Túra-, és programajánló szeptember 20-21-re

Extra mennyiségű teljesítménytúra, a Gazdagréti Halászléfőző verseny és sok más gasztronómiai program mellett a Kulturális Örökségnapokat is e hétvégén rendezik.

Királyrétről Kóspallagra lehet 7 km-es sétát tenni szintén szombaton az Országjárók Körének szervezésében.
Találkozó 7:30-kor a Nyugati Pályaudvar pénztárainál. Ugyanez a szervezet vasárnap Pilisvörösvárról indít csoportot Nagykovácsi célállomással. Útközben megtekintik a Nagyszénások Európa diplomás élőhely együttesét is. Találkozóhely: Szeptember 21-én a Margit-híd HÉV pénztárnál 7:45 és 8:00 között

Szintén vasárnap a Természetvédő Turisták Köre a Tuzson arborétum szépségeinek felfedezésére indul kb. 12 km-es túrára. Az útvonal a Mátra ösvényein vezet, Fenyvespuszta és a Csevice-völgy érintésével. Találkozó Szeptember 21. Keleti Pályaudvar pénztárainál 06:45-kor.

15 túraútvonal közül választhatnak a teljesítmény túrákat kedvelő természetjárók a hétvégén. Vasárnap rendezik például a Keviczky József kerékpáros emléktúrát a Pilisben. Rajt és cél Békásmegyeren 8:30 és 10:00 között. A választható távolságok 120, 60, és 30 km. A cél nyitvatartási ideje: 16:00 óráig. A szervezők a Szentendrei Rendőrkapitánysággal együttműködve a kerékpárút mellett kerékpáros ügyességi pályát is építenek.

A gyalogosan közlekedők a békéért túrázhatnak szintén szeptember 21-én a Börzsönyben, 25, illetve 40 kilométeren. Utóbbi távolságon indulók rajthelye a Perőcsényi templom 9:15-10:00 óra között, míg a rövidebb útvonalat választó résztvevőket 12:30-13:00 óra
között várják a Csóványosi Béke-emlékműhöz ahonnan Szendehelyre kell átgyalogolni.

2008 szeptember 20.-án, Felsőörsön megrendezésre kerül az immáron hagyományosnak mondható geokesser találkozó és tájékozódási túraverseny. A túraútvonalon a geocaching-hoz hasonlóan jelszavak megkeresése a cél egy előre biztosított ellenőrző lap és térkép, illetve igény szerint geokoordináták segítségével. A túra GPS készülék nélkül is teljesíthető, azonban a megfelelő segédeszköz sokat segíthet az egyes kincses ládák megtalálásában. A bázis helye: Felsőörs Udvarház Étterem. A bázis koordinátái: N 47° 00,845' E 17° 57,378' Nevezési díj: Csapatversenyben 1500 Ft/csapat. Az autós versenyben 3.000,- Ft/autó. A többi kategóriában díjtalan!

Szeptember 20-án, szombaton kerül sor a 20. Gazdagréti Halászléfőző versenyre A verseny résztvevőinek 1 db élő pontyot (Kb. 2 kg), tűzifát és vizet biztosítunk. Bográcsról és minden egyéb alapanyagról, kellékről a csapatok maguk gondoskodnak. Az első hat helyezett, valamint, a külön díjak nyertesei, kupát és értékes ajándékot kapnak, valamint, minden versenyben induló, résztvevő emléklapot kap! Az Újbuda újság karácsony előtt megjelenő számában, a legfinomabb, legkülönlegesebb halászlevek receptjeit közzé tesszük.

Szombaton Kozárdon rendezik meg az 5. Gasztronómiai és Gyümölcsfesztivált, és Kozárdi Szüretet. A fesztiválon a kulturális programok mellett főzőmesterek, kézművesek, gazdák és árusok gondoskodnak a vásári hangulatról. Kézművesek, térségi művészek kiállítása és termékeik vására, valamint gyümölcs- és almavásár, kozárdi lekvárok, bokri sajtok, mangalica kolbász, szalonna, vadászborok, tolcsvai, markazi és tibolddaróci borok, kozárdi gyümölcspálinkák, helyi sütemények, rétesek, szerelemlevél, mangalica és vadpörköltek, sültek, Borlovagok Mangalicás tarhonyája s más finom falatok.

2008. szeptember 20-21-én a Nagytétényi kastély parkja újra illatos, életteli római kertté, a "Szerelmes Kentaur" szobor kertjévé alakul át: mindent megtudhatunk, amit a kentaurokról, az ókor tudományáról, az ókori kertekről és lakóikról, a kastély melletti római erődítmény, Campona életéről tudni érdemes. A parkban nagyméretű ókori társasjátékokkal lehet játszani, lesz színház, koncert, mitológiai játék kicsiknek és nagyoknak. A vásáron az ókort idéző kézműves tárgyak, méz, mediterrán növények, illatos füvek vásárolhatók és ismét lesz római ital-és ételkóstoló.

2008. szeptember 20-án egész napos Mézfesztivált rendeznek a Zselici Méhész Egyesület jóvoltából Kaposváron. A Kossuth tér és a sétálóutca délelőtt 9 órától kulturális programoknak ad helyet, emellett mézek és méhészeti termékek vására, mézfajták bemutatása, mézkóstoló, kézműves játszóházak kínálnak programot az erre járóknak.

Egész hétvégén tart a 11. Nagydobosi Sütőtökfesztivál. Néptánc, ének, bábjáték, tökszobrok, népi kézműves termékek. A programok közt szerepel töklökő verseny, sodrófahajító, aszfaltrajzverseny, díjazzák a legdíszesebb nagydobosi porta tulajdonosát, tökszobrászok mutatják be, mi minden készíthető a tökből. A Tökös motorosok I. Nagydobosi Fesztiváljára a gyülekező 2008. szeptember 21. 9:45 óráig, Nagydobos Vásárosnamény felöli községtáblánál, majd rendőri felvezetéssel indulás a Fesztivál területére.

Hollókőn a Szent László Lovagrend a Castrum Corvi várnapok utolsó rendezvényére készül szombaton. A Várjáték 11:00-kor ünnepélyes megnyitóval kezdődik, majd íjász-, középkori harcművészeti- valamint közelharci technikai bemutató következik. Lesz reneszánsz zene és táncház, a vár alsó részén kézműves foglalkozás gyermekeknek (körmönfonás, láncfűzés, babakészítés). Végül 15:00-kor párviadalok és gyalogos csapatok összecsapása zárja a programot.

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.1991-ben az Európai Unió támogatásával hivatalosan is intézményesítette és útjára indította saját rendezvénysorozatát Európai Örökség Napok címmel, melynek eseményei idén a most következő hétvégére esnek. Ennek keretében a kiemelten fontos kulturális intézmények számos érdekes programmal várják a látogatókat.Újbudán ez 11 helyszínt jelent, köztük művelődési házakat, a Műszaki Múzeumot, a Budai Arborétumot, de például a Kelenföldi Buszgarázs is megnyitja kapuit.A programok között tematikus keresőrendszer segíti a tájékozódást a Kulturális Örökségnapok weboldalon.

A Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. Szántódi Erdészete 2008. szeptember 1-től 2008. október 31.-ig az erdészet vadászterületére részleges erdőlátogatási tilalmat rendel el az intenzív vadásztatás sikerének biztosítása és e fokozottan veszélyes tevékenységgel együttjáró balesetveszély miatt.Együttműködést kérnek a lakosságtól, hogy az esetleges gombagyűjtési szezon ellenére az erdőterületet kizárólag a megjelölt, 9-15 óra között látogassa, s így tegyen meg mindent a váratlan események, balesetek elkerülésére. Amennyiben a nevezett tilalmi időben az erdőgazdaság területén a szakszemélyzet bármely tagja ott tartozkodó személlyel találkozik, a 218/1999. XII. 28. Korm. rend. 122. §-a (2) bekezdése alapján szabálysértési eljárást kezdeményeznek. További felvilágosítás: Szántódi Erdészet Telefon: +36-84-545 940 Fax: +36-84-545 941 Cím:8622 Szántód, Római u. 1.

Új honlapot indítottak az Országos Kéktúrát teljesítők részére. A honlap tulajdonképpen a túrázók névsorát tartalmazza, amelyre egyszerű regisztráció útján lehet belépni. A regisztrációhoz a nevet és a teljesítés számát kell megadni, amit a rendszer leellenőriz, majd ezek után az adminisztrációs felületen lehet felvinni az adatokat. Egyenlőre csak az Országos Kéktúra teljesítőinek áll rendelkezésére a szolgáltatás, a későbbiek folyamán azonban A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra teljesítői is regisztrálhatnak. A regisztrált felhasználók részére külön fórumot is indítottunk.

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a http://turistautak.hu/ weboldalt amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K.A. - Újbuda TV (2008. 09. 20.)

 

Kapcsolódó link: sport.ujbuda.hu


Kapcsolódó linkek:

Magyar Természetbarát Szövetség:
Teljesítménytúrázók Társasága:
Országjárók Köre:
Természetvédő Turisták Köre:
IV.Veszprémi Geokesser Túraverseny:
Gazdagrét, Halászléfőző verseny:
Kozárdi Szüret és Gasztronómiai Fesztivál:
Nagytétény, Ókori víg napok a Kentaur kertjében:
Kaposvár, Mézfesztivál:
Nagydobos, Nemzetközi Sütőtökfesztivál:
Hollókő, Castrum Corvi várnapok:
Kulturális Örökségnapok 2008. :
Országos Kéktúra regisztráció:
Túraútvonalak:

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA