Sikeres évzárás az újbudai labdarúgásban

Még múlt év december elején került sor hagyományteremtő célzattal, az első óvodások számára megrendezett Újbuda Mikulás Kupára. A tornán öt csapat vett részt, melyek különböző óvodák "válogatottjaiként" jöttek létre. A rendezvény az Újbuda TC 2007-2008-as tanévben elkezdett "Ovi Focis Program" folytatásaként jelentős előrelépés, a cél, hogy idővel a kerületből minél több óvoda csatlakozzon a kezdeményezéshez. A Fehér, Sárga és a Kék Újbuda csapatok tagjai négy óvodából kerültek összeválogatásra. Emellett még az Ikarus és a Budatétény kis sportolói képviselték intézményüket.

Harcos, küzdelmes mérkőzéseket lehetett látni, ahol számos tehetséges gyerek szárnypróbálgatásait is láthatták a szülők és a nézők egyaránt. Vladár László, az Újbuda TC ügyvezető alelnöke kifejezte abbéli reményét, hogy tavasszal, egy rendezvény keretében ismét lehetőség nyílhat majd a találkozásra.

Köszöntőjében külön kiemelte, hogy: "Nagyon fontosak számunkra ezek a kisfiúk, az óvodások, kisiskolások egyaránt. Sikerként könyveljük el, hogy az elmúlt egy évben a kerületi óvodákat sikerült megmozgatnunk."

Az első helyezést Újbuda Mikulás Kupán a Budatétény csapata érte el, mögötte az Újbuda Kék végzett, őket követte sorrendben az Újbuda Sárga, az Ikarus s az ötödik helyen a Fehér Újbuda csapata.

Újbuda Nemzetközi Teremlabdarúgó Torna

Karácsony előtt közvetlenül, december 20-21-én az Újbudai Önkormányzat Sportosztálya, a Budapesti Labdarúgó Szövetség és az Újbuda Torna Club közösen idén is megrendezte az immár hagyományos utánpótlás labdarúgó nemzetközi tornáját az 1991. január 1-je után született fiatalok részére.

24 csapat vágott neki a selejtezőknek. A helyszín a budafoki BMTE-sportcsarnok és az új Sportmax2 csarnoka volt. A résztvevő csapatok Horvátországból (NK Osijek), Lengyelországból (Jastrzebie Zdrój), belföldről (Pápa, Nyíregyháza, Fehérvár, Vác) és a fővárosból (FTC, Vasas, Budafok, Budaörs) érkeztek. Igazán erős mezőny mérhette össze tudását. Az Újbuda TC három csapattal vágott neki a küzdelmeknek. Az Újbuda Kék, az Újbuda Fehér és az Újbuda 92' csapatok egyaránt felküzdötték magukat a főtáblára. Ki a selejtezők első körét követően, ki a vigaszágon, de csapataink ott voltak a legjobb 16 csapat között.

Az Újbuda Nemzetközi Teremlabdarúgó Tornát a NK Osijek, azaz Eszék, e magyar határhoz közeli város csapata nyerte meg, bizonyítva a horvát labdarúgó utánpótlás minőségét. A torna egyik fő esélyeseként vették a selejtezőket és az egyenes ági kieséses küzdelmeket. Alapos futballtudásról, és keménységről tettek tanúbizonyságot. A torna gólkirálya és a legjobb támadó játékosa is a horvát csapatból került ki. Megérdemelten lettek elsők, legyőzve az Újbuda Kék gárdáját a döntőben egy igen szoros találkozón, 3:2 arányban. Akár az NK Osijek, ugyanúgy az Újbuda Kék csapata is magabiztosan küzdötte el magát a döntőig. A technika, bátorság és furfang jellemezte az Újbuda Kék formációját.

A torna külön pikantériája, hogy a főtáblán, az Újbuda 92' csapatával mérték össze a tudásukat. A torna legjobb védő játékosa (Kovács Dávid) és a legjobb kapusa (Várkonyi Ádám) ebből a csapatból került ki. Sajnos a döntőben az eszékiek jobban használták ki az apró hibákat, így meg kellett elégedni a második helyezéssel. A harmadik helyezést az FTC kiválóságai érték el. Az első selejtező kört követően csoportelsőként jutottak fel a főtáblára. Figyelve a ferencvárosiak játékát, különösen érezni lehetett rajtuk, hogy a 'mez kötelez' mennyire vezérli őket. De a siófoki játékosok vagy a REAC fiataljai is szinte "az utolsó csepp vérükig" küzdöttek klubjuk sikeréért. Nem túlzunk azzal a megállapítással, hogy a négy közé a legjobb csapatok jutottak, teljesítményük alapján ezt megérdemelték. A harmadik helyért vívott mérkőzés egyébként a rendes játékidőben 2:2-es döntetlennel zárult, így büntetőrúgásokkal dőlt el a bronzérem sorsa. A negyedik helyezést a Budaörs csapata szerezte meg végül.

"Kemény, időnként gladiátorok gigászi csatájának szellemiségét megidéző küzdelmeket láthattunk. Ennek ellenére a mérkőzések nem siklottak ki a sportszerűség medréből." - értékelte a tornát Budai Miklós önkormányzati képviselő, aki a díjakat adta át. Záró mondataiban megköszönte a csapatok részvételét és egyúttal meghívta őket egy tavaszi, már szabadtéri nemzetközi labdarúgó tornára. Ez már az "újbudai sportdiplomáciáról" szól.

Újbuda TC tehát tavasszal szeretne újra nemzetközi tornát szervezni, ahová lengyel és horvát sportbarátok mellé, Ausztriából, Németországból, Olaszországból és Szlovákiából szeretnének csapatokat hívni. A szervezőmunka már most elkezdődött természetesen.

S hogy mi újság a téli alapozási idény közepén a labdarúgó szakosztály háza táján? Tettük fel a kérdést Vladár Lászlónak, az Újbuda TC ügyvezető elnökének. "Hagyományos jól szerepelünk a téli teremlabdarúgó tornákon, elmúlt évben is, most is. De nézzük a teljes képet. Az őszi nagypályás bajnokság komoly megterhelései után gyűjteni kell az erőt a tavaszi folytatásra a felnőtteknek és az utánpótlás korosztályainak. Újoncként az Újbuda TC felnőtt csapata letette már a névjegyét a nemzeti bajnokság harmadik vonalában, az NB III-ban. Bízunk az eredményes tavaszi és a jövő évi folytatásban."

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA