"A 2020-as év legnagyobb sikere, hogy életben tudott maradni a sportélet" - interjú Laklóth Annával

Évértékelő és egyben előre is tekintő interjút adott Laklóth Anna, a BEAC női kosárlabda-szakosztályának sportigazgatója, aki a koronavírus-járvány által sújtott, rendhagyó 2020-as esztendő legfontosabb kihívásairól és tanulságairól is beszélt honlapunknak. 

2020 minden szempontból egy rendhagyó év volt. Ha visszatekint, milyen pozitívumokat lehet felsorolni a nehézségek mellett a BEAC életében?

 

- Olyannyira rendhagyó esztendő van mögöttünk, hogy a legnagyobb pozitívum jelen helyzetben – minden sportklub életében, nem csupán a BEAC-éban – az, hogy a nehézségek ellenére tudunk tovább működni, és bár érezzük a gazdaság folyamatainak hatásait, nem kellett egyetlen gyerektől vagy edzőtől sem megválnunk a COVID-helyzet miatt. És persze ott van egy másik nagy pozitívum is: valóban bajban ismerszik meg az ember, és elmondhatjuk, hogy a partnereink – iskolák, létesítmény-vezetők, más klubok vezetői – a lehető legnagyobb együttműködési törekvéssel álltak hozzá minden felmerülő problémához. Összefogás nélkül ugyanis jelen helyzetben nem megy. A koronavírus miatt át kellett értékelni mindent.

 

Tulajdonképpen március 11-től a sportkluboknak, így a BEAC-nak is a védekezésre is összpontosítaniuk kellett. Sok helyen példátlan összefogás volt a a klub, a sportolók és a szülők között. Önöknél ez hogyan valósult meg?

 

- Úgy hisszük, hogy mi mindig figyeltünk a nálunk sportolók igényeire, vágyaira, és ez a kialakult helyzet miatt fokozottá vált. A sportélet leállítását és az országos kijárási tilalom bevezetését követően villámgyorsan kellett alkalmazkodnunk a helyzethez és online térben megoldani az edzéseket. Mindez a szülők, játékosok és edzők közös, megfeszített munkája nélkül nem valósulhatott volna meg sikeresen, és azt gondolom, mindenki rengeteget tett azért, hogy ezt a nagyon nehéz időszakot együtt átvészeljük. Több és személyesebb kommunikációra volt szükség – elsősorban a szülőkkel, de persze a szakosztályunk edzői és vezetői szintjein is. Mint már szóba került, ezt a helyzetet közösen kellett átvészelnünk, és azt hiszem, látva az idei szezont, sikerrel jártunk.

 

 

A NB I-es női csapat eredményei szempontjából mennyire elégedett? Amellett, hogy a csapatot is komolyan érintette a koronavírus-járvány.

 

- Lévén a legutóbbi idény bajnoki aranyérmes kihirdetése, illetve kieső és feljutó nélkül ért véget, tulajdonképpen nem érdemes mélyrehatóan elemezni a 2019-20-as évadot. Természetesen, igyekeztünk levonni azokat a konzekvenciákat, amelyekkel jobbá válhatunk a 20/21-es idény során.

 

A 2020-as esztendő legnagyobb sikere, azt gondolom, hogy életben tudott maradni a sportélet, ebben a rendkívüli helyzetben is tudunk edzeni, mérkőzéseket játszani, és foglalkozhatunk azzal, ami a munkánk, az életünk.

 

Épp ebben a nehéz időszakban lett a BEAC kosárlabda-szakosztályának sportigazgatója. Ezen körülmények között mennyire volt nehéz elkezdenie sportvezetői pályafutását?

 

- Ez egy régebbi folyamat végeredménye. Játékos fejjel gondolkodva persze jó lett volna egy komplett szezonnal búcsúzni a pályafutásomtól, de ennek talán így kellett lennie. Már voltak bizonyos sportigazgatói feladatkörbe sorolható teendőim aktív játékos koromban is, így inkább a munka mennyisége jelentett komoly nehézséget. Más ritmusban élem az életemet, mint élsportoló koromban, talán ez a legnehezebb a „civillé válásomban”. Azt is hozzá kell tenni, hogy ez a mostani időszak valóban tartogat egy csomó olyan kihívást, ami a 10-20 éve a pályán lévő sportvezetőknek is komoly fejtörést okoz, hiszen a megszokott sémákat, módszereket sutba vághattuk. Abban viszont mindenképp szerencsém van, hogy támogató közeg vesz körül, a kollégáim mindenben igyekeznek segíteni, amint valahol nehézségbe, avagy falakba ütközöm, így azért sokkal könnyebb az átállás számomra.

 

Az utánpótlás-csapatok terén mik voltak a legfontosabb eredmények 2020-ban? Hogyan látja a klub tavalyi évét, illetve jövőjét ezen a téren?

 

- Nem értek véget a bajnokságok az utánpótlásban sem, így komoly, kézzel fogható eredményekről nem is lehet beszámolni. Nyilván van hiányérzetünk, hiszen például a juniorokkal éppen a hazai rendezésű nyolcas döntőre készültünk és a serdülőink addigi eredményei is komoly sikerre engedtek következtetni. Ezzel együtt nyilván nem kérdőjelezte és kérdőjelezi meg senki az akkori döntések jogosságát.

 

Számomra az a legfontosabb fegyvertény, hogy az értékeinket – a gyerekeket, akik a BEAC mellett teszik le a voksukat, és a mindig aktív szülői közösséget – meg tudtuk tartani a nehézségek és a leállás ellenére is, sőt, egyre csak gyarapszunk!

 

Elsősorban a nevelést tűzzük zászlónkra 2021-ben is, így az eredmények sokszor másodlagos szemponttá válnak. Próbálunk mindenkit terelgetni, egy bizonyos elv mentén, és bízunk benne, hogy mire az utánpótlás-karrierjük végére érnek a lányaink, értékkel a tarsolyukban vághatnak bele a felnőttlétbe. És ha még mindeközben egyik-másik hölgy tehetsége és főként szorgalma révén a magyar kosárlabda értékévé válva felnőttként is folytatja pályafutását, az már csak hab azon a bizonyos tortán!

 

DG

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA