Szabadság, víz, szerelem - interjú Horváth Gábor Olimpikonnal

Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakosunk 2008-ban tette le a lapátot. Családjával a XI. kerületben él, és itt dolgozik sportmenedzserként. Az Olimpia apropóján beszélgettünk vele karrierjéről és életéről.

– Egyik osztálytársam vitt le egyszer a „partra”, és mutatta meg nekem, milyen is a dunai élet. Örökre beleszerettem. Szabadság, víz, szerelem. Így végérvényesen ottragadtam a parton –emlékszik vissza.

A lapátot 13 évesen vette kezébe. A kamasz sportoló 1985-ben Mayer Gábor irányításával kezdte el az edzéseket a Budapesti Honvédban, mely klubhoz egész pályafutása során hű maradt. Úgy gondolta, ha amúgy is a fél életét ott tölti, akkor legyen eredményes is. Az első jelentősebb sikerét 1987-ben érte el, amikor utolsó éves ifiként az 1000 méteres K4 tagjaként aranyérmes lett a világbajnokságon.

Az 1996-os olimpián Atlantában ezüstérmet szerzett, 2000-ben, Sydneyben és 2004-ben, Athénban pedig olimpiai aranyat K4 1000 méteren. Világ- és Európa-bajnokságon is többször állt a dobogóra. – Mikor az olimpiai aranyérmet megkaptam, legalább egy hétre volt szükségem, hogy egyáltalán felfogjam a tényt: olimpiai bajnok lettem – mondja.

(Bővebben az Újbuda Újság nyári számában olvashatnak a témáról.)

Címkék: 

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA