Túra-, és programajánló október 18-19-re

A Hortobágyon Daruünneppel, itthon Újbudán az őszi dísznövény vásárral várják hétvégén azokat, akik szívesen sétálnak egyet a természetben.


A Budakeszi Vadaspark mellett található ligetben készülnek szalonnát sütni szombaton a Bakancsos Kör tagjai. Aki szeretne velük tartani egy kellemes októberi szabad tüzes programra, az vigyen magával olyan élelmiszerféleséget, amelyet elkészíthet. Találkozó a Moszkva téren reggel 3/4 9-kor, a 18-as villamos megállójában.

Két teljesítménytúra is lesz a Vértesben október 19-én, vasárnap. Az egyik Tatabánya térségében, 20 és 30 kilométeren. Indulás Felsőgalláról 8:00-10:00 illetve 7:00-9:00 óra között. A rajt megközelítése Tatabánya vasútállomástól az 5-ös busszal a Szt. István úti végállomásig, az 1-es út 47,5 km. A leggyorsabban teljesítő férfi és női résztvevő serleg, a legfiatalabb és legidősebb túrázó plakett díjazásban részesül. A túra az Észak-Dunántúli Kupa része.

A másik teljesítménytúrán tetszőleges helyről kell a Vitány várat megközelíteni. (Vértessomló, Várgesztes, Szárliget, Tatabánya). A cél 9:00-16:00-ig van nyitva.

Szintén vasárnap a Cserhát hegységben lévő Csővárhoz kirándulhatnak a Természetvédő Turisták Körének szervezésében. A várhoz vezető út mindössze hat kilométeres ezért azok is bátran bevállalhatják, akik nem túl gyakran járnak a természetben. Találkozó 9:15-kor a Nyugati pályaudvar pénztárainál.

Mindkét hétvégi napon a Corvinus Egyetem Kertészettudományi tanszéke (volt KEK), vagyis a Villányi úti campus Őszi Kertészeti Napokra várja az érdeklődőket. A Budai Arborétum területén virágkötészeti-, és dísznövényvásár, az épületekben gomba-, és bonsai kiállítás valamint ingyenes szaktanácsadással állnak a látogatók rendelkezésére.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága október 18-án, szombaton Cserszömörce túrát hirdet a Keszthelyi-hegységben. Találkozó: Balatongyörök, Szépkilátó, 9.00 óra Útvonal: Pele Apó Ösvénye Időtartam: kb. 3 óra, közepes nehézségű túra, túraöltözet ajánlott. A részvétel ingyenes. Részletes információ: 30/491-0078

A daruvonulás kétségtelenül az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulásának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdődnek október 18-án. A nemzeti park szakemberei tartanak érdekes, a darvakat sokrétűen bemutató előadást, majd egy természetfilm megtekintése után a puszta különböző részeire indulnak a vendégek a táplálkozó és éjszakázó helyükre behúzó darvak megfigyelésére.

A Papp László Sportaréna 5. születésnapja alkalmából egy hagyományteremtő rendezvény veszi kezdetét Arénap címmel. Célja, hogy egy igazi családi- és sport programra invitálja az érdeklődőket október 19-én, az Arénába. A helyszínen számos sportverseny, koncert, látványos sport show, valamint sok-sok sztár várja a látogatókat. 10:00-14:00-ig játékos csapatversenyeken vehetnek részt a vállalkozókedvűek, a csapatok kapitányai ismert sportolók lesznek. A gálaműsorban olimpiai bajnokaink mellett fellépnek a Rippel fivérek is.

Vasárnap kerül sor a Margitszigeten a 13. Coca-Cola Testébresztő Női Futógálára. A versenyközpont a Margitszigeti Szabadtéri Színpadnál lesz, a sziget Árpád-hídhoz közelebb eső részén! A futások és a gyaloglás mezőnyei a Margitszigeti Központi útról rajtolnak majd el, és ide is érnek célba, a Víztorony előtti területen. A váltóhely a Pesti alsó rakparton, a Markó utcánál lesz. A 13. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála ideje alatt, látogatható a Margitszigeti Víztorony. Felnőtteknek 300 forint, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 200 forint a belépő.

A százhalombattai őskori szabadtéri múzeumban október 19-én (vasárnap) 10-17 óráig rendezik meg az idei utolsó családi Szezonzáró rendezvényt. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva "Ősi ruhákban, ősi házakban" várják a szervezők a látogatókat. A Régészet Parkban a Szezonzárón a látogatókat a múzeum munkatársai „álruhát" öltve várják, és a kosztümös múzeumi program keretében ismerkednek korokkal, tárgyakkal, őskori környezettel. 10-12 óráig „Különleges őskori akadályversenyen” vehetnek részt a családok

Október 26-ig várja a gyerekeket a Kinder Meglepetés Kalózhajó a Dunán a Batthyányi tér közelében. A kalózokról szóló színdarab mellett érdemes kipróbálni a kalandlabirintust és persze a kézműves foglalkozásokat. Minden sikeres feladatmegoldásért ajándékot osztanak a kalózok.

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a http://turistautak.hu/ weboldalt amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K.A. - Újbuda TV (2008. 10. 16.)

 

Kapcsolódó link: sport.ujbuda.hu


Kapcsolódó linkek:

Magyar Természetbarát Szövetség
Teljesítménytúrázók Társasága
Természetvédő Turisták Köre
Őszi Kertészeti Napok, Budai Arborétum
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Daruvonulás a Hortobágyon
Arénap, Budapest Sportaréna
13. Coca-Cola Testébresztő Női Futógála
Múzeumok Fesztiválja, Százhalombattai szezonzáró
Kinder meglepetés Kalózhajó a Dunán
Túraútvonalak

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA