászberényi KSE – MAFC 79-63 (21-19, 23-11, 9-15, 26-18)
Jászberény, Belvárosi Általános Iskola,
V.: Györffy P. A., Hegedüs T., Gyuris P. (Pázsitka F.)

 
JKSE: Arrington 13/3, WILLIAMS 23/6, Brbaklics 11, Sztamenkovics -, Cseh 4. Csere: BOJICS 24, Bazsó 2, Mándoki 2, Czirbus -.

 
MAFC: SMITH 17/3, Misek 4, Kovács Á. 6, Sihota 11/3, Poscic 6. Csere: POLYÁK 19/9, Lakits -, Kucsora -.

 
Kipontozódott: Sztamenkovics (34. perc), Brbaklics (39. perc), illetve Sihota (38. perc)

 

Sérült irányítója, Protics nélkül fogadta az alsóházi rangadón közvetlen vetélytársát a jászberényi csapat. A feldobás után Poscic ütötte el a labdát, és 20 másodperc után Sihota dobhatott 3 büntetőt, mert egy távoli dobása közben szabálytalankodtak vele szemben (0-3). Cseh duplájával és Arrington triplájával a második perc végére fordítottak a hazaiak (5-3). Még csak két perc és öt másodperc telt el az első negyedből, amikor a vendégek már begyűjtötték negyedik személyi hibájukat, miközben Williams is szerzett egy duplát (7-3). Brbaklics hagyott ki két büntetőt, majd egy labdaszerzés után Arrington zsákolt (9-3), s Jakab Máté időt kért. Nem véletlen, hiszen úgy tűnt, a MAFC az öltözőben maradt a kezdés után, míg a berényiek alaposan felpörögtek. Smith helyére jött Polyák, s Williams kosara után már 11-3 volt az eredmény. A vendégek dobásig sem jutottak el támadásaik során, s az eladott labdáikból rendre pontok születtek a másik oldalon. Sihota helyére Lakits érkezett a vendégeknél, míg a hazaiaknál hosszú sérülése után Mándoki jött Arrington helyére. Poscic és Brbaklics sem hibázta el büntetőit, így a negyed közepén 13-5 állt az eredményjelzőn. Mindkét edző sűrűn cserélt, a hatodik perc elején Smith tört be erőszakosan és szerzett kosarat (14-9), Stevan Tot pedig időt kért. Kimaradt hazai ziccerek után Smith kétszer is duplázott, s máris 14-13-ra módosult az eredmény. Smith nagyon belejött a pontszerzésbe, egy triplával egalizált (16-16), de Williams is megmutatta, hogy jól dob távolról (19-16). Mándoki büntetőivel nőtt a különbség, míg Sihota csak egyik büntetőjét értékesítette (21-17). Továbbra is Smith tartotta életben a vendégek esélyeit (21-19). Egy meglehetősen hektikus tíz perc végén a sokkal jobban kezdő jászberényiek előnye 2 pontra csökkent, melyben nagy része volt a vendégek 23-asának, Smith-nek, aki a játékrész második felében nagyon belejött a pontgyártásba.

 

A második negyed Williams kosarával kezdődött, miközben Arrington begyűjtötte harmadik személyi hibáját. Jött is a helyére Bazsó (23-19). Egy eladott labda után Kovács zsákolt, majd Polyák is betalált (23-23). Bojics révén szerezte meg ismét a vezetést a hazai gárda (25-23), aki nem sokkal később ismételt (27-23). Négy perc telt el a második negyedből, amikor 5 pont volt a házigazdák előnye (30-25). A vendégek kénytelenek voltak távolról próbálkozni, mert nem tudták a palánk alá bejátszani a labdát. Azt a területet ugyanis jól védték a berényiek. Bojics viszont a másik oldalon rendre helyzetbe került és közelről nem is hibázott. Jakab Máté a negyed közepén 34-25-nél időt kért. A vendégek kijöttek egész pályás letámadásra, melynek „eredményeként” Williams zsákolt egy látványosat. Egy gyors lerohanó támadás végén Brbaklics sem hibázott, s már 13 pont volt a hazaiak előnye (38-25). Csehnek fújtak be két személyit a játékvezetők, s ez alaposan felbosszantotta – nem ok nélkül – a hazai drukkereket. A különbség 10 pont körül állandósult. Két elrontott vendég támadást is kétpontos kosárral büntettek a hazaiak (44-30). 1,8 másodperccel a félidő vége előtt Stevan Tot időt kért, de az eredmény már nem változott.

 

Az első kétszer tíz perc játéka alapján megérdemelten vezetett 14 ponttal a jászberényi együttes, mert támadásban lényegesen összeszedettebb és pontosabb volt a hazai gárda, mint ellenfele. Ezzel együtt nem dőlhettek nyugodtan hátra a hazai szurkolók, mert a két pont sorsa messze nem dőlt még el. Másfél perc alatt 4-4 pontot termeltek a csapatok (48-34) a harmadik negyed elején. Sihota begyűjtötte harmadik hibáját, s Poscic is megkapta harmadik személyijét. A nagy rohanásban pedig egy ideig egyik csapat sem talált a gyűrűbe. A pontcsendet Polyák törte meg egy triplával (48-37), majd Sihota rontott kétszer távolról. Bojics harcolt meg egy dupláért a palánk alatt (50-37), minek következtében a már 4 személyinél járó Poscicot kellett ápolni, majd jött a cseréje is. Szép csendben csordogált a mérkőzés, mindkét oldalon hibát-hibára halmoztak a játékosok, így az eredmény nem változott. Bojics két büntetője után először volt 15 pont a különbség a csapatok között (52-37). Sihota kozmetikázta az eredményt, majd Bojics sapkázta Lakits kísérletét. A hibák sorát előbb Jakab Máté unta meg és két perccel a negyed vége előtt 52-39-nél időt kért. Sihota hármasával visszajöttek a vendégek 10-re, majd Sztamenkovics fölösleges szabálytalansága után ismét a MAFC támadhatott (52-42). Polyák elcsúszott, de Sztamenkovicsnak befújták a negyedik hibáját (52-43). Bazsó sportszerútlen hibája után Smith dobhatott büntetőket (52-45), s a labda maradt a vendégeknél. Sihota szabálytalankodott Brbakliccsal szemben, aki hármat dobhatott, de csak egyet dobott be (53-45). Egy pontszegény, rengeteg hibát hozó negyed után a MAFC „lőtávolon” belülre jött a 10 perc alatt mindössze 9 pontot elérő jászberényiekkel szemben.

 

Polyák triplájával indult a záró negyed, majd ismét ő volt eredményes (53-50). A jászberényi pontcsendet Williams egy triplával zárta le (56-50). Poscic hibázott közelről, Bojics nem (58-50). Polyák nagyon belejött, szórt ismét egy hármast (58-53). Egy eladott labda után pedig Smith robogott végig a pályán, s már csak 3 pont volt a különbség a csapatok között (58-55). Stevan Tot kért időt. Polyák két sikeres büntetője után egyetlen pontra csökkent a hazaiak előnye, sőt Poscic kosara után már a vendégek vezettek (58-59). A 34. percben Sztamenkovics kipontozódott. A berényiek Arrington büntetőivel fordítottak (60-59), Bojics és Arrington kosara után, 5 perccel a rendes játékidő vége előtt ismét 5 ponttal vezetett a Jászberény, s Jakab Máté azonnal időt is kért. Cseh „takarta” be Polyákot, s a labdaszerzés után a vendégjátékos ellen fújtak sportszerűtlen hibát. Három perccel a vége előtt Williams dobta be a két büntetőt (66-59). A 38. percben Sihota pontozódott ki, a büntetőket pedig Bojics biztos kézzel értékesítette (68-59. Két és fél perccel a vége előtt Jakab Máté kikérte második idejét. A vendégeket szorította az idő, de Polyák távolija kipördült a gyűrűből. A másik oldalon Arrington nem hibázott a büntető vonalról (72-61). Smith elrontott duplája után már nem maradt esélye a vendégeknek, amikor pedig Brbaklics is betalált, végleg eldőlt a találkozó sorsa (74-61). A hazaik hetese a 39. percben ugyan kipontozódott, de ennek már nem volt különösebb jelentősége. Egy perccel a vége előtt 74-63-nál Stevan Tot még időt kért. Cseh kosarát Bojics még egy zsákolással is „megfejelte”, majd a plusz büntetőt is bedobta (79-63). A jászberényiek három negyedben jobbak voltak ellenfelüknél és megérdemelten nyerték meg ezt a nagyon fontos mérkőzést.

 
MESTERMÉRLEG
Stevan Tot, a JP-Auto JKSE vezetőedzője: - Hétfőtől már tudtuk, hogy irányítónk, Protics nélkül kell játszanunk. Küzdelmes mérkőzésre számítottunk, s az is lett, melyen a kritikus pillanatokban fejben jobbak voltunk ellenfelünknél. Szív és akarat kellett második hazai győzelmünkhöz. Külön szeretném megdicsérni Mándokit és Bazsót, akik nagyon jól tehermentesítették a többieket.

Jakab Máté, a MAFC vezetőedzője: - Nagyon küzdelmes, hullámzó volt a játék. Döntő volt, hogy egypontos vezetésünknél három támadást is elrontottunk, és ezt pontokkal büntették a jászberényiek. Nem gondoltam, hogy egy ilyen zóna kifog rajtunk, de ilyen rossz dobószázalékkal idegenben nem lehet nyerni. Kell, hogy legyen több játékunk is ilyen esetekre.

Címkék: 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA