A sport megszerettetése a játék eszközeivel

Ez év őszén Újbuda Önkormányzata és az Újbuda-Lágymányosi TC. közötti megállapodás nyomán elindul a kerületben régió jelleggel az óvodás utánpótlás-nevelő sportprogram.

Ez év őszén Újbuda Önkormányzata és az Újbuda-Lágymányosi TC. közötti megállapodás nyomán elindul a kerületben régió jelleggel az óvodás utánpótlás-nevelő sportprogram. A megegyezés szándéka, hogy kerületi önkormányzat nagy figyelemmel szeretné kísérni a kerület óvodásainak sporttevékenységét. Ez a figyelem átívelhet "az óvodától az általános iskolán át az egyetemig", egy fokozatosan kibontakozó, építkező programról van tehát szó.

Egyes régiókban, így Őrmezőn (A Menyecske utcai Általános Iskolában), Gazdagréten (a Csíki-hegyek utcai Általános Iskolában), Kelenföldön (a Bikszádi u. 61. sz. alatti Teleki Blanka Általános Iskolában) és Albertfalván (a Petőfi Sándor Általános Iskolában) valósulna meg fiúknak labdarúgásban és leányoknak ún. szivacsos kézilabdában az elképzelés. Ezekben a napokban jut el az óvodákhoz az írásbeli tájékoztatás és ismertetik a program munkatársai az óvodai szülői értekezleteken.

Ahogy Bárdos János, a program egyik koordinátora (aki Gyöngyösről, az ottani sportiskolai oktatás területéről érkezett) elmondta: "A megvalósítást nagyban segíti, hogy e régióiskolák a 2007-es intézményi fejlesztéseknek köszönhetően új műfüves pályákkal rendelkeznek. Indulásként heti két alkalommal e régióiskolákban szabadtéren vagy tornateremben szakedzők vezetésével, játékos formában zajlanának a közép- és nagycsoportosok számára a foglalkozások. A foglalkozások reményeink szerint zökkenőmentes beilleszkednek az óvodák életrendjébe és jól kiegészítik azok pedagógiai programját. A program minden költségét Újbuda önkormányzata vállalja, tehát ezzel is a szülőket próbáljuk tehermentesíteni. Nem titkolt célja a programnak, hogy néhány év múlva az itt megszólított fiatal palánták képezik a formálódó nagy kerületi egyesület, az Újbuda SC. utánpótlását. S emellett a régióiskolák egyfajta sportközponttá is válhatnak a kerületben. Mert az a cél, hogy ez a hatalmas, 145 ezres kerület minden része egyenletesen legyen ellátva sportinfrastruktúrával, s ezen belül az óvodásoknak szóló lehetőségekkel."

Az egyesület egyébként büszke lehet arra, hogy felnőtt csapata a nyáron a Vác SE NB II-es csapatával alkotott egyesületi fúzió révén - Verebes József mesteredző koordinálásával - a második vonalban indul már, s ifjúsági és serdülő korcsoportjai az MLSZ kiemelt I. osztályában és Budapest-bajnokságban mérik meg tudásukat, felkészültségüket.

Az Újbuda-Lágymányosi TC. a labdarúgás, mint legnépszerűbb sportág mellett rendelkezik kézilabda és röplabda szakosztállyal is, melyek szintén az első- és másodosztályú bajnokságban indulnak.

"Az újbudai utánpótlás-nevelés fő színterei az egyes régióiskolák sportlétesítményei, s nagyon fontos szerep hárul az óvodákra. - hangsúlyozza Balázs György önkormányzati képviselő, aki szívén viseli e program sikerét. - Reményeink szerint minél több szülő és persze gyermek érdeklődését kelti fel a térítésmentes program, és néhány év elteltével Újbuda minden szinten a kerület méretéhez méltó elismertséget szerez a magyar sport élmezőnyében.

A tárgyi feltételek terén a megvalósult műfüves pályák mellett folytatódik az iskolai sportudvarok és tornatermek korszerűsítése, büszke lehet a kerület a folyamatosan bővülő kelenvölgyi sportcentrumára is."

S talán a 2016-os olimpián már a mai óvodásokkal találkozunk az akkori, reményeink szerint budapesti Olimpián...

Újbuda-Lágymányosi TC. (2007. 09. 19.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA