Sportos nyár Újbudán

"Kell egy csapat!" - mondta a legendássá vált magyar filmben, a Régi idők focijá-ban Minárik Ede. Az 1900-as évek egyfajta fociromantikáját követve Újbudán a labdarúgás 2008 nyarán jól érzékelhető fordulóponthoz érkezett el.

Az újbudai labdarúgók tornagyőztesek az U-17-es korcsoportban a Samsung Focizoom-kupán. Fontos esemény, hogy fiataljaink az U-19-es, az Európa-bajnokságra készülő (s később bronzérmes) vagy éppen az Erwin Koeman szövetségi kapitány vezette felnőtt labdarúgó válogatott felkészülési ellenfelei.

És eljutottunk oda ahhoz a "történelmi pillanathoz", hogy 2008. augusztus 10-én, hogy az Újbuda TC. NB III-as labdarúgó csapata első, itthoni bajnoki mérkőzését játssza a Honvéd B. fiataljaival az Alföld-csoportban. Régóta vágytunk arra, hogy Újbuda labdarúgásban a nemzeti bajnokságban előre kerüljön. Bár a 2007/2008-as évadban a Verebes József mesteredző által vezetett Vác-Újbuda LTC. csapatában, egy sajátos - 2007 nyarán megkötött - szakmai fúzió révén feltűntek tehetséges újbudai növendékeink, de most mondhatjuk el teljes egészében, hogy ez igazán önálló vállalkozás.

A Verebes-csapat végül a hatodik helyet szerezte meg az NB II. Keleti-csoportjában úgy, hogy több alkalommal érmes helyen állt, s játékstílusával új színt vitt a bajnokságba. Sokan tartottak ettől e merész vállalkozástól, amely már második bajnoki évének vág neki és bizonyította életképességét. A folytatás pedig 2008. augusztus 9-én, az NB II-es bajnokság első fordulójában, a Keleti-csoportban biztatóan kezdődött. A Vác-Újbuda TC. 3:3-as döntetlent játszott egy régi ellenféllel, Vecséssel. Majd egy héttel később 8:3-as (!) győzelem a Tököl otthonában.

De nézzük a harmadik vonalban elinduló fiataljainkat. Sokan még nyaralás közepette vannak, de labdarúgóink már teljes fordulatszámon dolgoznak. A csapat bemutatkozása egy nem igazán könnyű ellenféllel kezdődik, hiszen a Honvéd B. csapatával mérhetik össze tudásukat.

"Merészet léptünk a nyáron, de komoly előkészítő munka előzte meg ezt a lépést. A csapat tagjai már a BLSZ I. osztályában összerázódtak, jó iskola volt egy magasabb osztályhoz. Az NB III. osztályú férfi felnőtt nemzeti bajnokságról szükséges elmondani, hogy amatőr verseny. Egy sajátos köztes bajnokság, mely kiválóan alkalmas egy olyan egyesület számára, amely sportszakmai fejlesztés útján van. S ilyen egyesület az Újbuda TC. is. A nemzeti bajnokság II. osztálya és a területi (megyei, budapesti) bajnokságok között található e megmérettetés, ahol többek között az NB I-es klubok 23 év alatti labdarúgóival is találkozhatunk.

E bajnokságban játszó tehetséges fiatal labdarúgók számára utat jelenthet felfelé, az itteni mérkőzések a nézők minőségi kiszolgálását is jelentik, a labdarúgás népszerűsítését és nem utolsósorban a Fair Play magatartás érvényre juttatását. Ezért is vágtunk bele. Módszeresen készülünk arra, hogy új szint vigyünk a magyar labdarúgásba. Színvonalas, jó iramú mérkőzést várok, bízom az elvégzett munkában." - hangsúlyozza Kenyó Zoltán, az egyesület labdarúgó szakosztályának vezetője a mérkőzés előtt.

Az újbudai és a kispesti csapat egyébként augusztus elején találkozott már Monoron, egy négycsapatos tornán, ahol a Honvéd B. bizonyult jobbnak. De tudjuk, az előkészületi mérkőzések még nem a valós képet mutatják, hanem a felkészülés egy stádiumát. Az NB III. Alföld-csoportjában tehát augusztus 10-én találkozott egymással a kelenvölgyi sporttelep műfüves pályáján az Újbuda TC. és a Honvéd B. E vasárnap délután a vendégeket elkísérte a klub elnöke, George F. Hemingway is.

"Biztos győzelemre számítok, remélem, már az első félidőben többgólos előnyre teszünk szert. Célunk az, hogy a nemzeti bajnokság harmadik osztályában, az Alföld-csoportban megszerezzük a bajnoki címet. Ebben az évben úgy látom, erre nagy esély van. Erősödött a B. csapat nyáron, s néhányan már az első csapatba is feljátszanak. Komoly kihívás számomra a magyar bajnokság és főként az utánpótlás-nevelés. Mert ez utóbbiban van a jövő. Nagy hangsúlyt helyezünk a sportakadémiánk munkájára. Úgy gondolom, egy-két év múlva a klub minden szinten eleget tesz egy komoly európai csapat elvárásainak. Az Újbuda labdarúgóinak pedig sok sikert kívánok, látom lelkesedésüket, öröm látni ezt." - mondta a klub elnöke.

De nézzük a meccs rövid krónikáját. Az első félidőben főként a kispesti csapat irányította a játékot, de komoly gólhelyzetet nem tudott kialakítani. A félidő egyetlen gólja egy vitatható 11-esből született Honvéd javára. A második félidőben alapvetően megváltozott a játék képe, sokkal izgalmasabbá vált. Az Újbuda TC. kontra támadásai egyre veszélyesebbek lettek. Több helyzetet alakítottak ki a fiatal újbudai labdarúgók. A második félidő közepén látszott, hogy vagy kiegyenlít az Újbuda, vagy megnyíló védelme, kitámadásai miatt újabb gólt érhet el a Honvéd. Minden dicséretes újbudai igyekezet ellenére egy félpályán eladott labda miatt újabb gólt szerzett a Honvéd. A mérkőzés végeredménye 2:0 lett végül a vendégek javára.

A Honvéd klubelnökének vágyai a többgólos győzelemre szerencsére nem váltak valóra. Ebben közrejátszott legfőképpen az, hogy az Újbuda TC. újonc csapata a vártnál érettebb teljesítményt, fegyelmezett játékot nyújtott. A Vác-Újbuda LTC. jelenlévő mesteredzője, Verebes József - aki tanácsaival a mérkőzés előtt segítette a csapatot - így értékelte a mérkőzést a végén: "Bíztató kezdet, ezt a teljesítményt prolongálni kell! Legyen mérce a mai teljesítmény a későbbiekben."

A "Mágus" biztató szavai arra utaltak a Kenyó Zoltán vezette csapattal kapcsolatban, hogy ennek a csapatnak nem a bajnokesélyest kell megvernie, hanem az általa dicsért jól felépített csapatjátékkal az NB III-as mezőny második felét kell legyőznie, S ami fontos, megvetnie a lábát a harmadik ligában. Szavai láthatóan segítettek feloldani a meccs feszültségeit még éppen feldolgozó játékosokban, s jó útravalót adtak a következő hónapok igen nehéz erőpróbái elé. (A csapat eredményeit és e bajnokság friss híreit az érdeklődök a www.nb3.hu oldalon is követhetik.)

De tekintsünk még körül az egyesületben nyár végén. Az Újbuda TC. többi utánpótlás csapatai az MLSZ II. osztályában indulhatnak. Nyáron komoly alapozó munka előzte meg például az U-17-es csapat kialakítását. Csoportjuk nagyobbik fele fővárosi csapat, s a mezőny jelentős részét a kiemelt országos klubok 16-17-éves fiataljai adják Újpesttől az MTK-án át Fehérvárig. Az 1991-92-93-as korosztály a múlt évi, Budapest-bajnokságbeli sikerek után komoly kihívásnak néz elébe. Így pl. a Czakó András edző által koordinált csapatra komoly őszi menetelés vár. "Nagy kihívás e bajnokság. Napi két edzéssel, kondicionáló foglalkozásokkal, edzőmeccsek sorával vágunk neki a bajnokságnak. Reményeink szerint a középmezőnyt erősíti a gárda." - véli a csapat edzője.

Egyszóval: elkezdődött az őszi bajnoki idény, s mondjuk ki, egyre bátrabb reményekkel. S mára már nem egy kicsiny, lelkes amatőr labdarúgó klubról beszélünk, hanem egy közel 150 ezres lélekszámú kerülethez méltó sportklub elképzeléseit láthatjuk megvalósulni.

Vendégh Zsolt - Újbuda TC (2008. 08. 19.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA