Több sportot az iskolákba!

Az általános iskolások közül minden tizedik gyermek túlsúlyos, sokuknak ferde a gerince a rossz testtartástól. Ezt mutatják azok a felmérések, amelyek a diákok egészségi állapotáról készültek. A problémák hátterében a kevés mozgás, a sportolás hiánya áll. A megoldási lehetőségekről volt szó a szokásos, tanév eleji kerületi testnevelési értekezleten.

Az iskolai testnevelők, az Újbuda Torna Club (ÚTC) és az önkormányzat szakemberei tanácskoztak arról, vajon miként lehetne a gyerekekkel megszerettetni a sportot, hogyan lehetne a hétköznapokba becsempészni a rendszeres testmozgást. Molnár Gyula polgármester szerint a lehetőséget kell biztosítani ahhoz, hogy a gyerekek a mozgás mellett döntsenek. Azaz, meg kell valósítani például a sportudvar programot, amelynek nyomán az óvodákban és az iskolákban létrejönne a sportolás alapvető feltétele.

Ez a három évre szóló, mintegy másfél milliárdos program már tavasszal elkezdődhet. A polgármester a 17 iskolára és a 23 óvodára vonatkozóan leszögezte, csak olyan beruházáshoz biztosítanak fedezetet, amely a helyi intézményigazgató és testnevelő véleménye szerint is korszerű és az igényeknek megfelelő.

Ezen kívül a diáksport másik pillére az ÚTC lesz, amely egyrészt a kerület iskoláiból számít az egyesület szakosztályainak utánpótlására, másrészt a szabadidő és a tömegsport területén is meghatározó szerepet kap. Jelenleg az egyesület a teljes önkormányzati költségvetés fél százalékából gazdálkodik, ezt legalább a duplájára szeretné emelni a polgármester a képviselő-testület egyetértése esetén. Ehhez kapcsolódóan szóba került a tóvárosi Sportmax, amely kiváló terep lenne a kerületi gyerekek mindennapi sportolásához, ha a létesítmény önkormányzati tulajdonba kerülne. Az erről szóló tárgyalások elkezdődtek, egyelőre nem tudni, mikor lesz végeredmény.

Az értekezleten Temesvári Andrea teniszbajnok is részt vett, a testnevelők sportszerűen tapssal üdvözölték a kiváló sportolót. A kerületi Temesvári Teniszakadémiát is szeretnék integrálni egyrészt az egyesületi munkába, másrészt az iskolai sportba. A kerületi testnevelők - a hozzászólások alapján - nem túl optimisták. Egyikük megfogalmazta, hogy a tanárok munkakörükön belül aligha tudnak több feladatot vállalni, legfeljebb megfelelő ösztönzéssel lehetne őket rávenni a pluszteljesítményre. Egy másik hozzászóló szerint el kellene indítani az ÚTC-n belül az atlétikai szakosztályt, mert sok kerületi gyerek eredményes a futásban és az egyéb atlétikai sportokra is van igény.

Minden fél egyetértett abban, amit Bács Márton alpolgármester az értekezleten megfogalmazott: fel kell venni a harcot a televízióval, a számítógéppel, ha másképp nem megy, házhoz kell vinni a sportot, az iskolákon belül kell sokféle, könnyen elérhető lehetőséget teremteni a rendszeres testmozgásra.

B.A. - Újbuda MÉDIA (2008. 09. 15.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA