Vízilabdában is erősít a kerület

Újbuda polgármesteri vezetése arról döntött, meghonosítja a kerületben az ország kiemelt látvány- és csapatsportját, a vízilabdát. A mérkőzéseknek és az oktatómunkának egyaránt a Nyéki Imre uszoda fog otthont adni, a kapóssá váló uszodának pedig már saját csapata is van: a történelmi múltú OSC hazai pályája lesz a Kondorosi úti létesítmény. A klub kerületi szerepvállalásáról Ürögi Zsolt szakosztályvezetővel beszélgettünk.

A tervek szerint a vízipóló a sportoktatás fontos alappillére lesz, megismertetése és elérhető közelségbe hozása pedig nagy előnyt jelent majd, hiszen a vízilabda várhatóan több látogatót vonz, növelve ezzel az uszoda presztízsét és bevételét. Ráadásul a sportág bevezetésével megszerezhető pályázati pénzek olyan mértékű felújítást eredményeznek, amely minden sportolni vágyó örömére fog szolgálni.

A sportágban járatlan olvasó mit tudhat az OSC-ről?

1957-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem sportegyesületeként alakult meg, játékosai a SOTE hallgatói és dolgozói köréből kerültek ki. A 70-es évek végén a szuperkupában, valamint a Bajnokok Európa kupájában is sikerrel indult és olyan kiváló játékosok fémjelezték a csapatot, mint Szívós,vagy Faragó. Akkoriban a tagok nem pénzért, hanem a továbbtanulás támogatásáért igazoltak a csapathoz. Amikor azonban beindultak a vállalkozások, már nem jelentett akkora vonzerőt a továbbtanulás, az OSC-nek pedig nem volt olyan finanszírozási háttere, mint a nagy kluboknak. Tehát mélyrepülésbe kezdett. A 10 éve folyamatosan erősödő csapat viszont mára elérte, hogy az első osztályú csapatok között ugyan a legszerényebb büdzsével rendelkezik, mégis 7.,8., 9. helyezést ér el a 12 indulós bajnokságokon. Ezt úgy tudtuk elérni, hogy nálunk mindig magasabb volt a továbbtanulók aránya, tehát erős az intellektuális tőkénk.

Hogyan kerültél a csapatba?

Irányító- átlövőként megjártam többek között az Újpesti Dózsát, a Fradit, bajnokságokat, magyar kupát nyertünk. Erre szokták mondani, hogy „azok a szép idők”. A 90-es évek elején esett meg, hogy a bajnoki elődöntő kezdete előtt lezárták a Komjádi uszoda pénztárát, mert megtelt a stadion. A tetejét viszont kinyitották, hogy a rengeteg ember kapjon egy kis levegőt. A kint rekedt nézők pedig fogták magukat és bemásztak a tetőről, hogy láthassák a meccset. Remélem, ezt a népszerűséget egyszer újra el tudjuk érni. 18 éve igazoltam az OSC-be, Magyarországon pedig mára elnyertem a legtöbb első osztályú mérkőzést játszó játékos címet. A Nemzeti Sport statisztikája szerint az, hogy 616-szor csobbantam a medencébe, még a világrekordra is elég lehet. Két éve orvosi eltiltás miatt nem játszom, csapatkapitányként és szakosztályvezetőként terelgetem a fiúkat. De azért nem kell klasszikus nyugdíjasként elképzelni. A Happy Hippos (Vidám Vízilovak) nevű öregfiúk vízilabda csapatot erősítem, ami ugyan hobbi, de büszkén mondhatom, hogy tavaly az olasz Senior VB-n ezüstöt, a Margitszigeti EB-n pedig aranyat hoztunk el.

Hogyan jutott el az OSC a Kondorosi útra, és mire számíthat tőletek az újbudai közönség?

Az OSC bázisa eddig a Margitszigeti Hajós Alfréd uszoda volt. Hoffmann Tamás polgármester urat 30 éve ismerem a medence környékéről, hiszen ő is vízilabdázott. 15 éve véletlen futottunk össze, akkor került szóba, milyen jó lenne, ha otthont tudna adni a kerület a vízilabdának és az OSC-nek. Az ötlet azért is volt kézenfekvő, mert óriási hiány van uszodákból, a Nyékibe például Budaörsről, Törökbálintról is jönnének a gyerekek pólózni. A csapatunknak 80 utánpótlás játékosa van, de ősszel elindult toborzás, így akkor 50 elsősorban kerületi gyerek kezdte meg az alapképzést. Egyelőre nem is férnénk el többen, de a tervek szerint a teniszpályák környékén meg fog épülni egy új nyitott medence, ahol a közönség és a csapat is elfér. Ma is az a célunk, mint régen: összekötni a tanulást a sporttal. Ezért indított el a kerület a Grosics iskolában egy vizes osztályt, amely segít összeegyeztetni a kettőt. Az egyetemi csapatjelleget szeretnénk erősíteni, a következő évben pedig magunk elé tűztük a legjobb 6-8 közé jutást. Ezt pedig olyan kiváló edzők segítik elérni, mint Becsey Péter, aki 2-3 év alatt olyan ütőképes női csapatot hozott össze, amely indulni tudott a bajnok csapatok Európa kupáján is.

T.D. - ÚjbudaTV (2013. 07. 05.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA