Túra-, és programajánló augusztus 09-10-re

Nehéz dolguk lesz ha a család minden tagjának kedvére akarnak tenni a programválasztáskor. Számtalan fesztivál és uticél várja azokat, akik nem a fővárosban töltenék a hétvégét.


A Batthyányi téren találkoznak kivételesen Újbuda turistái szombaton reggel 3/4 9-kor, mivel előbb HÉV-vel majd a 11-es busszal utaznak a Fenyőgyöngyéhez a Hármashatár-hegyre. A kirándulás innen jelzetlen utakon a Hidegkúti repülőtér érintésével Hűvösvölgyig tart.

20 éves a határnyitás. Ennek emlékére rendez osztrák-magyar turistatalálkozót a Magyar Természetbarát Szövetség augusztus 16-án szombaton 12:00-kor az Írottkői kilátónál. A találkozón ünnepi megemlékezés és műsor követi az osztrák oldalon található Waldhof vendéglőnél.

Fel a Naszályra! elnevezéssel 7-,23-, és 40 km-es távokon rendez teljesítménytúrát szombaton a Cserhát Baráti Társaság. A Naszály a Cserhát legnyugatibb tagja, a mészkőrög 200 millió éves, a triász időszak nagyon sekély trópusi tengerének üledéke.

A rajt helyszíne 23 kilométeres távra a Kosd, Cselőtepusztai kulcsosház, a másik két útvonalat választók a Katalinpuszta, Gyadai-tanösvény parkolójából indulhatnak reggel 7 és 9 között, illetve 7 kilométeren 10-től 12 óráig. A Naszály 40 résztávjaként is teljesíthető a Fel a Naszályra! 22 km-es túra, ellenkező irányban, Katalinpuszta-Cselőtepuszta útvonalon, táv: 21,6 km/676 m szint, a célba 15 óráig kell érni, tehát a kulcsosháznál átnevezési lehetőség is van.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága augusztusban minden szerdán szeretettel várja a kirándulókat a Tihanyi-félszigetre ürge- és "szürke lesre", a gejzírkúpok felfedezésére. A találkozás helyszíne a Belső-tavi parkoló reggel 9 órakor. Útvonal: Belső-tó- Aranyház - Kalapos-kúp - Átjáró-kúp - Hármas-hegy - Családi Szabadidőpark. Bejelentkezés szükséges, a túrát 7 fő jelentkezése esetén indítjuk. Részvételi díj: 700,-Ft/felnőtt, 350,-Ft/gyermek. Tájékoztatás: 30/ 382-72-43.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága Gyógynövényismereti túrát szervez az Ócsai Tájvédelmi Körzetben augusztus 30-án. A túrát, ahogy eddig is, Köteles Ferenc biológus, fitoterapeuta vezeti. A csoportlétszám korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges. A túra időtartama kb. 4-4,5 óra. Bejelentkezés: Verbőczi Gyuláné, Erika, tel: 30/494-3368. Részvételi díj: 700 Ft

Augusztus 13 és 16 között számos programot kínál a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatósága. Augusztus 13-án Hajnali Madárles, illetve Kalandos Túra a Hanságban címmel várják vezetett túrák az érdeklődőket. Másnap 14-én Kenutúra indul a nádasba, de akit jobban vonzanak a pillangók részt vehet a Fényes lepkék tánca című programon is. Pénteken, 15-én újra Hajnali madárles, szombaton Kenutúra indul. A programokra előzetes jelentkezés szükséges, minden fontos információ megtalálható a Nemzeti Park honlapján.

A Diósgyőri Várban Középkori forgatagot rendeznek mindkét hétvégi napon. A várárokban látványos lovagi torna zajlik a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Csallóközi Lovasíjászok valamint külföldi csapatok részvételével. A fogadókban, borozókban korabeli pecsenyék és tüzes borok várják a közönséget, a városkának azonban saját pénze van: fizetni csak a királyi pénzváltónál beszerezhető jófajta Lajos-dénárral lehet! A Diósgyőri vár falai között olyan fontos politikai események is zajlottak, mint 1381-ben Nagy Lajos király velencei háborúit lezáró turini béke ratifikálása. Ez a diplomáciai aktus, a velencei követ fogadása elevenedik meg a szombaton este, amely a várnép nagy örömére udvari dínom-dánommal és középkori tűzijátékkal zárul.

Hasonló rendezvényre kerül sor Sümegen is, az elmaradhatatlan Kosztümös Történelmi Fesztivál és Végvári forgatag a Várban és a Várbirtokon. Vásározók, mutatványosok. A korhű ruhában érkezők kedvezményt kapnak.
Szombaton: I. Sümegi Fúvószenekarok fesztiválja
Vasárnap: Akkordeon Harmonika Zenekar koncertje színesíti a programot.

10. alkalommal kerül megrendezésre a Bakonyi Betyárnapok Zirc város kiemelt hagyományőrző programja, melyhez a jubileumi alkalommal Országos Betyártalálkozó is társul. A 2 nap folyamán lesz Vadételfőző Fesztivál, kulturális és szórakoztató program, tűzijáték, betyártörténetek, betyár esküvő és lakodalom, lovas-betyár színdarab, lovas programok (megyei akadályhajtó verseny, lovas felvonulás, díjugrató bemutató, ló szépségverseny), Bakonyi Betyárkupa, kézműves liget, népi ügyességi sportjátékok, Mesterségek Utcája, Bakonyi Ízek Utcája.

2008. augusztus 8-tól -10-ig kerül megrendezésre a kazakisztáni madjar törzs és a magyarországi magyarság második találkozója. Kunszentmiklós határában a rendezők reményei szerint mintegy 100 jurta és hadisátor áll majd a rendezvényi hátteret biztosító táborban, 1200 gyalogos és 150 lovas harcos tiszteleg majd teljesítményeivel ősei előtt. A barantások, lovasíjászok, harcművészek, katonai hagyományőrzők, művészek, zenészek, táncosok, mesteremberek, iskolák részvételével zajló eseményről egy két és fél órás dokumentumfilm is készül

A Borfesztiválok sorában az V. Tolcsvai Napokra kerül sor péntektől vasárnapig. Tokaj-Hegyalja Magyarország világszerte ismert és elismert borvidéke. Tolcsva e borvidék szívében, az "aranyló háromszög" földrajzi és mértani közepén helyezkedik el. Híres pincesora a világörökség része! A 300-350 kóstolható bor mellett helyi ételspecialitásokat, különleges sajtféleségeket és a híres erdőhorváti perecet is érdemes megízlelni. Nem szabad kihagyni a szabadtéri kemencékben zajló középkori sütésbemutatót és a többi gasztronómiai specialitást sem.

Augusztus 8-tól 10-ig tart a Barokk Esküvő Történelmi Ünnepi Játékok Győrött
Vasárnap a késődélutáni órákban elkezdődik a pompás barokk szertartás, melynek során - hosszú készülődés után - az összegyűlt több ezres közönség előtt házasságot köt egymással egy igazi jegyespár. A ceremónia során pár kézcsókkal búcsúzik a szülőktől, aláírják a korabeli házassági szerződést a "móring-levelet". A menyasszonyt kardos vőfély figyelmezteti jó híre megóvására, majd felröppennek a szerelem madarai a galambok, a házaspár pedig az ünnep örömére "aranypénzt" szór a gyerekeknek.

A ceremónia után nagy vigadalom vár mindenkit a téren. A táncot kedvelők barokk táncokat tanulhatnak, és a táncházban ki is próbálhatják friss tudásukat. A Barokk Esküvő leglátványosabb része a felvonulás. Az idei évben Győr város lakossága is nagy számban képviselteti magát az esküvői menetben. Bábolnai virággal díszített hintókon érkezik a pár és a násznép a Széchenyi térre, ahol kezdetét veszi az esküvői ceremónia.

A komolyzene kedvelőit várja a 11. Tiszadobi Zongorafesztivál.

A műsorból:
AUGUSZTUS 9. SZOMBAT, 19.30 /Andrássy-kastély franciakertje/
MOCSÁRI KÁROLY: ZONGORAEST
Műsor: Liszt: Rapszódiák, Gershwin: Rhapsody in blue

AUGUSZTUS 10. VASÁRNAP, 16.30 /Andrássy Szalon/
OLÁH AINO: CSEMBALÓ KONCERT A RENESZÁNSZ ÉV KERETÉBEN
Műsor: J.J.Froberger: Tombeau, Lamento, L.Couperin: g-moll szvit, J.S.Bach: d-moll Toccata BWV 913, J.P.Sweelinck: Fantasia Chromatica, J.S.Bach: Kromatikus Fantázia és Fúga BWV 903

Jegyrendelés, részletes program és további információk az esemény weboldalán.

A Gyulai Várszínházban hét végéig tart a Nyári Összművészeti Fesztivál. Az utolsó előadásokra augusztus 8.-án és 9.-én kerül sor, Műsoron: Kálmán Imre: Marica grófnő - operett. Főbb szerepekben: Pitti Katalin, Kovács Zsuzsa, Balogh László, Pohly Boglárka, Kiszely Zoltán

Újra várható a Victoria cruziana virágzása az ELTE Botanikus Kertjében mely nemrégiben visszakapta a Füvészkert elnevezést. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz éjszakai nyitvatartás. A növény jelenleg még csak a bimbóit hozza, az első virágok körülbelül 2 hét múlva várhatók.

Az 1-1,5 m-es átmérőjű, és 10-15 cm-es peremű levelekkel rendelkező vízinövény már önmagában is elképesztő látvány. Ezt már csak az fokozza, hogy a mindössze két éjszakán át nyíló 20-25 cm átmérőjű virága az első éjszaka hófehér és ananászillatot áraszt, a második éjjel, pedig már nyílás után rózsaszínre színeződik. A virágzások pontos napját, az éjszakai nyitvatartási időt, és a belépőjegy árakat hamarosan megtudhatják a Füvészkert honlapjáról, és plakátjairól.

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a www.turistautak.hu weboldalt, amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K.A. - Újbuda TV (2008. 08. 04.)

 

Kapcsolódó link: sport.ujbuda.hu
Kapcsolódó linkek:

Magyar Természetbarát Szövetség
Teljesítménytúrázók Társasága
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Duna-Ipoly nemzeti Park, Gyógynövényismereti túra
Fertő-Hansági Nemzeti Park augusztusi programok
Diósgyőri Középkori Forgatag
Sümegi Várjátékok
Zirc, X. Bakonyi Betyárnapok
II. MagyarMadjar Törzsi Találkozó
V. Tolcsvai Borfesztivál
Győr, Barokk Történelmi Esküvő
11. Tiszadobi Zongorafesztivál
Gyula, Nyári Összművészeti Fesztivál
Füvészkert, Viktória virágzás
Letölthető túratérképek

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA