Újbudai lovagok a Nagy Sportágválasztón

Év elején átalakult az a lovagi kör és vívóiskola amelynek edzéseit a Bárdos Lajos iskolában látogathatják a középkori harcművészetek iránt érdeklődők. A  csapat hétvégén a Nagy Sportágválasztón lép először magyar közönség elé Ars Ensis néven, ami annyit tesz, a kard művészete.

A vívóiskolának Újbudán kezdő-, középhaladó-, és haladó edzéseket tartanak az oktatók, akik nagy hangsúlyt fektetnek a hiteles technikák bemutatására. A különféle várjátékokon látható küzdelmekben általában inkább a látványos elemek dominálnak, az Ars Ensis vezetői azonban középkori kódexek lefordításával, a kutatómunka során állítják össze az edzéseken elsajátítandó tananyagot.

Újbudán a felnőtt csoportok gyakorolnak, de Zuglóban, illetve vidéki városokban nyolc éves kortól fogadják az érdeklődőket. Ami a fegyvereket illeti, elsősorban lovagi hosszú karddal vívnak, de néhány hónap tanulás után a speciális edzéseken lehetőség nyílik megismerkedni a bottal, a rapierral (a francia filmekből ismert szúrásorientált vékony kard), vagy a messer nevű német fegyver használatával is.

Az Ars Ensis legjobbjai hétfőn érkeztek vissza a franciaországi Dijonból, ahol a Nemzetközi Szövetség által szervezett versenyen vettek részt. A világ legjobbjait felvonultató mezőnyben egyikük a középdöntőig jutott.

Pénteken és szombaton, a Nagy Sportágválasztón várhatóan bemutatót is tartanak a Merkapt Maraton Sportközpontban, (1106 Budapest, Maglódi út 12/a.), ahol jó néhány különleges kardot is kézbevehetnek az érdeklődők. Aki ennek nyomán szívesen kipróbálná hogyan is harcolhatott egy lovag a középkorban, az a kezdő edzésre is benézhet szerdán este 18:30-tól a Bárdos Lajos iskola tornatermébe.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA