Újbudaiak is átúszták a Balatont

Rekordszámú résztvevőt vonzott az idei Balaton-átúszás, ahol a több mint öt kilométeres táv megtételére ezúttal is vállalkozott az Újbuda Balatonátúszó Csapat.

Az évtizedek óta megrendezett eseményen a jelentkezők Révfülöp és Balatonboglár között ússzák át a Balatont, az 5,2 kilométeres távot a versenyzők átlag három óra alatt, a leggyorsabbak egy óra körül teszik meg. Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő hosszú évek óta szervezi erre az újbudai csapatot, és segít a kerületből indulóknak eljutni a versenyre. A képviselő idén önkormányzati támogatást is szerzett, így olyanok is részt vehettek, akik nem engedhették volna meg maguknak az utazás költségeit.
– A kezdeményezéssel annak idején az volt a célom, hogy kisiskolástól a nagypapáig minden korosztály együtt élhesse át ezt a felemelő élményt – mondta lapunknak a képviselő, hozzátéve: minden évben várja a családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek jelentkezését.
Az újbudaiak csapata a Nyéki Imre Uszodában készülhetett fel, ahol szakmai útmutatást is kaphattak. A kedvezőtlen időjárás miatt az eseményt kétszer is elhalasztották, végül július 19-én kedveztek a sportolóknak az égiek. Reggel mindenki orvosi alkalmassági vizsgálaton esett át, a táv teljes hosszában 20-30 méterenként hajók vigyáztak a résztvevőkre. Aki úgy érezte, pihennie kell, kiszállhatott valamelyikre, majd később folytathatta az úszást.
Az újbudai csapat teljesen külön rajttal indult, külön mérték az idejüket is. A minden évben bővülő csoport idén 80 fősre gyarapodott: volt, aki unokájával érkezett, de akadt apa-fia páros is. A leggyorsabb XI. kerületi versenyző, Győri József 1 óra 24 perc alatt ért célba, de a többieknek sem kellett szégyenkezniük: senki sem adta fel a küzdelmet, a legkitartóbb versenyző több mint 4 óra alatt úszta le a távot.
A csapat jó szereplése mellett külön dicsőséget jelentett a kerületnek, hogy büszkesége, a triatlonos Horváth Zsanett lépett először partra a több száz indulóból; a verseny végére 1 óra 15 perces eredményével a női mezőny második legjobb idejét érte el, aminél a férfiak első helyezettje is csak 1 perccel úszott jobb időt. Horváth Zsanett tíz évvel ezelőtt Újbudán kezdte el a világ egyik legkeményebb sportágát, karrierje azóta is töretlen. Korosztályában egyedüliként öt egymás utáni évben duatlon és triatlon ágban is aranyérmet szerzett, néhány éve öttusázik is. Ebben a műfajban nagy ígéretnek tartják, hiszen legfiatalabbként jutott ki a portói Eb-re, ahol kétszeres bajnok lett, később magyar bajnoki címeket is szerzett. A két európai kupát is elnyerő versenyző tavaly kiemelkedő évet zárt: ő vezette az európai ranglistát.
A 20 éves sportolónő idén Ausztráliában két kvalifikációs viadalon is helytállt, ezt követően azonban súlyosan megbetegedett, fizikailag legyengült. Éppen Siófokon igyekezett visszaszerezni erejét egy edzőtáborban, amikor kiderült, akkor lesz a Balaton-átúszás. – Úgy gondoltam, jó ötlet megméretni magam hosszabb távon is, hiszen a triatlonban az 1500 méterhez vagyok szokva – mesélt döntéséről a sportoló, aki 9 és 13 évesen már végigúszta a távot, de azóta nem próbálkozott vele. – A nyílt vízi úszás jól fekszik egy triatlonosnak, és jól be tudtam osztani az erőmet is – mondta Horváth Zsanett, aki hamarosan a magyarországi világkupán áll rajthoz Tiszaújvárosban.

T.D. - ÚjbudaTV

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA