Múlthoz méltó jövőben gondolkodik a MAFC

Hat év után ősztől újra az NB I-ben játszhat a MAFC férfi kosárlabdacsapata. Az újbudaiak idén a másodosztály ezüstérmeseiként kerültek vissza az élvonalba, miután a bajnok Bonyhád nem vállalta a szereplést az első osztályban. A MAFC új edzővel, több új játékossal és megújuló csarnokkal vág neki a bajnoki idénynek. Mindeközben az utánpótlás-nevelésről sem feledkeznek meg.

Múlthoz méltó jövőben gondolkodik a MAFCA MAFC Kosárlabda Szakosztályát 1934-ben alapították, és a sportág hazai történetében egyedülálló módon megalakulása óta folyamatosan szerepel a bajnokságban. A 7 bajnoki arany mellé 24 ezüst és 10 bronzérmet begyűjtő, valamint 5 kupagyőzelmet arató férficsapat a harmadik legeredményesebb Magyarországon. Idén viszont a jövő építésén van a hangsúly.
A 2008 után a férfi kosárlabda NB I-be egyetlen budapesti csapatként visszatérő MAFC új vezetőedzőjének Stefan Timbust szerződtették. A 35 esztendős, kolozsvári születésű, de 11 éves kora óta Svédországban élő szakember párhuzamosan a svéd válogatott segédedzőjeként is tevékenykedik majd. Az ő segítője, a csapat másodedzője pedig a szurkolók kedvence, az idén 36 évesen visszavonult, a B-csoportban az év játékosának és a keleti oldal legértékesebb játékosának választott Vavra „Jackson” András lesz.
– Szeretem Budapestet, 2003-ban itt tanultam az egyetemen. Édesanyám magyar, és kolozsváriként is úgy érzem, hogy Magyarország a hazám, szinte az otthonom is. Sok rokonom és barátom él az országban. Hallottam, hogy a MAFC-nak lehetősége van feljutni az élvonalba, és felvettük a kapcsolatot egymással. Így kerültem a klubhoz – nyilatkozta a BB1.hu portálnak a négy nyelven, közte magyarul is kiválóan beszélő Stefan Timbus. A vezetőedző – aki júliusban meg tudta szakítani a svéd válogatottnál végzett munkáját, így egy hetet már végig is dolgozott leendő csapatával – azt is elmondta, nagyon sokat jelent számára a magyar NB I-es lehetőség, az a célja, hogy a MAFC a következő szezonokban is az élvonalban szerepeljen. Szakmai terveivel kapcsolatban elárulta: szereti, ha sok a mozgás, nem statikus a játék. Támadásban a szabadabb, spontánabb játékot preferálja, a védekezésben pedig nagyon fontos a keménység.
Timbus mester szerződtetésével kapcsolatban Doleschall Miklós klubigazgató elmondta: egyrészt azért esett rá a választás, mert hitelesen tudja képviselni a klub törekvéseit, másrészt úgy érezték, őt kifejezetten érdekli az előtte álló feladat, és valóban kihívásként kezeli. – Kétféle edző létezik: van, aki munkát keres, és van, aki állást. Azt láttuk, hogy Stefan az a fajta, aki munkát keres – fogalmazott Doleschall.
A nyár folyamán azonban nemcsak új tréner érkezett a csapathoz, de több új játékost is leigazolt a MAFC, köztük első idegenlégiósát is. Doleschall Miklós szerint a palánk alatti, „magas posztokon” van hiányuk, ezért mindenképpen egy centert kellett igazolni. Mivel egy csapatban három légiós lehet, az elképzelések szerint őket három különböző nációból verbuválnák. Elsőként a 27 éves, 210 centi magas, eddig Svédországban kosárlabdázó, görög Stavros Toutziarakis érkezett a MAFC-hoz, aki legutóbbi 36 meccsén – mindannyiszor kezdőként – átlag 32 percet töltött a pályán, 16 pontot dobott, 10 lepattanót szerzett és 2 gólpasszt adott. Rajta kívül szükség van még egy két méter magas, erősebb testalkatú, illetve egy alacsonyabb, irányító és hátvéd poszton is bevethető játékosra.
Centerposztra igazoltak egy tehetséges fiatal magyar, Újbudán élő játékost is Timkó Norbert személyében. A 22 éves, 212 centi magas Timkó tavaly év közben került nevelőegyesületétől, a Vasastól az akkor még bajnoki címvédő Alba Fehérvárhoz, de ott viszonylag kevés játéklehetőséget kapott. Szintén Stefan Timbus csapatában folytatja pályafutását a debreceni nevelésű 20 éves, 195 centi magas bedobó, Mohay Péter is, aki az előző két szezont az MKB Euroleasing Vasas együttesében töltötte. Doleschall Miklós hangsúlyozta, hogy az új igazolások ellenére a csapat feljutását kiharcoló magyar mag nem változik.
A gárda tehát formálódik, ám az NB I-es szerepléshez nem kevés pénzre is szükség van, a szponzorok pedig még nem állnak sorban az egyesületnél. A támogatók bevonásához ugyanis előbb valamit le kell tenni az asztalra. Doleschall Miklós elmondta, indulásukat az első osztályban Újbuda Önkormányzata tette lehetővé: háromszor 15 millió forintnyi támogatást ígértek számukra a 2014/2015-ös szezonra. Ennek első részletét már át is utalták, a következőt ősszel, az utolsót pedig jövő év elején kapja meg az egyesület.
A MAFC az előző szezon mérkőzéseit a Gabányi László Sportcsarnokban játszotta, amelynek mindössze 400 fő a befogadóképessége. Az első osztályban azonban minimum ezerfős csarnok szükséges, ezért a Hauszmann Alajos utcai komplexumot fejleszteni kell, a mérkőzésekre pedig mobillelátókkal kell majd felszerelni. Ehhez különböző tűz- és egyéb biztonsági követelményeknek is meg kell felelni. A klubmenedzser biztos benne, hogy az október 10-én kezdődő bajnokság során a csapat olyan látványos játékkal szórakoztatja majd a közönséget, hogy minden hazai mérkőzésen megtelnek a lelátók.
Az egyesület 42 éve a minőségi utánpótlás-neveléséről is ismert. Kangyal Gergely, a Kosársuli igazgatója négy évvel ezelőtt érkezett Újbudára, akkor azt tűzte ki célul, hogy ennyi idő alatt megduplázza a gyereklétszámot. Ez rögtön finanszírozási problémákat vetett fel, az önkormányzat azonban ez esetben is a segítségükre sietett, majd a kormány által biztosított TAO-rendszerbe is „beépültek” és kivívták méltó helyüket az ország kosártérképén. Rövidesen megalapították a MAFC és a BEAC utánpótlásbázisát szolgáló Újbuda Kosárlabda Akadémiát. Ennek és az Alsós Kupa-rendszernek köszönhetően annyi gyermeket mozgatnak meg, amennyit az országban senki más. A megduplázandó létszámmal kapcsolatban Kangyal Gergely lapunknak elmondta, a célt túl is teljesítették, hiszen több mint két és félszer annyi gyerek kosarazik most, mint négy éve. Tavaly a kadetcsapat ezüstérmes lett az országos bajnokságban, de majdnem mindegyik gárdával a nyolcas döntőben szerepeltek. A Kosársuli igazgatója hozzátette: bár fontos a siker (22 aranya már van a Kosársulinak), ők elsősorban mégis NB I-es és válogatott szintű kosárlabdázókat nevelni, nem pedig érmeket gyűjteni akarnak. Elmondta azt is, hogy a nevelőegyesületnél ősztől újabb szolgáltatásokat is bevezetnek fiatal sportolóiknak: gyógytorna és TRX-edzések színesítik a palettát. – Bátor tervek – jegyeztem meg. – Valóban. De mikor legyünk bátrak, ha nem most? Célunk, hogy a MAFC múltjához méltó jövőt építsünk – zárta beszélgetésünket Kangyal Gergely.

V.L.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA