Kung-fu szeminárium Gazdagréten

A Gazdagréti Közösségi Házban szokatlan harcművészeti bemutatót láthatott a közönség. A Czucor utcai Kung-fu iskola tanárai és tanítványaik tartottak szemináriumot a nagyteremben, ahová  Mak Che Kong nagymester is ellátogatott.

A mester a Hung Kuen elnevezésű külső-déli Kung-fu irányzat képviselője, amely kifejezetten a kemény harcművészeti stílusok közé tartozik. A nagymester a formagyakorlatok után elmondta, a hong-kongi tanítványokkal összehasonlítva a magyar kung-fusokkal gyorsabban tud haladni, mert jobban megértik a mozdulatok lényegét.

A kung-fu egyike azoknak a legősibb önvédelmi rendszereknek amelyeket az emberiség ismer. A kínai harcművészetben megkülönböztetnek északi és déli stílust, valamint külső és belső irányzatot. A külsőt általában keményebbnek, a belsőt pedig valamivel lágyabbnak tituláják. A Hung-Kuen egy déli, külső irányzata a Kung-funak, amely szintén a történelem során egymásra rakódott harci technikák rendszerezett egysége - tette hozzá a nagymester.

A Kung-fu szónak azonban érdekes módon semmi köze a harchoz. A kung-fu mint kifejezés a kínai nyelvben többféle jelentéssel is bír,jelenthet kemény munkát vagy erőfeszítést amit egy bizonyos cél érdekében tesz meg az ember, illetve utal az állhatatos, kitartó munka gyümölcseként elért magasszintű tudásra,képességre. Ebből is érzékelhető, hogy a Kung-fu jóval több, mint harci technikák összessége. A rengeteg tradíción és szokáson kívül magában foglal egy hihetetlenül gazdag tudományágat, melyben helyet kaptak az okkult tudományok,a hagyományos kínai orvoslás és a meditáció művészete is, melyek módszereit a tapasztalat és a hagyományok által több évezredre visszanyúló felismerések sorozata tett életképessé.

Kétségtelen az is, hogy a kung fu egyike az önfejlesztés legkomplikáltabb, de ugyanakkor leghatásosabb rendszereinek,melyben a tökéletes koncentráció és a külső akció egy szellemi egészbe olvad. Ennek a különleges állapotnak a gyakorlása segítette megoldani mindazokat a feszültségeket és problémákat melyeket a mindenkori társadalom okozott az egyén számára.

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA