Menny és pokol - avagy a golis lányok évadja a kézilabda első vonalában

Anyák napján ismét a kőérberki Sportmax-csarnokban vívta újabb itthoni bajnoki mérkőzését az Újbuda-Goldberger női kézilabda csapata. Májusban járva lassan összegezhetjük az évet.

A csapat a 2007-es év sikerei után ez év tavaszán megjárta a poklot is. Bár az év jól kezdődött januárban, hiszen az esélyes Debrecent szenzációs játékkal győzték le itthon a lányok. A folytatás azonban elmaradt s a szebb helyezések reménye szertefoszlott, helyette az NB1-ből való kiesés közelsége vált valóra. 

Az Óbudai Goldberger 2007 nyarán harminc év után jutott vissza az első osztályba, s az ősz is Kovács Péter edző vezetésével sikeresen kezdődött. Három győzelemmel és egy döntetlennel zárult az év. Majd múlt év novemberében a létrejövő Újbuda SE karolta fel a csapatot, jött létre egy szakmai fúzió. 

A lendület hozott még a debreceniek ellen újabb két pontot. Ezt igen színvonalas és főként szoros itthoni mérkőzések (Vác, Hódmezővásárhely, Vasas) követték, ahol mindenképpen szükség lett volna 3-4 pontra a biztos bennmaradáshoz. De az itthoni pontok elmaradtak és fordulóról fordulóra egyre komorabbak lettünk. Tavasszal edzőváltás történt, amely láthatóan nem oldotta meg a helyzetet. 

Az NB1-es rutin hiánya, néhány kulcsjátékos tartós sérülése a 2008-as évet meghatározta. A gárda májusra láthatóan elfáradt s látszott, hogy a csapat felkészültsége a NB1-es és NB1/B-s szint között ingadozik. Az ún. ki-ki mérkőzéseken (Vasas, Békéscsaba ellen) küzdött, hajtott a csapat, de már hiányzott az átütő erő. 

A hétvégi, Békéscsaba elleni mérkőzés is úgy kezdődött, mint néhány korábbi, pl. a Vasas elleni. A csapat 3:0-ra vezetett, majd negyedóra elteltével az ellenfél vette át tartósan a vezetést, melyet csak a második félidő közepéig tudtak követni a golis lányok. Nem segített az emberelőny sem, volt már kihagyott büntetőnk is, de nagyon sok volt az eladott labda s a könnyelműen "eldobott" helyzet. A félidő kétgólos békéscsabai előnyt mutatott (9:11), a csapat láthatóan "kapaszkodott", de kapura viszont már egyre kevésbé volt veszélyes. 

Védekezésben kitűnt Szűcs Viktória, de meglepően visszafogott volt Elena Kordyuk a maga egy góljával: a korábbi fordulók 5-10 góljához képest. A csapat meghatározó játékosa ma főként csak a védekezésre koncentrált. S szélsőjátékunkat sikeresen gátolta a békéscsabai védelem. Az utolsó öt percre már 5-6 gólos békéscsabai előny alakult ki. A jobb erőnlét, de főként a taktikai fegyelem s jobb motiváltság győzött ezen a napon, és aratott hatgólos idegenbeli győzelmet a Békéscsaba. 

A golis lányokról fontos elmondani, hogy Újbuda megszerette őket és a rajtuk keresztül e sportágat. Hiszen olyan magyar bajnokság csapatai látogatnak el Újbudára, melynek élmezőnye nemzetközi szinten jegyzett. Utolsó itthoni mérkőzésén, május 18-án épp a Győri Audi ETO KC bajnokesélyes gárdája, Pálingerék, Görbiczék látogatnak el hozzánk. E mérkőzés már az ellenfél miatt is igazi csemegének számíthat a sportág szerelmeseinek. 

Hogy mi lesz az újbudai "golis" lányok jövője? Reméljük, otthonra leltek nálunk. A nyári építőmunka előttük van s - legyünk tárgyilagosak, ismerve a hátralévő három forduló ellenfeleit s a mostani utolsó helyet - a következő idény egy osztállyal lejjebb lesz. E népszerű sportágnak minden segítséget meg kell adni Újbudán, emellett bővüljön az utánpótlás is még tovább. Ha ez sikerül, akkor biztosan nem kell újabb 30 évet várni az NB1-be való visszajutásra. Bár még három forduló hátra van, s néha vannak csodák... 

Hajrá Újbuda! Hajrá Goli!

Vendégh Zsolt, Újbudai TC (2008. 05. 08.)

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA