Válassz Sportot Újbudán 2017

A ragyogó időnek hála idén is sok gyermek talált rá kedvenc sportágára, illetve arra az egyesületre, ahová örömmel jár edzeni. Óriási érdeklődés övezte a hetedik Válassz Sportot Újbudán rendezvényt, amelyre az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. szervezésében került sor a Kopaszi-gáton szeptember 9-én.

Bár reggel még volt néhány felhő az égen, de hamar kisütött a nap és minden adott volt egy tökéletes családi rendezvényhez, amit ki is használtak a kerületben lakók. A nap folyamán több, mint tízezer látogató volt kíváncsi a különböző sportbemutatókra és a színes, látványos programokra.

 
"- A tehetség mindig utat tör magának. Csak kellenek hozzá szakemberek és persze alkalmak, amelyek segítik őket, hogy felismerjék, miben a legjobbak. Ilyen a Válassz sportot Újbudán, amely évről évre egyre nagyobb tömeget vonz a Lágymányosi-öbölbe. Ilyenkor lehetősége van a gyerekeknek arra, hogy az élsportolókat testközelből ismerjék meg, kipróbálják magukat a legtöbb sportágban és ezáltal családi, közösségi programmá és pozitív élménnyé váljon a mozgás." – fogalmazott Simicskó István országgyűlési képviselő a megnyitó ünnepségen. Újbuda országgyűlési képviselője két éven át volt Magyarország sportért felelős államtitkára, ebben az időszakban közel duplájára nőtt az egyesületekben sportoló leigazolt játékosok száma. A politikus a mindennapos testnevelés óra bevezetéséért is nagyon sokat tett, mint mondja, a rendszeres mozgás a testre és a lélekre is pozitívan hat, sportszerűségre nevel. A miniszter a vizes VB előzményeiről is mesélt néhány érdekességet a látogatóknak. Simicskó István 2013-ban sportállamtitkárként járt Barcelonában. A nyitónapon jelentették be, hogy a 2021-es bajnokság szervezési jogára beadott pályázatnak melyik ország lett a nyertese. Amikor Mexikó visszalépett, hazánk átvállalta a 2017-es sportesemény lebonyolítását. „Nekünk fele annyi időnk volt a FINA-t megszervezni, mint másoknak, így különösen nagy elismerés, amikor azt halljuk, hogy ez volt minden idők legjobb világbajnoksága.” A politikus azt is hozzátette, hogy ilyen események megszervezésével hatványozottan kezdik el az adott sportágat űzni, amely szintén pozitívan hat a sportéletre.

 
Hoffmann Tamás, a kerület polgármestere a FINA kapcsán elmondta, ez a rendezvény azért is volt fontos, mert meg tudtuk mutatni, hogy kis nemzetként milyen sokra vagyunk képesek. A modern létesítményeken és a profi szervezésen túl Magyarország szépségeit is a nagyvilág elé tudtuk tárni, ezáltal a turizmus is fellendült hazánkban. A sportágválasztóval kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, egyre inkább terebélyesedik a rendezvény, amely azt mutatja, hogy a kerületi sportélet is folyamatosan fejlődik. A diákolimpián is nő a résztvevők aránya, valamint az eredményeik is egyre jobbak. Újbuda az élsporton túl igyekszik a mindennapos mozgást is ösztönözni, idén adták át a hetedik futókört, de a kültéri fitnesz parkok száma is folyamatosan nő. Ezek a létesítmények lehetőséget adnak arra, hogy extra kiadások nélkül tudjanak sportolni azok, akik vágynak a mozgásra.

 
Kocsis Sándor az esemény főszervezője, az Újbuda Sportjáért Kft. ügyvezetője kiemelte, a kerületi sportélet fejlődése az összefogásról is szól. A siker titka az a szoros együttműködés, amely az önkormányzatot, az iskolákat, az egyesületeket és klubokat, valamint az Újbuda Sportjáért csapatát köti össze. A főszervező szerint nagyon fontos, hogy minél több olyan lehetőséget teremtsenek, ahol az érintettek találkozhatnak. A Válassz Sportot Újbudán! rendezvény ezért is egyre népszerűbb a kerületben.

 

Újbuda Önkormányzata idén az ERASMUS+ Program által támogatott Sport4Citizens ("Sport Mindenkinek") projektben való részvételén keresztül is támogatta a Válassz Sportot Újbudán rendezvényt, melynek feladata többek között a sportolás népszerűsítése, a gyermekek motiválása a mindennapos testmozgásra, valamint a sport és a mozgás közösségteremtő erejének demonstrálása.

logo

 
Ezúttal is sok sztársportoló látogatott ki a rendezvényre. Szabó Gabi háromszoros olimpiai bajnok kajakozó és Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó volt a vendége a „Szurkolói szemmel” című programnak. A nagyszínpadon zajló kötetlen hangulatú beszélgetésben a vizes vb-ről és a kajak kenu vb-ről is szó esett. Idén mindketten a lelátóról izgultak sporttársaikért, hiszen Szabó Gabi új edzővel, új szemlélettel fogott neki a négyéves felkészülésnek a távlati célokra fókuszálva, Csipes Tamara pedig anyai örömök elé néz, őszre várja első babája érkezését. Szabó Gabi a vizes vb minden percét kiélvezte, hiszen minden programra kilátogatott a műugrástól a szinkronúszáson át, egészen a masters vb-ig, és remek hangulatról számolt be: – Ilyenkor jövünk rá, milyen jó magyar sportolónak lenni. Hiszen sokszor még a külföldiek is elképedve figyelték, milyen odaadóan, kitartóan buzdította a versenyzőket a hazai közönség - mondta. Csipes Tamara Verrasztó Dávidnak szurkolt a legjobban, akinek az úszó-vb zárónapján, a 400 vegyes fináléjában fantasztikus úszással, élete második legjobb idejével sikerült ezüstérmet szerezni a Duna Arénában. Elmondása szerint jobban izgult, mintha ő versenyzett volna. Ekkor Verrasztó is megjelent a színpadon, és arról mesélt, milyen nagy meglepetés és nagyszerű érzés volt számára, hogy egyik nagy példaképétől, Darnyi Tamástól vehette át érmét. Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó élete legönfeledtebb versenyéről számolt be, idén nyáron ugyanis a többségében a sydney-i olimpiai bajnokokból álló Millennium csapat tagjaként elnyerte a masters világbajnoki címet. Bár véleménye szerint szakmai szempontból ez a siker nem sorolható az eddigi érmek mellé, érzelmileg elképesztően sokat adott, felejthetetlen volt. Hiszen ezúttal nem volt rajtuk akkora stressz, a közönség sem azért ment ki, hogy kiszurkolja a győzelmet. - Amikor az ember nagyon élvezi, amit csinál. Nem érzi, hogy van veszíteni valója és még nyer is, az fantasztikus élmény – mondta. Ráadásul minden mérkőzésüket csodálatos nézőközönség, 5-6 ezer ember követte, ami a masters világbajnokságokra amúgy egyáltalán nem jellemző.

 
A nagyszínpadon mutatkozott be a kerület négy legnagyobb történelmi egyesülete, a MAFC férfi és a BEAC női kosárlabda csapata, a MAC Budapest jégkorong, és az A-Híd OSC Újbuda vízilabda csapat. A vezetőedzők és a sportszakemberek beszámolóiból egyértelműen kiderült, a kormány sportpolitikájának az eredménye most kezd igazán látszani az utánpótlás nevelésben és a szabadidős sportok elterjedésében egyaránt. A társasági adótörvény adta lehetőség, amely szerint a cégek a látvány-csapatsportok valamelyikét támogathatják az adójuk egy részével, nagyban megkönnyíti a helyzetüket, és megmutatkozik akár az eszközök beszerzésében, akár pályabérlésben, akár a sportlétesítmények felújításában, vagy újak épülésében. Egyre több felület van sportolásra, egyre több a gyerek, egyre több az edző.

 
A nagy egyesületek abban is egyeztek, hogy mindannyian különös figyelmet fordítanak a gyerekek tanulmányira. Bizonyos átlag alatt ugyanis nem járhatnak edzésre a lurkók, ami jelentős motivációs erőt jelent az edzők szerint. A későbbiekben pedig az elődök nyomán az egyetem az elvárás. Hiszen például az OSC (Orvosegyetem Sport Club) a Semmelweis Orvostudományi Egyetem sportegyesületeként alakult meg annak idején, a MAFC (Műegyetemi és Atlétikai Futball Club) a Műegyetem clubjaként. A legtöbb szülőnek meglehetősen szimpatikus ez az elvárás, hiszen ezáltal az egyesületek komoly segítséget jelentenek nekik. Megoszlik a teher a nevelésben, legyen szó akár az egészséges életmódról, akár a teljesítményre ösztönzésről. Ugyanakkor a különböző egyesületek vezetői azt is hangsúlyozták, hogy nem az eredmény a legfontosabb, hanem az, hogy sportoljanak és érezzék jól magukat a gyerekek.

 
Kangyal Gergő a MAFC Kosársuli igazgatója azzal büszkélkedett, hogy történelmi utánpótlás műhelyük, immár 45 éve működik és munkájának eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az elmúlt szezonban az U11-U20-as korosztályig minden csapatuk bejutott az országos döntőbe. Ráadásul ez, csupán csak két egyesületnek sikerült az országban. A hosszú évtizedek alatt érlelődött identitást, játékosaikra, edzőikre jellemző mentalitást, egyre jobban sikerül átadni a fiatalabb generációknak, amely alapján egy különleges családi légkör jellemző a klubra. Számtalan kerületi iskolában jelen vannak, és a sportot támogató önkormányzati vezetésnek hála egyre modernebb körülmények között tudnak komoly szakmai munkát végezni. Élvonalbeli mérkőzéseiket gyakran rendezik testvércsapatukkal a BEAC női kosárlabdacsapatával közösen, az otthonuknak számító Gabányi László Sportcsarnokban. - A BEAC hazánk egyetlen olyan együttese, amelyikben egyetlen idegenlégiós sincs – hangsúlyozta Simon Gábor, a club ügyvezető igazgatója. Minden évben csak magyar, lehetőleg saját nevelésű, döntően fiatal játékosokkal állnak ki a küzdeni. Tavaly így is sikerült a 9. helyet megszerezni a bajnokságban, amellyel a következő generációknak igyekeznek bizonyítani, és utat mutatni egészen a profi szintig. Utánpótlás csapataikban több mint 200-an sportolnak és versenyeznek évről-évre. Egyesületük megalakulása óta a XI. kerületben van, edzéseiket a néhány éve elkészült Tüskecsarnokban és az ELTE-BEAC Bogdánfy úti sporttelepén tartják.

 
A MAC először szisztematikus munkájának köszönhetően az egyik legerősebb utánpótlás nevelő akadémiává vált, majd egy idő után olyan nagy számban kezdtek kopogtatni a tehetségek, hogy megalakíthatta saját felnőtt csapatát, amely tavaly a második helyen végzett a MOL ligában és igazán méltó ellenfele a legkeményebb csapatoknak. 8-9 saját nevelésű játékosa tagja a MAC Budapestnek, ami a keret bő egyharmadát jelenti. Majoross Gergely vezetőedző elmondása alapján ezt az arányt szeretnék tartani a jövőben, vagy akár növelni is, szurkolóiknak pedig az ország legújabb és legmodernebb csarnokában, a Tüskében a lehető legjobb hangulatú mérkőzéseket biztosítani.

 
Az OSC utánpótlásbázisa négy éve kezdett el épülni. Becsey Péter sportigazgató ekkor toborozta az első évfolyamhoz a gyerekeket a Válassz Sportot Újbudán rendezvényen. Azóta létszámuk csaknem háromszázra duzzadt, ami nagyban köszönhető az élvonalbeli csapat létének, és az általa adott példaképeknek, a Nyéki Imre Uszodában rendezett bajnoki meccseknek. Jelenleg azért küzd a serdülő csapatuk Kaposváron, hogy feljusson a felsőházba, ami óriási szó a vízilabdában. A cél annak az elérése, hogy legyenek olyan játékosok, akik akár már a kezdetektől a felnőtt csapatban játszhatnak.

 
A több mint 70 újbudai egyesületi szakosztályt felvonultató nagyszabású rendezvény igazi egész napos programot nyújtott a családok számára. A klasszikus sportágakon túl, mint a foci, a kosárlabda, az öttusa, a judo, a karate vagy akár a vívás, olyan különlegességekkel is lehet ismerkedni, mint a baseball, az érintős rögbi vagy a curling. Olimpiai és nem olimpiai, szabadidős és versenysportok, nőiesebb és férfiasabb mozgásformák egyaránt helyet kaptak a rendezvényen. Egy biztos, itt mindenki megtalálhatta az alkatához, adottságaihoz leginkább illő sportágat. A kicsiket az ugrálóvár és a kerékpáros akadálypálya ejtette foglyul, a nagyobbak pedig utánpótlás focibajnokságon és mini parkröplabda-bajnokságon szurkoltak. Az egyesületek sátrainál színes bemutatók és nyílt edzések nyújtottak ízelítőt, de biztonságos edzői jelenlét mellett a gyermekek testközelből is megtapasztalhatták, milyen a síelés, a búvárkodás vagy akár a falmászás. A varázslatos szépségű öböl a kajak és a sárkányhajózás iránt érdeklődőknek adott lehetőséget megtapasztalni a sportág adta természet közeli életérzést. Az izgalmas kalandra vágyókat számtalan kihívás és ügyességi feladat várta a különböző kupongyűjtő állomásokon. Az itt szerzett kuponokat pedig értékes ajándékokra tudták váltani. Az idei meglepetés koncertet a By The Way adta.

 
A rendezvényen szerzett meghatározó élmények sok gyermeket vezettek el egy-egy egyesület kapujáig. Vezetőik elmondása alapján még ha van is egy kis lemorzsolódás, ez a nap évről-évre egyre több gyermeket nyer meg a különböző sportágaknak, és az egészséges felnőtté válásnak.
HL-KA

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA