Sárkányok az öbölben

Az Újbudai Eleven Kollégák csapata ezüstéremmel távozott.

12 és fél méter hosszú, 115 centiméter széles és 20-an evezhetnek benne: ez a sárkányhajó. A 20 evezős mellett még helyet kap a kormányos, illetve a dobos, akinek a segítségével a sárkány szívverésére húzhatják a lapátokat. Akármennyire is szokatlannak tűnik a sportág, ez a világ egyik legnagyobb tömegsportja, amelynek második budapesti fesztiváljára most hétvégén került sor a Lágymányosi- öbölben. 


A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik. Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. 

A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben - az ötödik holdhónap 5. napján - megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent. 


Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik. Eltekintve attól hogy, néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyeken, a kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. 1998-tól páros években klubok között, páratlan években a nemzetek között tartanak VB-t. 

A magyarok számára a sárkányhajó sport története 1995-ben kezdődött egy német kajak-kenu klubbal való kapcsolat révén. A klubnak már korábban alakult sárkányhajó csapata Kurpfalz Dragons néven. Ebben a csapatban - mint idegenlégiós - helyet kapott néhány magyar kajak-kenus is, akiknek olyan nagyon megtetszett a sportág, hogy itthon is elkezdték népszerűsíteni. Ennek köszönhetően már második alakalommal rendezték meg Újbudán a Budapesti Sárkányhajó Fesztivált, amely egyben Európa és Magyar Kupa verseny is volt. A nemzetközi megmérettetés több külföldi csapat és a magyar élcsapatok részvételével, már a jövő évi - szintén ezen a helyszínen megrendezésre kerülő - 13. Klublegénység Európa bajnokság jegyében zajlott. 

A profi versenyen kívül az amatőröknek is lehetőséget biztosítottak a szervezők arra, hogy kipróbálják magukat. A XI. kerületből is több csapat képviselte magát az Első Bálozók Kupáján, így többek között az önkormányzati dolgozókból verbuválódott Újbudai Eleven Kollégák csapata is, akik összesen két órai gyakorlás után álltak rajthoz és így is ezüstéremmel távozhattak. 


Bár Molnár Gyula látogatóként jelent meg a helyszínen, nem sokon múlott, hogy ő is lapátot fogjon a kezébe és csatlakozzon a versenyzők táborához. A polgármester az Újbuda TV stábjának elmondta, két szempontból is örül a fesztivál sikerének. Egyrészt, mert mindig jó, ha újabb sportág ereszt gyökeret a kerületben, másrészt mert végre nemcsak a viták miatt, hanem az eredeti funkciója kapcsán került a figyelem középpontjába a Lágymányosi-öböl.

Gigi - Újbuda TV (2008. 07. 14.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA