SIKERÜLT CSODÁT TENNI – Emlékezés egy emlékezetes meccsen

Bravúros győzelmet tudott aratni a MAFC NB1 kosárlabda csapat a nála erősebbként számon tartott Zalaegerszeg felett, az egykori 56-ban, 70-ben és 75-ben bajnok példaképei előtt.

Budapest MAFC - Zalakerámia ZTE KK 88-83 (18-16, 24-19, 10-22, 18-13, 18-13)
Gabányi csarnok, 1000 néző. V.: Papp, Szabó, Praksch.

 

MAFC: Smith 4, MISEK 10, SIHOTA 21/6, KOVÁCS Á. 15/6, POSCIC 15/3. Cs.: POLYÁK 21/3, Pápai 2, Lakits, Kucsora.
ZTE: UBILLA 20/15, NORFLEET 24/6, Kerpel-Fronius 2, Mohácsi 9/9, SZABÓ ZS. 14/6. Cs.: BENKE 11/3, Czinger 1, Kis R.

 

Különleges eseményre készült a MAFC kosárlabda szakosztálya, hiszen a csapat történetének élő legendáit látta vendégül az idei év utolsó mérkőzésén. Magasra tették a fiúk a lécet, hiszen egy kifejezetten erős csapattal szemben álltak pályára, és lelkesen készültek a nagy megmérettetésre. Gyakran felmerül az emberben a kérdés, mi az, ami különleges teljesítményre tudja sarkallni a sportolókat, de az, amit ezen az estén láthatott a közönség, élő tanúbizonysága annak, hogy igenis számít, milyen egy csapat kötődése a múltjához, milyen erőt adhatnak a példaképek. Egy korábbi felhívás szerint sokan érkeztek a csapat színeiben; feketében vagy vörösben, hogy tisztelegjenek a MAFC történelmi szellemisége előtt. Zalaegerszegről is szép számmal jöttek szurkolók, zsúfolásig megtelt a Gabányi László Sportcsarnok. Így felfokozott hangulatban kezdődhetett az összecsapás. A küzdelem és a harc dominált az első pillanattól fogva, ugyanakkor mindkét csapat nagyon ügyelt a védekezésre is. Fej-fej mellett haladtak. Fordulatos, izgalmakkal teli játékot láthattunk az egész félidő alatt, de végül a MAFC vonult 7 pontos előnnyel pihenőre.

 
A szünetben köszöntötték a MAFC egykori játékosait, akik közül az 56-ban bajnok Judlik Zoltán és Telegdy György, és a teljesség igénye nélkül Kangyal „Öcsi", Ujhelyi „Mesztic", Nagy Laci, Guóth Árpád, Kucsera József voltak jelen. Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnökének véleménye szerint nagyon fontos eseménynek lehettünk tanúi, hiszen a MAFC kimutatta, mennyire büszke a múltjára, a hagyományaira. Hoffmann Tamás polgármester azért tartja fontosnak az egyesület támogatását, mert a budapesti csapatok közül egyedüliként tudott az élvonalban maradni, valamint azért, mert kiemelkedő munkát végez az utánpótlás nevelésben.

 

A második félidőt lendületesebben kezdte a ZTE és sikerült is visszaszereznie a vezetést, majd egymás után többször fordult is fordult a játék menete, és végletekig kiéleződött a küzdelem. Az utolsó negyed végére azonban 70-70 állt az eredményjelzőn, így hosszabbítás következett. Jól kezdte a ráadást a MAFC, pillanatok alatt meglépett 78-72-re. A ZTE azonban nem adta fel, és ahogy korábban is, ismét szoros lett a mérkőzés. Az utolsó percekben a MAFC büntetőből szerzett kosarai betaláltak, és megtörtént az a csoda, amire a félidőben nyilatkozó veteránok sem számítottak, sikerült a MAFC-nak hazai pályán, egy erős játék után, győzelemmel tisztelegni az elődök előtt.

 

Garai Péter: - Óriási élmény volt ez a mérkőzés és nem csak azért, mert régi bajnokaink előtt sikerült nyerni, hanem azért is, mert egy kulturáltan, jól játszó ZTE-t sikerült legyőzni, egy színvonalas és végtelenül izgalmas meccsen. Úgy érzem, a kritikus szituációkból most mi jöttünk ki szerencsésebben, gratulálok csapatomnak és a ZTE-nek is a remek hangulatú, kitűnő mérkőzéshez.

 

Bencze Tamás: - Gratulálok a MAFC-nak, sokat tett a győzelméért, de a rendes játékidő végén azt kell mondjam, mi is. Tudtunk, ünnepre készül ellenfelünk, de úgy érkeztünk, hogy nem akarunk asszisztálni ehhez. Gondjaink ismertek voltak, ötös center nélkül kissé egysíkú volt a támadójátékunk, de a meccs nagy részében védekezésben megoldottuk, amit terveztünk. Nem éreztem, hogy annyival keményebben védekeztünk volna, hogy a MAFC-nak csaknem kétszer annyi büntetőt kellett volna dobnia, mint nekünk.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA