Sakkverseny Gazdagréten

A Gazdagréti Közösségi Házban több mint 9 éve működő sakk klub tagjai idén is megrendezték a hagyománnyá vált Mikulás kupát. Az önszerveződő kör létszáma változatlanul 13, átlagéletkoruk meghaladja a 70 évet.

Átlagosnál nagyobb önmotivációs és önképző akaraterővel bírnak, idős koruk ellenére is változatlan hevességgel és kitartással vesznek részt a heti kétszeri sakk napon, a "tulajdonképpeni" edzéseken. Sokszor vérre menő csatákat folytatnak, és elfeledkeznek az időről, amikor a Közösségi Ház munkatársa kénytelen őket figyelmeztetni este nyolc óra körül, hogy most már ideje haza menni.

Az idei verseny védnöke Kerékgyártó Gábor önkormányzati képviselő volt. Nagy segítséget és támogatást nyújtott a verseny megszervezéséhez, lebonyolításához. Jelentős támogatást kapott a sakk klub az EMMI-től, az Újbudai Kulturális Intézettől és az Összefogás Újbudáért Egyesülettől.

Támogatásuk révén lehetővé vált az elöregedett sakk óra állomány egy digitális órával történő bővülése, és sakkjátszmákról, sakk mesterekről, sakkversenyekről szóló könyvek beszerzése, amelyekből lehetővé válik a partik elemzése, kiértékelése. Mindezt autodidakta módon teszik, mivel edző természetesen nem áll rendelkezésükre.
Sakkverseny Gazdagréten
Az idei verseny legidősebb résztvevője a 84-ik életévében lévő Madácsi József, és elmondhatjuk, hogy női versenyzőnk, a 72 éves Katusák Judit aktivitása sem hagyott alább az elmúlt évek alatt. A versenyt 100 százalékos teljesítménnyel Györgydeák Tibor nyerte, második helyezett Szabó Szilárd, míg a harmadik Vető László lett.

Közismert, hogy amerikai kutatók szerint a sakk jelentős szerepet játszik az emberi agy formában tartásában. A sakkozás idősebb korban is növeli az agyi teljesítőképességet, növeli a játékosok szellemi képességét és intelligenciáját. Az, hogy ezek a kutatási eredmények helytállóak, ennek a sakk klubnak a résztvevői, teljesítményük is messzemenően igazolják. Minden lehetséges versenylehetőséget megragadnak, így ez év folyamán sikeresen részt vettek különböző budapesti versenyeken, továbbá az ország különböző területein rendezett senior versenyeken, mint pl. Hatvanban, Nagykanizsán, Balatonfenyvesen.

Újbuda

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA