Kosárgála volt az első sprotprogram a Tüskecsarnokban

Hétvégén tartották a múlt héten átadott Tüskecsarnok első rendezvényét. A 23. All-Star Kelet-Nyugat Kosárlabda Gálán az ország legjobbjai csaptak össze. Az élménykosárlabdát bemutató látványos gálameccs végül döntetlennel ért véget.

Húsz év után megtartották az első rendezvényt a napokban átadott sportlétesítményben, az újbudai Tüskecsarnokban. Az All-Star gálát főiskolások, illetve kerekesszékes kosarasok bemutatója vezette fel, volt látványos fényjáték, illetve fellépett az - Európa szerte népszerű - ukrán Red Foxes tánccsapat. Díjazták az olimpiákon részt vett kosarasokat is, majd Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy a kosárlabda a legnézettebb sportág Magyarországon, az igazolt sportolókat tekintve pedig második a foci után. Egyetértett vele - a korábban csepeli színekben kosarazó - Simicskó István sportállamtitkár is, aki szerint az elmúlt években hatalmasat fejlődött a sportág.

Az államtitkár elmondta, hogy kormányzati támogatásoknak köszönhetően 3-4 év alatt 18 ezer fővel nőtt a kosarazó fiatalok száma, a sportág igazolt játékosainak száma pedig 48 ezer az országban. Kiemelte, hogy Újbudán is erős bázisa van a kosárlabdának: a Grosics Gyula Sport Általános Iskola serdülő- és ifikorosztályban is többszörös magyar bajnokokat nevelt ki, az újbudai MAFC kosárlabda csapat pedig nemrég az NB1-be is bejutott. Simicskó István sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy a 2015-ös női kosárlabda Európa Bajnokságot Magyarország rendezheti, melynek döntőjét akár a Tüskecsarnokban is tarthatják.

Az évtizedes hagyományokkal rendelkező Kosárgála kezdőcsapatait idén is szurkolók állították össze, a keret a két válogatott edzője töltötte fel. (A férfi A-csoport alapszakaszában résztvevő együttesek játékosaira két hétig lehetett szavazni az MKOSZ honlapján.) Az All-Star gálákon nem a győzelem az elsődleges, inkább a kosárlabda szépségét mutatják be a játékosok. Ezen a hétvégén is zsákolások és hárompontosok sorozatával találkozhatott a közönség. Kelet válogatottját Dzunics Braniszlav (Atomerőmű), a Nyugatét Sabáli Balázs (Sopron) irányította, ők pedig a Nyíregyháza illetve a Falco vezetőedzőit, Sitku Ernőt és Kálmán Lászlót hívták maguk mellé a kispadra.

A hajrá izgalmasan alakult, a döntetlennel zárult rendes játékidő után azonban - a szabályokkal ellentétben - nem játszották le a hosszabbítást. A tripladobók vetélkedését a Sopron montenegrói válogatott játékosa, Milos Borisov, a zsákolóversenyt a fehérváriak amerikai egyetemi bajnok légiósa, Lasan Kromah nyerte. Utóbbit választották a mérkőzés legjobbjának is.

T.D. - ÚjbudaTV

© 2013-2018 - BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA