Túra-, és programajánló október 4-5-re

Október 4.-e a Gyaloglás Világnapja, melyet legemlékezetesebbé egy szép kirándulás tehet, de hétvégén érdemes ellátogatni valamelyik Nemzeti Park madármegfigyelő programjára is.


Nagykovácsi környékére kirándul a kerületi turistacsoport szombaton. Az út során lehetőség lesz gombaszedésre, a begyűjtött mennyiséget azonban kötelező megvizsgáltatni a Fehérvári úti piac gombászaival. Találkozó a Moszkva téren reggel 3/4 9-kor, a 18-as villamos megállójában.

24 vagy 42 kilométeren lehet teljesíteni a Lokomotív 424 elnevezésű teljesítménytúrát szombaton a Börzsönyben. Rajt 7:30 és 10:00 között a Szokolyai vasútállomásról. A táv terepmaratonként futva is teljesíthető, az első három helyezett éremdíjazásban részesül.

Vasárnap Vasas Maraton lesz a Pilisben. A 25 és 42 kilométeres túrák a Pomázi HÉV állomásról indulnak, reggel 6 és 8:30 között. A cél Dobogókő, a hosszabb távon azonban egészen Pilismarótig kell kigyalogolni, és onnan lehet aztán visszafordulni.

Szintén vasárnap Vértesacsára kirándulhatnak a Természetvédő Turisták Körével. Találkozó 7:20-kor a Népliget Volán pályaudvar pénztárainál, a túra tervezett távja 12 kilométer.

Október 4-5-e az Európai Madármegfigyelő napok hétvégéje. A programokba 17 megyében 39 helyszínen lehet bekapcsolódni. Budapesthez talán legközelebb az Ócsai Madárvárta esik ahol mindkét nap a megfigyelésbe, -ha nem esik- a gyűrűzésbe is bekapcsolódhatnak az érdeklődők. A helyszínek és részletes programok listája megtalálható a Magyar Természetbarát Szövetség, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

Október 4-én a Gyaloglás Világnapján a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatósága nyílt túrát hirdet Bakonybél természeti értékeinek bemutatására. A területet jól ismerő természetvédelmi őr vezetésével a résztvevők felkeresik a Tönkölös-hegy északi nyúlványán található Podmaniczkyak által 1538-ban épített Bakonyújvár maradványát, és a Gerence-völgyön keresztül érkeznek vissza Bakonybélbe. Találkozó: Bakonybél, Erdők Háza 10.00 óra Részletes információ a 06/30/491 0075 telefonszámon

Szintén szombaton a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai gombavadászatra invitálják az érdeklődőket a boronkai erdőbe. A területre jellemző savanyú homoktalaj a gombák számára kitűnő élőhelyet kínál. Találkozó 10:00-kor a Nagybajom és Böhönye közötti országút (61-es) mellett kb. félúton, a Kutas-cseri bejáratnál. Túra hossza: kb. 6-8 km Időtartam: kb. 3-4 óra A túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai vezetik. Részvételi díj: 300 Ft/fő

A gasztronómiai rendezvények kedvelői számára igazi csemege lehet az I. Hőgyészi Szarvasgomba Napok eseménysorozata. A Gróf Apponyi Kastélyszállóban október 4-én szarvasgomba kereső kutyák országos versenye, termékbemutatók, kóstolók, előadások, és természetesen vásár. A belépés díjtalan.

Ha a tököt jobban kedvelik, és még nem voltak idén Tökfesztiválon akkor Békés felé vegyék az irányt, ahol mindkét hétvégi napon a III. Békési Tökfesztivál programjai várják a látogatókat. Szombaton többek között tökmustra és tökös finomságok készítése Benke László mesterszakáccsal, vasárnap libaszépségverseny, sorversenyek, birsalmafőzés, valamint a tök mint gyógyító termék bemutatása.

A komolyzene kedvelőinek érdemes október 4 és 11 között Gödöllőre kirándulniuk, mivel a Királyi Kastélyban rendezik a X. Nemzetközi Hárfa Fesztivált. Az orosz, francia és cseh vendégművészek bemutatkozása mellett lesz budapesti koncert is a Zeneakadémián október 12-én vasárnap, méghozzá kétszer. Délelőtt hangszerbemutató hárfakoncert gyerekeknek, este pedig gálakoncert a felnőttek részére.

Az ország összes régiójából mintegy száztíz múzeum több mint hétszáz programmal várja a látogatókat és a szakembereket hat héten át szeptember 29. és november 15. között a Múzeumok Őszi Fesztiválján. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát immár harmadik alkalommal rendezik meg. Ennek keretében hétvégén Ginko-napok lesznek a Füvészkertben. Az idei programok középpontjában a kínai kultúra áll. Szombaton a gyerekek kipróbálhatják a kínai kalligráfiák festését, a teakészítés vagy a pálcikával evés művészetét, vasárnap bemutatkozik a Konfúciusz Intézet, de hallhatnak előadást a kínai növények magyar kertekben nevelésének lehetőségeiről, valamint lesz taicsi bemutató.

Október 26-ig várja a gyerekeket a Kinder Meglepetés Kalózhajó a Dunán a Batthyányi tér közelében. A kalózokról szóló színdarab mellett érdemes kipróbálni a kalandlabirintust és persze a kézműves foglalkozásokat. Minden sikeres feladatmegoldásért ajándékot osztanak a kalózok

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a http://turistautak.hu/ weboldalt amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K.A. - Újbuda TV (2008. 10. 03.)

 

Kapcsolódó link: sport.ujbuda.hu
Kapcsolódó linkek:

Magyar Madártani Egyesület
Magyar Természetbarát Szövetség
Teljesítménytúrázók Társasága
Országjárók Köre
Természetvédő Turisták Köre
Balatonfelvidéki Nemzeti Park
Duna-Dráva Nemzeti Park
Hőgyészi Szarvasgomba Napok
III. Békési Tökfesztivál
Gödöllő, X. Nemzetközi Hárfafesztivál
Múzeumok Fesztiválja, Ginko-napok a Füvészkertben
Kinder meglepetés Kalózhajó a Dunán
Túraútvonalak

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA