Újbudai sportolók ragyogó sikerei a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán

A 2024-es Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán a magyar csapat ismét bizonyította, hogy a szervátültetés nem szab határt a sportsikereknek.

Magyarország a dobogón: harmadik hely Lisszabonban

 

A lisszaboni kontinensviadalon 25 ország több mint 500 versenyzője vett részt, a magyar válogatott 56 sportolója pedig 10 sportágban összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szerezve a harmadik helyen végzett a nemzetek összesített pontversenyében.

 

Fiatal tehetségek és tapasztalt bajnokok

 

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége válogatott csapatában a legfiatalabb versenyző, a 16 éves máj- és veseátültetett Varga Dominik két bronzérmet szerzett asztaliteniszben, míg a legidősebb, a 72 éves szívátültetett Pengő László úszásban négy arany- és egy ezüstérmet nyert. A csapat egyetlen tüdőátültetett versenyzője, a 22 éves Jakucs Edina is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, egyéniben ezüst-, női- és vegyes párosban pedig két aranyérmet szerezve asztaliteniszben.

 

A kontinens legeredményesebb férfi versenyzője

 

Az Európa-bajnokság legeredményesebb férfi versenyzője a magyar csapatból került ki: a 21 éves Domonkos Ádám csecsemőkorától májtranszplantált: veleszületett epeúti betegsége miatt édesanyja májlebenye mentette meg az életét. Az egyéni úszásnemekben négy aranyérmet szerzett, majd tagja volt az ezüstérmes vegyesváltónak és az aranyérmes gyorsváltónak is, ezenkívül az 5 km-es utcai futásban is ezüstérmes lett.

 

Újbudai transzplantált sportolók a dobogón

 

Tamás, a veseátültetett óriás, ismét éremhalmozó A 2015 óta veseátültetett Mihálovits Tamás, akit a szervátültetett sportolók világában csak óriásként emlegetnek, ismét bizonyította, hogy nincsenek határok az emberi akarat és a sport ereje előtt. Az Európa-bajnokságon négy éremmel gazdagodott: címvédőként súlylökésben és diszkoszvetésben is aranyérmet szerzett, gerelyhajításban és kislabdadobásban pedig ezüstéremmel zárt. Tamás egész életében aktívan sportolt, de 40 éves korában örökölt policisztás vesebetegsége miatt veseátültetésre szorult. Optimizmusa és a sport iránti szenvedélye segítette át a nehéz időszakon, és a veseátültetés után csatlakozott a szervátültetett atléták közösségéhez.

 

Tamás kiemeli, hogy az elmúlt évben kapott támogatás nélkül nem érhette volna el ezeket a sikereket. Mottója, a "Soha ne add fel, minden csak rajtad múlik!", és üzenete a többi szervátültetettnek, hogy "Nincs elérhetetlen cél, mindig van tovább! A mozgás maga az élet!", inspirációt jelenthet mindenkinek, aki nehézségekkel küzd. Edzője, Pethő Ferenc szerint Tamás elszántsága és kitartása példaértékű, és büszke rá, hogy hozzájárulhatott a sportoló sikereihez.

 

 

A csontvelőátültetett sportoló, aki sosem adja fel

 

A XI. kerületben él a 21 éve csontvelőátültetett Hegyesi László is, aki 34 éve teniszezik, és tenisz edzőként is dolgozik, gyermekeket és felnőtteket is oktat. A jelenlegi Európa-bajnokság a kilencedik nemzetközi versenye, amin sikerrel vesz részt. Idén is dobogóra állhatott: az egyéni teniszversenyen bronzérmet, a férfipárosok versenyében ezüstérmet szerzett, az egyéni petanque versenyéről pedig bronzéremmel térhetett haza.

 

 

Veseátültetett tollaslabdázó a XI. kerületből

 

Somogyi Farkas Pál kilenc évvel ezelőtti veseátültetése nemcsak az életét mentette meg, hanem lehetővé tette számára, hogy továbbra is teljes életet éljen, és szenvedélyének, a sportnak hódoljon. A genetikai eredetű betegség nem érte váratlanul, így felkészülten várta a transzplantációt. A gondviselés pedig a legjobbkor avatkozott közbe, lehetővé téve számára, hogy a nyarat még végig nyaralhassa, és az iskola, ahol tanított, imádkozhasson a sikeres műtétért.

 

A dialízis időszaka alatt ismerkedett meg a Magyar Szervátültetettek Szövetségével, amelynek köszönhetően számos sportágban kipróbálhatta magát. Idén márciusban az olaszországi Téli Világjátékokon alpesi síben indult, most pedig Lisszabonban, az Európa-bajnokságon a tollaslabdában bizonyított. Nagy reményekkel érkezett az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-Bajnokságára, Lisszabonba, hogy túlszárnyalja a két évvel ezelőtti oxfordi Európa-bajnokságon elért bronzérmet.

 

Álma valóra vált: az egyéni tollaslabda versenyben ezüstérmet szerzett, majd a férfipárosok versenyében szívátültetett tollaslabdázó társával, Lakatos Andrással is a dobogó második fokára állhatott. Az Ő története is bizonyítja, hogy a szervátültetéssel új élet kezdődhet, és a betegség nem szabhat határt az álmoknak és a sport iránti szenvedélynek.

 

A háttérben álló hősök

 

Ezek a lenyűgöző eredmények és a sportszerű küzdelmek nemcsak a sportolók elszántságát és kitartását tükrözik, hanem azoknak az áldozatos munkáját is, akik a háttérben állnak. Orvosok, akik életeket mentenek, egészségügyi szakdolgozók, akik fáradhatatlanul gondoskodnak, edzők, akik inspirálnak, családtagok, akik feltétel nélkül támogatnak, egyesületek, akik a háttérből segítenek, és támogatók, akik hisznek bennük.

 

A szervátültetés új kezdet

 

Ezek a sikerek mindannyiunkat felemelnek, és erőt adnak, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat. A szervátültetés nem egy befejezés, hanem egy új kezdet, egy lehetőség arra, hogy teljes életet éljünk, és akár a sportpályán is kiteljesedjünk. Ezek a sikerek az ismeretlen és az élődonoroké is. Nélkülük nem lehetnének itt ezek a sportolók, nem írhatnánk ezt a történetet.

   

"Köszönjük az életet! ...mert a szervátültetés életet ment!"

  

(Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA