Ügyesség, gyorsaság, mozgékonyság: Edzzünk otthon sportlétrával is! - videók

A koordinációs vagy sportlétra a gyermekek mozgásfejlesztésében is fontos szerepet játszhat. 5+1 gyakorlatsor, akár otthoni edzésekhez is!

Az ügyesség, a gyorsaság, a mozgékonyság, a reakcióidő és a robbanékonyság fejlesztése elengedhetetlen a legtöbb sportágban, de nagy segítséget nyújthat a mindennapos mozgást tekintve is. Számos olyan sportág van, ahol ezek a képességek, leginkább a sebesség és a gyors irányváltoztatás rendkívül gyakori és fontos.

 

Ezeket a képességeket olyan explozív gyakorlatsorokkal lehet fejleszteni, amelyeknek végrehajtásához maximális erőkifejtés szükséges a lehető legrövidebb idő alatt. Az ilyen jellegű gyakorlatok elvégzéséhez nyújtanak segítséget az agilitást és robbanékonyságot fejlesztő eszközök.

 

Az agility- és robbanékonyság-fejlesztő eszközök pozitív élettani hatásai:

 

Növekszik a sportágakban nyújtott teljesítményt

 

Növekszik a robbanékonyság, az erő, csökken a reakcióidő

 

Serkenti a növekedési hormont, amelynek izomépítő hatása van

 

• Elősegíti a zsírégető folyamatokat

 

Használatuk ajánlatos:

 

Nagy intenzitású anaerob intervallum edzésekhez

 

Explozív, dinamikus gyakorlatok végzéséhez

 

Mi az a koordinációs létra?

 

A koordinációs, sport-, vagy agility létra tökéletes eszköz arra, hogy a láb gyorsaságát, ügyességét, koordinációját, valamint az egész alsó végtag robbanékonyságát és rugalmasságát csúcsra fejlesszük. Igen hasznos a különböző ugró, futó, és az alsó végtagot jelentősen igénybe vevő sportot űzők sport specifikus fejlesztésében.

 

Az agility létra egy olyan edzőeszköz, amely hasonlít egy létrára és a padlóra síkban lefektetve kell használni. El is készítheted a saját létrádat, egy krétával egyszerűen rajzold fel a földre, vagy körvonalazd egy szalaggal. A szokásos sportlétra 4,57 méter hosszú és 50,8 centiméter széles.

 

Általában az agility létrát vagy sportlétrát a koordinációs képességek fejlesztésére használjuk, mely segítségével a mozdulatgyorsaságot és a reakciósebességet tudjuk növelni. Helyettesíteni bójákkal, gátakkal vagy egyszerűen a pályákon található vonalak segítségével is lehet.

 

Ez az eszköz a szenzitív korszakban lévő gyermekek (9-12 év) mozgástanulásánál is rendkívül fontos lehet, hiszen javítja a sebességet, az agilitást és a gyorsaságot. Ez a három tényező nemcsak jelentősen segíti az atlétikai teljesítményt, hanem hozzájárulhat az edzettségi szint növeléséhez is.

 

Sebesség: az a képesség, hogy a lehető leggyorsabban mozogjunk egy irányba.

 

Agilitás: egy intelligens reagáló és irányváltoztató készség. Egy olyan összesített koordinációs képesség, amibe beletartozik a ritmus, a koordináció, az egyensúly.

 

Gyorsaság: gyors reagálási vagy váltási képesség. Az agility létrán végzett gyakorlatok remek kardioedzések, melyekkel növelhetjük a szívfrekvenciát, ami nagyszerű módja annak, hogy szív egészséges és fiatal maradjon. A gyors ütemű mozgásoknak köszönhetően a szív intenzívebben fog dolgozni és rengeteg kalóriát égethetünk el. Mivel az agility létrán végzett gyakorlatok magas intenzitású intervallum edzések, ezért a legjobb módszer a zsírégetésre, kevesebb idő alatt több feladatot lehet végrehajtani a segítségével.

 

Ezek a gyakorlatok megkövetelik, hogy összpontosítsunk és koncentráljunk, "összekötik" az agyunkat a testünkkel. Az ilyen típusú, továbbfejlesztett koordináció nemcsak a mindennapi életben lehet a segítségünkre, hanem fiatalon is tartja az elménket.

 

Gyakran előfordul, hogy unatkozunk egy-egy edzés alatt, alig várjuk, hogy véget érjen. Az agility edzés nagyon szórakoztató tréningtípus, amelynek nagy előnye, hogy bárhol meg tudjuk csinálni. Koncentrált munka és játékosság; nagyon ritka párosítás egy tevékenység során, hiszen ezeknél a feladatoknál ügyelni kell arra, hogy minél pontosabban és a lehető leggyorsabban hajtsuk végre a gyakorlatokat.

 

Az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. munkatársa, kosárlabda-szakedző, illetve erőnléti tréner, Németh Nóra, valamint a férfi kézilabda NB I B-ben szereplő Vecsés játékosa, Szamos Marcell öt plusz egy, az ügyességet, a gyorsaságot és mozgékonyságot is fejlesztő, karbantartó edzéssort állított össze és be is mutatta azokat. A gyakorlatok az alábbiakban megtekinthetőek a linkekre kattintva!

 

Fontos kiemelni, hogy az erősítő jellegű feladatokat mindig a gyorsaságfejlesztő gyakorlatok után végezzük el!

 

Gyorsaságfejlesztés

 

Agility létra, I. gyakorlatsor

 

Agility létra, II. gyakorlatsor

 

Agility létra, III. gyakorlatsor

 

Agility létra, IV. gyakorlatsor

 

Agility létra, V. gyakorlatsor

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA